21. 3. 2020

Novinka pod lupou: My Left Nut (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název My Left Nut
Žánr komedie
Stanice BBC Three
Premiéra 1. 3. 2020
Vysílání neděle, 3:00
Délka pilotu 24 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Hrají Nathan Quinn-O'Rawe, Sinead Keenan

O čem to je?

Třídílná komediální minisérie o přátelství, rodině, truchlení a varlatech. Středoškolák Mick zjistí, že mu natéká varle. Tátovi se svěřit nemůže, protože umřel před sedmi lety. Mámě to říct nemůže, protože ona má na starost milion dalších věcí. Nemůže to říct kamarádům ve škole, a navíc začínají ve škole kolovat zvěsti o jeho bouli v kalhotách… a to rozhodně nezkomplikuje hrdinův vztah s jeho první přítelkyní.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Hned na úvod musím říct, že už samotný název je neskutečně odrazující. Tady jsem udělala výjimku a předem jsem si přečetla obsah, protože jsem se opravdu bála, co se z toho vyklube. Na druhou stranu je pravda, že název dokáže vzbudit zvědavost a pozornost.

Výsledek? Nevím. Předlohu neznám, ale co jsem tak pochopila, je hodně populární. Seriálové zpracování mě nějak moc neoslovilo, ale pravděpodobně nejsem cílovka. Docela jinak to můžou vnímat mladí muži, ať už ti, kteří si podobným strachem prošli, tak i ti, kteří zkušenost nemají a jen ta samotná existence potenciálního problému s nimi může otřást.

Seriál se k vážnému tématu snaží přistupovat odlehčeně, ale přesto ho nebere na lehkou váhu, čehož si cením. Ani tak mě ale první díl nenalákal k dalšímu sledování. Hlavní hrdina je takový ten typ nerda, kterému na jednu stranu fandíte, ale na druhou je vám trapně za něho, jak se vypořádává s jednotlivými situacemi. Ani ostatní postavy nedokázaly příliš zaujmout. Další díly vynechám.

  • odlehčené zpracování bez zlehčování tématu
  • postavy
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Běžně to tak rychle nedělám, ale tentokrát jsem sjel všechny tři díly za sebou. Po pilotu mi vrtalo hlavou, kam to chtějí posunout, tak jsem si pustil druhý díl a najednou jsem zjistil, že se mi asi něco pomotalo a domnělý první díl byl ve skutečnosti druhým v pořadí, takže už to začínalo dávat větší smysl i s rozjezdem a tak, i když se mi víc líbilo rovnou skočit do příběhu. Ale protože mi to ještě pořád nedalo a pořád mě zajímalo, jak seriál skončí, protože hlavní téma už bylo vyřešeno a mohlo jít už tak akorát o začlenění nebo tak. A k mému zděšení při puštění další epizody se ukázalo, že úplně první spuštěný díl nebyl ani první, ani druhým, ale až třetím dílem. Takže asi tak, od teď asi zásadně sleduju seriály pozpátku – tedy v pořadí 3, 2, 1.

Takže se ukázalo, že seriál má po pilotu rozhodně kam se posunout. Primární linkou se stává milostná rovina a objevování nového vztahu, ostatně to už se děje v pilotu. Úvodní díl mi proti dalším přišel nejen příběhově, ale tak nějak celkově víc ustálený s ne tak výrazným kolísáním jako na houpačce. Scény pobavily, i když některé věci mě fakt dorazily, jestli se toto stalo, tak teda… no, prostě nanuk ještě dobrý, ale svěcená voda a další věci jakožto netradiční řešení zdravotního problému byly dost dobré. A podobně to bylo i u scény v kině. Jasně, že když jí uhneš, půjde po kelímku s vodou. A pak scéna s pusou, koho by prosím pěkně napadlo, že mu bude holka automaticky zajíždět někam jinam? Prostě pobavilo.

Délka epizody je úžasně příjemná a ve spojení s délkou seriálu je to skvělá věc, taková malina na jedno slupnutí. I přes omezenější prostor a inspiraci skutečným příběhem měli tvůrci dost prostoru si vyhrát i s dalšími prvky příběhu, takže se pilot vysloveně nezaměřuje jen na problematiku nemoci. Myslím, že dosti lidem může seriál pomoct i způsobem poznávání sexuality a milostných vztahů, takže alespoň uvidí, že v tom nejsou sami a že stejné problémy řeší ostatní, a tam spadá i druhé pohlaví.

Postavy mě dostaly všechny, sice je tu otravný přítel sestry, kamarádka Mickovy potenciální holky a tak, ale nejde vysloveně o postavy na pěst. Zase do příběhu vnáší něco dalšího takže tam zkrátka patří. Mick mi svým vystupováním s vnitřními monology posunuje celý seriál směrem k The End of the F***ing World, ale jinak v tom moc spojitosti nehledejte.

Že má podle mě cenu seriál vidět celý, je asi tak nějak jasné. Tři díly nikoho nezabijí a fakt to stojí za to. Takže osobně doufám, že vznikne nějaké pokračování, protože mě příběh neskutečně bavil. A taky potřebuju další seriál, který můžu sledovat pozpátku.

  • humor
  • milostná linka
  • pomocná ruka divákům
  • uteče
90 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu