13. 8. 2016

Novinka pod lupou: The Get Down

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: The Get Down
Žánr: Drama / Retro / Hudební
Stanice: Netflix
Premiéra: 12. 8. 2016
Vysílání: prvních šest epizod najednou
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Baz Luhrmann, Stephen Adly Guirgis
Herci: Justice Smith, Shameik Moore, Herizen F. Guardiola, Skylan Brooks, Tremaine Brown Jr., Yahya Abdul-Mateen II, Jimmy Smits

Ve zkratce

The Get Down je zasazen do New Yorku v 70. letech. Město je zlomené a zničené, převládá násilí, zločin… New York prostě umírá. Skupina teenagerů z jižního Bronxu nemá nikoho, kdo by se o ně staral. mají pouze sami sebe. Jsou ozbrojeni slovními hříčkami, improvizovanými tanečními kroky, zvýrazňovači a spreji s barvami. Seriál je mýtickou ságou, která ukazuje, jak se z New Yorku na pokraji bankrotu stalo místo zrodu hip-hopu, punku a disca. Příběh je vyprávěn očima a hudbou těchto dětí z Bronxů, které navždy změnily nejen město samotné, ale i celý svět.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Já nevím jak vy, ale mě si získali. Celý 1,5hodinový pilot jsem zhltla jako malinu. Původně jsem si ho zapnula k práci, ale rychle si získal mou plnou pozornost, kterou si dokázal udržet až do konce.

Celým dílem prostupuje zvláštní atmosféra. Je zde výrazně pomalejší tempo, než jsme zvyklí u jiných dramat, celé je to takové zdrogované, nebo minimálně z toho máte takový pocit. Přitom se to ale zároveň do příběhu drsného Bronxu opravdu hodí. Docela jim věřím, že to takto před padesáti lety v New Yorku skutečně vypadalo, stejná brutalita, války gangů a sobotní večery, na které si mladí šetřili celý týden.

Pokud jste viděli Horečku sobotní noci (a líbila se vám), pak se v The Get Down najdete. Celou dobu jsem si připadala, že koukám na černošskou verzi, což mi vůbec nevadilo, protože se pořád ještě vezu na vlně nadšení z české muzikálové verze z divadla Kalich, ale to je jedno. Moc se mi líbí, jak seriál mixuje jednotlivé hudební styly. Máme tu jak trošku hip-hopu, tak i disca, takže každý si může najít to, co preferuje. Zatímco disco je na výsluní, hip-hop teprve začíná. Zaujalo mě, jak jsou tyto počátky zobrazovány skoro jako poezie. Hlavní hrdina vytváří úžasné improvizované rapované verše, dokonce je i přednáší s vášní, která je písničkám blízká, ale hudba u nich prozatím nehraje. Těším se na postupný vývoj jak hudebního žánru, tak i samotného hrdiny.

Když už jsme u něj, zdá se to jen mně, nebo je hlavní hrdina takový zvláštní? Myslím vzhledově. Upřímně se mi pro tu roli moc nehodil, ale postupně jsem si zvykla, hlavně po scéně s třídní učitelkou, kdy jí zarecitoval svou vítěznou báseň. Během jeho projevu se na mě z obrazovky valily emoce, v tu chvíli mi bylo jasné, že tenhle seriál jen tak nezapadne. Ostatní jsou prozatím taky perfektní. Dokonce i ta láska je zde vykreslena pěkně, s lehkou naivitou (Jednou budu hvězda, nechci, aby mě tu pak něco drželo, nemůžeme být spolu.), aniž by ale tvůrci klouzali do vod soap opery.

The Get Down určitě doporučuju, a to i těm, kteří hudební seriály nevyhledávají. Jde totiž v první řadě o kvalitně zpracované drama, ze kterého retro přímo sálá. Výborná atmosféra, skvělé herecké projevy a poutavý děj. Netflix opět jednou ukázal, že dramata jsou jeho specialitou.
  • místy lehce depresivní
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Plánujete dát novince šanci? Nalákal vás popis děje nebo trailer? Nebo si raději počkáte na první reakce diváků, než se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
verunkawrath

verunkawrath

Tohle si nechám ujít,nějak mě to necvrnklo do nosu.
před 7 roky
Koldik

Koldik

Trailer bol dobry, hodnotenie dobre, hudba vyzera fajn, ale aj tak sa na retro teraz necitim.
před 7 roky
ragelly

ragelly

Dneska mi tady pro změnu hraje The Get Down, zní to energicky :D
před 6 roky
Další články k tématu