22. 9. 2015

Novinka pod lupou: Blindspot

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

NBC letos vkládá velké naděje do své nové kriminálky Blindspot. V něm je na Times Square nalezena nahá, neznámá a zcela potetovaná žena.

Základní údaje

Název: Blindspot
Žánr: drama / krimi / mysteriózní / thriller
Stanice: NBC
Premiéra: 21. 9. 2015
Vysílání: pondělí, 22:00
Předskokan: The Voice
Konkurence: Castle, NCIS: Los Angeles
Tipovačka: Všechny týmy věří v prodloužení. Lid souhlasí se 73 % hlasů.

Kdo?

Tvůrci: Martin Gero, Greg Berlanti
Herci: Jaimie Alexander, Sullivan Stapleton, Audrey Esparza, Rob Brown, Marianne Jean-Baptiste, Ukweli Roach, Ashley Johnson

O čem to je?

Na rušném Times Square se najde taška, ze které následně vyleze tajemná žena. Tato Neznámá je celá potetovaná a nepamatuje si absolutně nic o sobě, ani o čemkoliv jiném. Jako by jí někdo vymyl mozek. Není v žádné databázi, její otisky ani DNA nikam nevedou. Na zádech má velkým písmem vytetováno jméno Kurt Weller.

Kurt Weller je agentem FBI a je povolán k vyšetřování případu. Problém je v tom, že Neznámá nezná jeho a ani on nezná ji, tudíž důvod, proč má na zádech jeho jméno, zůstává stále tajemstvím. Postupem času si Neznámá začíná vybavovat jisté střípky ze své minulosti. Každé tetování na jejím těle má svůj význam, svůj účel a svůj smysl. Možná vedou k její identitě, možná k něčemu jinému. Nezbývá, než to zjistit.

Podobné seriály

24
Kyle XY
Quantico
The Blacklist

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

ragelly

Pilot byl docela fajn. Už jsme tisíckrát předtím psali, že je to stejný koncept jako u Blacklistu, realitou ale zůstává, že kvalit svého předchůdce nedosahuje. Tam už to od pilotu byla pořádná jízda, Blindspot jede zatím bezpečně padesátkou… Přesto je tu ale potenciál, který by se neměl podceňovat.

Příběh vypadá zajímavě, je tu ale riziko, aby všechny díly nebyly na jedno brdo. Navíc většina těch tetování zabírá docela dost prostoru, takže jedna plná série je opravdu takové maximum, co se bez změny hrdinky nebo nějakého razantnějšího vývoje událostí dá vykřesat.

Hlavní představitelka je možná populární filmová hvězda, celý pilot mi ale neskutečně lezla na nervy. Její výraz se totiž za celých 40 minut nezměnil. Chápu, že je to vystrašená laňka, když se vzbudí v pytli a najednou na ni někdo řve, ať dá ruce za hlavu, když ona ani neví, kdo je. Ale po tolika dnech a tolika nových zkušenostech, kterými si za pilot prošla, už bych čekala, že ty svoje kolouščí kukadla nebude tak moc nahazovat… Vážně doufám, že se rychle otrká, protože jinak tohle její chování budu jen těžce rozdýchávat.

Díl ale utekl rychle, nechyběla akce i pár překvapení. Jako vždy mě potěšil závěr, který nalákal na další sledování. Jsem opravdu zvědavá, jak se hlavní příběh (proč má tetování a nechala si vymazat paměť) bude vyvíjet. Jednotlivé tetování a jejich významy už mě zas tak moc tankovat nebudou.

+ koncept

- štěněčí oči hlavní hrdinky

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Seraphine313

Neříkám, že jsem se na Blindspot zrovna těšil, ale říkal jsem si, že když už bude koncepčně stejný jako The Blacklist (tj. nějaká vzácná lidská bytost, která pomáhá policii, i když nemusí) a dokonce i od stejných tvůrců, půjde o podobně kvalitní zábavu. Ne, ani omylem. Ještě neuběhla ani desátá minuta pilotu a já už mám chuť celý seriál odepsat. Copak takhle se chová zásahová jednotka? Ve třech lidech bez půlky výstroje vleze do baráku, kde se deset minut vybavuje, jak vlastně mají zásah udělat? Na FBI řeší pohřešované osoby stylem „My nic nevíme, jsme úplně hloupí, ale hlavní detektiv nám každému řekne, co dělat.“ a když je potřeba obrovský skener, náhodou tu je, i když pravděpodobně příštích deset let nebude mít využití? Nemluvě o tom, že některé záhyby lidského těla takhle naskenovat nejde? Ale nejvtipnější část – lehký spoiler – taška s tělem je asi šest metrů od dodávky, co ji má na Times Square vyhodit. Au. Potetovali ji během několika týdnů? V tom případě by už měla být mrtvá. Dvojité au. A takhle bych mohl pokračovat dál.

Pojďme ale k hercům, technicky vzato jen dva stojí za zmínku. Jaimie Alexander dostává ze sebe… to lepší, narozdíl od marvelovských filmů. Sullivan Stapleton je sice sympaťák, ale dohromady jim to moc nejde. Společná chemie (zatím) skoro neexistuje.

Celkově Blindspot slouží jako takový hybrid moderní kriminálky, která má všechny znaky a klišé, která se na tento žánr od roku 2000 (zčásti díky CSI) nahromadily. Problémy, které před hlavními hrdiny vyvstávají, jsou řešeny téměř mrknutím oka a díky tomu působí nepříliš uvěřitelně. Bohužel kvůli tomu trpí i celkový zážitek ze seriálu – děj se nedostává příliš do hloubky. Osobně si myslím, že to není neschopností tvůrců, spíš obavou, že kdyby zabředli do dalších a dalších záhad, už by se z nich nevymotali. Nemám nic proti používání moderních technologiií, ale nejde mi do hlavy, jak mají vždycky po ruce ten správný přístroj, a to dokonce i když jdou do terénu. No a Wellerova řeč na konci, to je jeden obrovskej mindfuck sám o sobě. To zní tak blbě, až to bolí.

+ nakonec to dostane trošku smysl
+ znělka je hodně povedená

- tuna nelogičností
- tuna klišé
- a tuna dalších důvodů, proč tím neztrácet čas

Moje hodnocení pilotu: 40 %

Zaujala vás zápletka Blindspotu natolik, že ho budete sledovat? Nebo vás naopak ani trochu neláká?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
lukascoolarik

lukascoolarik

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
ragelly

ragelly

Směle jedeme dál a doplňujeme názory. S kým souhlasíte? A jak se vám líbil druhý díl, vyvíjí se seriál...
před 8 roky
lukascoolarik

lukascoolarik

Oba názory jsou v podstatě pravdivé, hlavně ta technická stránka seriálu je dost matoucí, ale...
před 8 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

První věc - proč by ji ta tetování ve 2 týdnech zabila? To mě zajímá. Už bylo zmíněno, že největší smůla...
před 8 roky
Další články k tématu