27. 1. 2016

Novinka pod lupou speciál: The X-Files

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název *The X-Files (Akta X)**:https://www.serialzone.cz/serial/akta-x/
Žánr drama / scifi
Stanice Fox
Premiéra 24. 1. 2016
Vysílání pondělí, 20:00
Předskokan
Konkurence The Bachelor (ABC), Supergirl (CBS), Crazy Ex-Girlfriend (CW), Superstore a Telenovela (NBC)
Tipovačka

Sledovanost pilotu: rating 6.1 a 16,19 milionu diváků (výborná)

Kdo?

Tvůrci Chris Carter
Herci David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi, William B. Davis, Annabeth Gish, Bruce Harwood, Tom Braidwood, Dean Haglund, Sheila Larken, Joel McHale, Annet Mahendru, Rhys Darby, Kumail Nanjiani, Robbie Amell, Lauren Ambrose

Ve zkratce

Speciální vydání Novinky pod lupou! Všichni dobře víme, že X-Files není novinka. Seriál se ale vrací po neuvěřitelných 14 letech a mnoho fanoušků jistě zajímá náš profesionální názor :-) Proto jsme se rozhodli Akta X i další revivaly do Novinky pod lupou zařadit, snad vám tím uděláme radost a vy se s námi také podělíte o své dojmy a pocity.

Další kapitola Akt X je zde. Fox Mulder a Dana Scully jsou agenti FBI, kteří se zaměřují na vyšetřování záhad spojených s mimozemskou civilizací a paranormálními je­vy.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Akta X byl můj první seriál, který jsem jela maratonem. Bylo mi asi čtrnáct a těch devět sérií mi trvalo snad půl roku :D Každopádně jsem to úspěšně dokončila a teď, o 12 let později, už samozřejmě vůbec netuším, co se tam vlastně dělo, natož jak to skončilo :-) I tak jsem se ale na nové epizody moc těšila. Z pilotu mám smíšené pocity. Přece jen jde o kult, na který miliony fanoušků nedají dopustit. V dnešní době pokročilých technologií mi ale už teorie o létajících objektech přijdou spíše úsměvné, moc se mi to k dnešnímu světu nehodí.

Následující věty budou obsahovat SPOILER! Proto se mi hrozně moc líbilo, že se tvůrce rozhodl vydat jinou konspirační cestou. Přijde mi naprosto super, že se jim tam podařilo najet na dějovou linku o tom, že za vším musíme hledat jen a jen člověka. Jistě, i mimozemská linie je stále přítomna, ale už to nejsou ti malí zlí mužíčci, kteří unáší nevinné lidi, ale pouze nešťastníci, kteří se ocitli v nesprávný čas na nesprávném místě a lidé toho využili. Doufám, že se Mulder této teorie chytne opravdu pevně a že se ukáže být pravdivou.

Chemie mezi hlavní dvojkou je stále perfektní. Sice po třech letech Gillian po boku mého milovaného Hannibala jsem místy stále měla pocit, že jde o Bedilii, zvlášť když ji kamera beze slova zabírala. Ale jakmile se objevila po boku Muldera, tak z ní byla opět Scullyová, dokonce i se špetkou humoru! Třešničkou na dortu byl Smoking Man, i když bylo předem oznámeno, že se objeví, tak byl v pilotu skvěle znázorněn jako potenciální hlavní záporák.

Sečteno a podtrženo, úvod pilotu ve mě zanechal rozpačité pocity a přemýšlela jsem, jestli se Akta X ještě do dnešní televize hodí. Vývoj nové konspirační teorie a neustávající jiskření Muldera a Scullyové mě ale přesvědčily o tom, že si zbylé epizody užiju plnými doušky.
  • jiskření hlavní dvojky
  • nová konspirace
  • doba se mění, nejde úplně zaujmout něčím úplně stejným, co bylo v kurzu před 25 lety
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Po pilotu překvapen nejsem, jsem nadšen, přesně tak jak jsem čekal. Je zde sice několik míst, která mě trochu rozhodila, ale převládající pocit je nadšení. Aktům X jsem dlouho odolával, pustil jsem si je poprvé asi před dvěma lety, a ten seriál mě fakt bavil. Na tohle znovuoživení jsem se těšil víc než na cokoliv jiného. Už samotný úvod si mě získal, tajemný, zajímavý, fanoušci si při něm zavzpomínají, nováčci se seznámí s tím nejdůležitějším. Líbí se mi, že revival vychází vstříc i těm, co seriál předtím nesledovali.

Akta X nezačínají nudně, naopak nás téměř hned vhodí do děje. A v ději mě jedna věc rozhodila. Vlastně celá Akta X byla vyvrácena O’Malleyovou teorií, že za vším stojí vláda, že se nejedná o mimozemskou konspiraci ale o konspiraci lidí. Hlavně mě překvapilo, že tomu Mulder uvěřil tak brzo. Je možné, že to je jen pouhá chybná teorie, ale to, co se pak dělo na konci epizody, tomu moc nenasvědčuje. I tak se mi právě konec dílu líbil nejvíc. Ale celkově, dějově je ten návrat nanejvýš zdařilý. Chyběl mi trochu klasický formát Akt X, ale podle všeho se ho dočkám v dalších dílech. Tenhle beru jako seznamující, navracející, prologový, i přesto však nanejvýš povedený. Je ale možné, že to pak celé jen vyšumí do ztracena.

Z herců nikomu nemůžu nic vytknout, David Duchovny i Gillian Anderson (ona vypadá pořád skoro stejně :-D) si ten návrat užívají, nové postavy mě neobtěžují. Především Tad O’Malley se mi zdá jako zajímavá postava. Ve zkratce zde není nic, co bych mohl vytknout. Doufám že ta změna ohledně mimozemšťanů se vyjasní a že další epizoda už bude o něco víc klasická Akta X. Ale jinak jsem si ten návrat během první epizody užil.
  • intro a úvod
  • Mulder a Scullyová
  • nové postavy
  • konec
  • nová teorie
90 %
Mé hodnocení
viscovim

A jak to vidíte vy? Necháte se zlákat Luciferovým šarmem, nebo zůstanete imunní?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
Maarti

Maarti

Hm, traile nevypadá zle :) Sice jsem nikdy nebyla moc fanoušek - přece jen když to běželo poprvé, tak jsem...
před 8 roky
Bellezza

Bellezza

Seriál ktorý som pozerala ešte ako tínedžerka a podľa vzoru Scully som si zafarbila vlasy na červeno...
před 8 roky
Sajgon

Sajgon

Je mi líto, ale nové díly me zklamaly. Opět stejný formát jako v předchozích sériích. Začne se záhada,...
před 8 roky
Další články k tématu