5. 2. 2016

Novinka pod lupou: American Crime Story

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název American Crime Story
Žánr drama / retro / právnický / krimi
Stanice FX
Premiéra 2. 2. 2016
Vysílání každé úterý večer
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Sledovanost pilotu: rating 1.96 a 5,11 milionu diváků (velmi dobrá)

Kdo?

Tvůrci Scott Alexander, Larry Karaszewski
Herci Sterling K. Brown, Kenneth Choi, Christian Clemenson, Cuba Gooding Jr., Bruce Greenwood, Nathan Lane, Sarah Paulson, David Schwimmer, John Travolta, Courtney B. Vance

Ve zkratce

Antologie, každá série se bude zabývat jiným tématem. Seriál začíná slavným americkým kriminálním případem Lid vs. O.J. Simpson. Slavný fotbalista a herec byl v roce 1994 obviněn z vraždy své bývalé ženy a jejího milence. Soudní spor se táhl velmi dlouhou dobu a nikdo nikdy nezjistil, co se tu noc vlastně stalo. Příběh je vyprávěn z obou právnických stran, jak z týmu obhájců, tak i z týmu žalobců.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Na ACS jsem byla hodně zvědavá. Jméno Murphyho zní zvonivě v uších a s ním přichází i velká očekávání. Až při psaní tohoto článku jsem si všimla, že tvůrce je u seriálu pouze jako producent, na tvorbě ACS se ale nepodílí :D No co už, i tak jsem byla zvědavá. Vysoká očekávání pro mě byla naplněna. Seriál dokáže zaujmout od samotného počátku, od první scény, a během pilotu si pozornost dokáže udržet.

Bezkonkurenčně největším lákadlem je zde herecké obsazení. Musím říct, že úplně všechny výraznější postavy, které se zde objevují, předvádí obdivuhodný výkon. Divák tak má možnost 50 minut sledovat herecký koncert hvězd a tetelit se nad jejich výkony blahem. Speciálně musím zmínit představitele hlavní role O.J. Simpsona, který dokázal zahrát veškeré své emoce bravurně, a že jich nebylo málo. Nezklamal ani John Travolta, který je zde úplně jiný (a ne jen fyzicky), než jak ho znám z jiných rolí. No a Sarah Paulson, tak by snad ani nikdo nepředpokládal, že by mělo jít o jiný než špičkový výkon. Překvapil i Schwimmer, jehož Robert je sice trošku ufňukaný a zmatený, ale věřím, že to je záměrně zahrané, že takový není ve skutečnosti, takže vlastně taky odvádí velmi dobrou práci :)

Samotný příběh se rozjíždí od začátku na plné obrátky. Chvilku trvá, než se zorientujete, kdo je kdo a kdo na které straně zákona stojí. Pak už to ale jede a je velmi zábavné sledovat celý proces od samotných začátků, včetně reakcí médií a to, v jakém světle podezřelého Simpsona ukazují. Musím se přiznat, že jsem si sama aktivně vygooglovala zmíněný případ, abych viděla, jak to celé dopadne, jestli je opravdu vinen nebo ne. Z toho, co jsem se dočetla, se ještě víc nemůžu dočkat, až si celou sérii naráz a bez přestávek sjedu maratonem!
  • herecké výkony
  • náhled na případ z obou stran zákona
  • maximální míra zábavnosti, pilot si dokáže udržet vaši pozornost od začátku do konce
  • konkrétně mě nic nenapadá, ale seriálu chybí ten extra kousek, ze kterého bych šílela nadšením a musela hodnotit stovkou
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Na American Crime Story jsem se dost těšil, především kvůli Murphymu, jehož tvorba mě baví čím dál víc. Ano, bylo mi jasné, že tohle nebude něco jako Scream Queens nebo American Horror Story, ale těšil jsem se právě na to něco nového.

Už začátek mě zaujal svým úvodem, zobrazujícím chaos a nepokoje z Los Angeles 1992, a myslím že jakýkoliv náhodný divák u toho musel zpozornět. Co mě trochu mrzelo, bylo to, že celá epizoda byla dost rutinně natočená. Herci hráli dost dobře, celý díl podle mě stál hlavně na nich a oni to zvládli všichni s přehledem (sice mi neuvěřitelně vadil hlas představitele O.J. Simpsona, ale to je vedlejší), ale celé mi to přišlo až moc obyčejné. Všechno skvělé, všechno tak, jak by mělo být, ale chybělo by mi tam něco nového, svého. Kvalitní, ale příliš rutinní. I přes to jsem se u pilotu nenudil, a to že trvá hodinu jsem skoro nevnímal.

Už jsem to zmiňoval, ale ti herci vážně hrají skvěle. A ten děj mě dost pohltil, a i když víte, jak kauza skončila, i tak jsem váhal, zda Simpsonovi věřit, nebo ne. Avšak ač je to řemeslně skvěle natočeno, ve všech ohledech správně, chybí mi zde něco, co by mě zvedlo ze židle. To celé může však být způsobeno tím, že to jen zobrazuje něco, co se už stalo, anebo tím, že to je až moc dlouhé. I přesto se jedná o jedinou věc, o které můžu říct, že mě trochu zklamala. Jinak ale epizoda dobře graduje tempo až do hodně vydařeného konce, ten se mi fakt líbil.
  • herci
  • úvod
  • postupná gradace
  • konec
  • možná až moc dlouhé
80 %
Mé hodnocení
viscovim

Dáte novince šanci? Dokáže podle vás uspět a stát se hitem?

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
verunkawrath

verunkawrath

Zkusím a uvidím,nechám se ráda překvapit
před 8 roky
teraxa

teraxa

Teď se na to opravdu těším! Akorát až bude víc dílů.
před 8 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Tak vzhledem k tomu, že nikdy nebyl 100% důkaz o tom či onom, tak znalost případu podle mě nevadí.
před 6 roky
Další články k tématu