29. 9. 2015

Novinka pod lupou: Blood and Oil

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Náhrada za Revenge? Nebo jen laciná kopie Dallasu? ABC rozhodně doufá, že s Blood and Oil najde zlatou žílu!

Základní údaje

Název Blood & Oil
Žánr drama / soap opera
Stanice ABC
Premiéra 27. 9. 2015
Vysílání neděle, 21:00
Předskokan Once Upon a Time
Konkurence The Good Wife (CBS), Family Guy (Fox), The Last Man on Earth (Fox)
Tipovačka Všechny týmy tipují zrušení. Lid souhlasí s 65% převahou.

Sledovanost pilotu: 1.4 / 6,32 milionu diváků (průměrná)

O čem to je?

Billy a Cody Lefeverovi sní o novém životě, o posunutí se dál od svých kořenů a života ve střední třídě. Rozhodnou se přestěhovat do Severní Dakoty, kde průmysl vskvétá díky objevu největšího ropného zdroje v celé americké historii. Brzy jsou nuceni čelit místnímu nemilosrdnému magnátovi, který je donutí začít sázet doslova všechno nebo nic. Mladý pár musí riskovat a vsadit na úspěch vším, co má, a to včetně jejich vlastního manželství.

Projekt si od svého vzniku až po odvysílání pilotu prošel dlouhou cestou. Nápad vymyslel již v roce 2011 Josh Pate a Rodes Fishburne. V září 2011 stanice ABC odkoupila scénář; tenkrát se projekt jmenoval The Bakken, nicméně nakonec neobjednala pilot pro sezónu 2012/13. O tři roky později, v říjnu 2014, se projekt přesunul na kabelovku USA Network, de se mluvilo o tom, že by se pod názvem Boom a pod produkční záštitou ABC natočil, nicméně k tomu také nikdy nedošlo.

V lednu 2015 bylo oznámeno, že je Boom zpátky na ABC, byl objednán pilot. Ten se natáčel v jižním Utahu a režie se ujal Jonas Pate. V květnu ABC objednala celý seriál, který však stále neměl oficiální název, pořád se mu říkalo Boom. Na konci května byl název změněn na Oil a o týden později došlo k další změně, tentokrát na již konečný Blood & Oil. Seriál má od počátku problémy i uvnitř sebe sama. V červnu byla oznámena nová showrunnerka Cynthia Cidre, kterou ale o měsíc později nahradil Jon Harmon Feldman poté, co si údajně produkce nedokázala poradit s „tak velkým rozsahem seriálu“.

Co se týče castingu, ani ten neprobíhal hladce. Když byl pilot vybrán pro seriál, začaly se objevovat změny v obsazení. Od seriálu odešli Caitlin Carver (Lacey) a Yani Gellman (A.J.). Gellmana nahradil Adan Canto, Carverovou pak Aurora Pernineau. Herečka u seriálu ale vydržela jen dva týdny a na začátku srpna proběhly další změny, když do role byla obsazena o trošku starší Miranda Rae Mayo.

Podobné seriály

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Dneska jen já, protože Fruiko neměl ani odvahu si to pouštět… a teda musím říct, že udělal dobře. Tohle bylo ještě horší, než jsem to původně čekala. K pilotu jsem nešla s žádnými extra velkými očekáváními, bohužel ale musím říct, že žádné příjemné překvapení se nekonalo. Nejlepší byly asi první tři minuty, ale od té chvíle, kdy se hlavní hrdinové převrátili s autem a nechali v poli vybavení za necelý milion korun už to šlo jen z kopce.

Herecké obsazení je příjemné, to je ale asi tak vše. Postavy jsou podle mého názoru špatně napsané, nedávají svým představitelům možnost se nějak výrazněji projevit. Všichni jsou klišovitě typizovaní až hrůza – mladý kladný pár – bezchybná šikovná ženuška a pracovitý muž, starší bohatý napůl záporák a jeho věčně průšvihářský synek. Když jsou navíc zasazeni do prostředí, které je od pohledu hrozně depresivní (černo, bahno, déšť, ropa), ze seriálu moc optimizmu nepochytíte.

Samotný seriál má být soap operou, což do jisté míry platí, ale zrovna tady moc nevím, jak moc se s postavami diváci dokážou ztotožnit (což by měl být jeden ze znaků soap oper). Všechno je to až moc vyhraněné do extrémů, jako byste sledovali mexickou telenovelu – touha po pomstě, těhotenství, velká rvačka atd. Už ani nevím, co dalšího říct, spíš mě zajímají názory vás všech ostatních, jestli jsem úplně mimo, nebo jestli z tohoto seriálu máte podobné pocity…
  • hrdinové si hned v pilotu slušně vydělali, nebudou žít v tom odporném kempu
  • plakáty a promo fotky
  • prostředí, postavy
  • telenovelová vyhrocenost příběhu
  • pilot nedokáže ničím upoutat nebo nabídnout něco, co byste chtěli vidět znovu
  • herci nemají prostor ukázat, co v nich je
20 %
Mé hodnocení
ragelly

Docela by mě zajímalo, jak vypadal scénář k prvním patnácti minutám… asi nějak takhle. „Mladý pár po nehodě nečeká na policii, opouští všechno rozházené na poli a přichází do města, kde to vypadá na něco mezi orgiemi a hromadným rozdáváním piva. Venku se pak za mohutného povzbuzování davu pohádá indiánka s lovcem kvůli zabití losa. Chlap potom dostane práci jako kopáč někde, kde prší celý den, ale není tam ani jediná kaluž. Skoro nikdo tam nemaká a všichni si povídají. Z ní je vyhozený po pár hodinách. Jeho ženě stačí dva roky lékařské školy, aby dostala práci v lékárně, když ví víc než letitý lékárník. Pár, přestože nemá nic, začíná roztáčet obchody za tisíce dolarů a do toho přichází těhotenství.“ Sakra, co kdo hulil, když to psal?

Jako vážně, to psal scenáristův pes? Protože tomu bych věřil spíš. Když zhodnotím herce, ti nejsou špatní. Špatný je scénář, špatná je dramaturgie, hlášky jsou směšné, děj poměrně lehce předvídatelný. A já si pokládám otázku – opravdu by se bez tohoto seriálu letošní sezóna neobešla? Opravdu je potřeba seriál, kde hned v prvním díle je hlavní postava těhotná, což je na ní nějakým záhadným způsobem všemi vidět, seriál, ve kterém se dohody o statisíce dolarů dělají naprosto nereálně na koleně, seriál, který je Dallasem přesně (a teprve) rok po konci posledního Dallasu?
  • podle ratingů tomu brzy bude konec
  • scénář
  • předvídatelný a v podstatě mechanický děj
  • plno klišé
  • ropa hoří líp než líh (jsme pořád ve stejném vesmíru?)
40 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Dokáže podle vás obstát a stát se hitem?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Fruiko

Fruiko

Já trpěl už u traileru...
před 8 roky
verunkawrath

verunkawrath

Na toto koukat by bylo utrpení
před 8 roky
ragelly

ragelly

Doplněn i druhý názor, kdyby si chtěl ještě někdo udělat obrázek :)
před 8 roky
Další články k tématu