30. 6. 2016

Novinka pod lupou: The Night Of

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: The Night Of (Jedna noc)
Žánr: Drama / Krimi / Minisérie / Právnický
Stanice: HBO
Premiéra: 10. 7. 2016 (online od 24. června)
Vysílání: každou neděli večer
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Peter Moffat (předloha), Richard Price, Steven Zaillian
Herci: John Turturro, Riz Ahmed, Sofia Black-D'Elia, Bill Camp, Peyman Moaadi, Poorna Jagannathan, Frank L. Ridley, Glenne Headly, Jeannie Berlin, Amara Karan, Michael K. Williams, Jeff Wincott, Ariya Ghahramani, Ben Shenkman, Syam Lafi , Max Casella, Chip Zien, Paul Sparks, J. D. Williams, David Chen

Ve zkratce

Nový krimi seriál z dílny HBO zkoumá složité okolnosti případu jedné newyorské vraždy. Děj se točí kolem studenta pákistánského původu Naze Khana, který si půjčí tátův taxík a vyrazí na večírek. Cestou k němu nastoupí krásná dívka a rozjíždí se osudová noc. Po ní je Naz obviněn ze zločinu, který podle svých slov nespáchal. Temný příběh sleduje policejní vyšetřování, soudní řízení a očistec ve vězení, kde Naz čeká na svůj proces.

Osmidílnou minisérii uvede HBO souběžně s americkou premiérou. Diváci ji mohou sledovat vždy ve 3 hodiny v noci z neděle na pondělí nebo pak následující den večer.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Hodně zajímavý počin, o kterém se toho ve světových médiích ani u nás prozatím příliš nenamluvilo. Propagace se spíše soustředí na GoT nebo podzimní Westworld, The Night Of je trošku upozaděn, což je škoda. Pilot je totiž výbornou sondou do žánru psychologického dramatu. První epizoda sleduje pouze osudnou noc, kdy dochází k dívčině vraždě, a končí seznámením právníka s klientem. Prozatím tedy opěvovaný John Turturro v roli obhájce nijak nevyniká, jelikož je před kamerou asi jen pět minut.

Nicméně sám obviněný nešťastník dokáže příběh spolehlivě utáhnout. Role mu sedí perfektně a on ji bez zaleknutí výborně hraje. Dokáže své emoce, svou nervozitu přenést na diváka. To je velké plus, když ve vás nějaký seriál dokáže vyvolat emoce. Zde je kvalitní herecká složka doplněna úžasnou prací kamery a střihu, které herecký um ještě podtrhují. V neposlední řadě je dokonalá i hudba, v tom už je dramatická tvorba HBO zaběhnutá a opravdu umí.

Minisérie je takový velký koncert stylu a herectví. Samotná narativní složka, tedy příběh, jsou minimálně v pilotu na vedlejší koleji. Jistě, jde tam o to, co se stalo, ale i když my jako diváci víme stejné množství informací jako hlavní hrdina, nevadí to. Není cílem zjistit, kdo je pachatel (i když by to byl příjemný bonus), spíše jde o to, abychom sledovali proces, vývoj osobností v nevšedních podmínkách, vytváření nových pout a vztahů. Chci tím říct, že v tomto případě je dějová linka stejně důležitá jako umělecké zpracování minisérie.
  • pomalejší tempo příběhu, které je podle mě voleno záměrně, aby dalo vyniknout stylové složce
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Plánujete dát novince šanci? Nalákal vás popis děje nebo trailer? Nebo si raději počkáte na první reakce diváků, než se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Freeman001

Freeman001

Mě úvodní díl nadchnul. Jak se moderně říká - skvělé zvládnutý storytelling. Skvělá hudba, které si sotva...
před 7 roky
kimoli

kimoli

Po páté epizodě musim dát 100%. Seriál je naprosto dokonalej, což u HBO neni nic zvláštního. Můžete...
před 7 roky
La.Volpe

La.Volpe

Strhující drama, které vás po 10-20 minutách totálně polapí. Hlavním postavám jsem moc fandil. Ten konec byl...
před 7 roky
Další články k tématu