6. 5. 2020

Novinka pod lupou: Into the Night (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Into the Night (Za stínem noci)
Žánr thriller, apokalyptický
Stanice Netflix (Belgie)
Premiéra 1. 5. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Apokalypsa začíná, Slunce totiž najednou začne zabíjet vše, čeho se sluneční paprsky dotknou. Skupinka pasažérů znočního letu z Bruselu se musí pokusit přežít, ať už to stojí cokoliv.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tohle se mi líbilo. Konečně nějaký pořádný thriller, který umí budovat napětí, má zajímavou premisu, dobré obsazení a dokáže si udržet mou pozornost od začátku do konce.

Pilot byl pouze takovou ochutnávkou toho, co nás ještě čeká. Jsem zvědavá, jak se příběh bude vyvíjet dál, protože potenciál je tu opravdu velký. Na druhou stranu si nejsem jistá, jestli se to dá natahovat na více téměř hodinových dílů, aniž by napětí začalo polevovat. Doufám, že ano a zábava vydrží až do konce.

Jde o belgický seriál, takže herci jsou pro mě neznámí. To ale vůbec nevadí, protože se svých rolí zhostili na výbornou a bavili mě. Zatím je to tak zamotané, že vůbec netušíme, kdo je ve skutečnosti dobrák a kdo záporák. Jsem si jistá, že to bude podobné jako v Lost – zatím tu máme uzavřenou skupinku, ale postupně se bude odhalovat více informací z jejich životů a zjistíme, že nic není takové, jak se na první pohled může zdát.

Seriál mi stoprocentně zamíří do watchlistu, tohle je zábava přesně podle mého gusta.

  • práce s napětím
  • zajímavý nápad na apokalypsu
  • sympatické postavy, u kterých nevíte, co skrývají
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Tak začnu asi tím, že jsem konečně narazil na seriál, který si konečně můžu dát do výzvy, přesněji hned do první kategorie „Pilot seriálu, který začíná na stejné písmeno, jako je tvé 2. písmeno v nicku“. I když je pravda, že ještě jeden takový seriál tento měsíc bude, ale to nemění nic na tom, že za posledních pět měsíců se jedná o první seriál, který tuto podmínku splňuje a zároveň mě zaujal. A musím ještě zmínit, že už jsem letos viděl přes 60 pilotů, takže se nejedná o zrovna malý vzorek.

Pilot nám představuje docela zajímavou zápletku, kdy lidé musí „utíkat“ před sluncem, pokud totiž budou v místě, kde svítí sluneční světlo, tak zatím z neznámého důvodu zemřou. Upřímně nechápu, jak to funguje, jelikož se můžou schovat třeba do metra a nejít do takových dálek jako unášet letadlo. Možná se dočkáme nějakého vysvětlení, ale zatím to vypadá dosti nelogicky. Proč se ale o tom nemluví v médiích dokážu pochopit, jelikož masová panika nepomůže absolutně nikomu.

Pilot je jinak docela zajímavý a Netflixu musím nechat to, že se snaží ze sebe dělat světovou značku, která dělá seriály všude, a tím pádem podporuje i místní ekonomiky. A rozhodně je to pro mě osvěžující slyšet i jiný jazyk než jen ten anglický. První série má pouze šest dílu, takže se nemusíte upisovat 20+dílné sérii.

  • zajímavý námět
  • hluchá místa
70 %
Mé hodnocení
Micuda98

Tak tohle bylo parádní! Zná tu někdo Let do nebezpečí? Pokud jste ještě neslyšeli skvostnou rozhlasovou dramatizaci s Cupákem, Adamírou a dalšími legendami, tak honem napravit! Ale zpět k seriálu:

Jsem ten typ člověka, který má hrozně rád létání, letiště a vše okolo toho, takže pokud mi o tom natočíte seriál a ještě přihodíte špetku zajímavého sci-fi, tak budu v sedmém nebi.

Hned po Letu do nebezpečí se mi vybavilo srovnání s Manifestem, o kterém jsem před rokem a půl také psala Lupu. Zde je krásně vidět, jak se dá s v podstatě stejnými ingrediencemi naložit velmi odlišně a s různým efektem. Neříkám, že Manifest byl špatný (už nesleduji dál, takže nemohu hodnotit současnou kvalitu), ale Into the Night je ve vypointování příběhu a nastolení atmosféry na zcela jiné úrovni.

Stačí jedna minuta a vyprávění již nabírá na obrátkách a my postupně dostáváme malé indicie o tom, že se něco velmi zvrtlo. Kvůli Lupám sleduji všechny piloty minimálně dvakrát a v tomto případě to doporučím i vám. Je nesmírně zajímavé sledovat příběh znovu optikou toho, co jste se už dozvěděli. I malé detaily začnou být podstatné.

V osmé minutě se zavřou dveře letadla a rozehrává se komorní drama o několika osobách. Povedený hudební podkres zde skvěle pomáhá vytvořit napjatou atmosféru.

Je trošku úsměvné, jak se v těchto příbězích mezi cestujícími vždy najde někdo, kdo umí pilotovat letadlo. Máme tu mezi námi nějaké statistiky? Jaká je asi tato pravděpodobnost v reálu? Samozřejmě by se dalo polemizovat i nad dalšími „šťastnými náhodami“, ale tempo příběhu vám to naštěstí moc nedovolí.

Jedinou podstatnější vadu na kráse této úvodní epizody vidím ve vykreslení některých (v tuto chvíli) vedlejších postav. Je jasné, že v podobném příběhu musí být každý trochu zvláštní a záhadný, ale v některých případech mi to přijde až přehnaně strkané divákovi pod nos. Uvidíme, jak si s tímto poradí další díly.

  • námět
  • tempo
  • atmosféra
  • herecké výkony
  • sci-fi zápletka
  • přehnané vedlejší postavy
  • zbytečná laciná hláška na závěr
90 %
Mé hodnocení
Tempy
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
BuBBleS

BuBBleS

Tak jsem to dal dnes na jeden zátah a dávám 40 %. Ve zkratce je to nelogická blbost, i když samozřejmě...
před 4 roky
Anetka888

Anetka888

BuBBleS: Tak z hlediska morálky s mrtvolama nehážeme. :D Alespoň ne na začátku apokalypsy, to se...
před 4 roky
BuBBleS

BuBBleS

Podívej se a uvidíš :) Epizody mají cca 35 minut jedna, tak to utíká celkem rychle, je to jen 6 dílů....
před 4 roky
Další články k tématu