2. 10. 2015

Novinka pod lupou: Code Black

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Pokud jste fanoušky lékařských dramat, potom je pro vás nový seriál Code Black jako stvořený.

Základní údaje

Název: Code Black
Žánr: Drama / Lékařský
Stanice: CBS
Premiéra: 30. 9. 2015
Vysílání: středa od 22:00
Předskokan: Criminal Minds
Konkurence: Nashville (ABC), Chicago PD (NBC)
Tipovačka: SerialZone, CW Zone, NeXtweek a Edna tipují zrušení, Gorilla a HBO tipují prodloužení. Lid věří ve zrušení s převahou 52 % hlasů.

Kdo?

Tvůrce: Michael Seitzman
Herci: Marcia Gay Harden, Bonnie Somerville, Raza Jaffrey, Luis Guzmán, Melanie Kannokada, Harry Ford, Ben Hollingsworth, William Allen Young

O čem to je?

Code Black je lékařské drama, které se nechalo inspirovat stejnojmenným dokumentem, jež v roce 2013 vyhrál na Filmovém festivalu Los Angeles ocenění ve své kategorii. Děj seriálu se odehrává v L.A. County Hospital, na jedné z nejrušnějších pohotovostí v zemi. Skupina nadaných lékařů se zde ze všech sil snaží zachránit své pacienty, kteří akutně potřebují jejich pomoc. Během toho všeho se snaží předat své znalosti a zkušenosti svým čtyřem rezidentům, kteří pracují pod jejich křídly.

Jedná se o velmi intenzivní a realistické drama plné chaosu, kde se ne vždy divák dočká šťastného konce. Životy lékařů a pacientů však bude prožívat jako svůj vlastní. A co se tedy skrývá za názvem seriálu? Code Black – černý kód – je vyhlášen v případě, že nastane situace, kdy se na pohotovosti nachází více pacientů než lékařů a lůžek, kde mohou být uloženi.

Podobné seriály

Chicago Hope (Nemocnice Chicago Hope)
Emily Owens, M.D. (Doktorka Emily)
ER (Pohotovost)
Grey's Anatomy (Chirurgové)
Saving Hope
Remedy

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

ragelly

Dnes jsem na to opět sama, takže prosím všechny, kteří pilot zkusili, aby do diskuze napsali, co na seriál říkají!

Absolutně nechápu, jak je možné, aby kolem jednoho pacienta mohlo být přítomno dvacet členů personálu. Možná jich tam je i víc, nevím, nejde to spočítat. Já tam jen pořád vidím shluky lidí, kteří se tlačí hůř než důchodci v Kauflandu, když začíná akce na mléko. S takovým návalem a přeřváváním jeden druhého opravdu nechápu, jak by ten doktor mohl správně udělat svou práci. No a to, že tolik lidí snad ani na jedné směně pracovat nemůže… no nic.

Stejně jako trailer, tak i celý pilot se nesl ve velmi hektickém tempu, nebyl čas si odpočinout. Je jasné, že Code Black je pro náročnějšího diváka, rozhodně nepůjde tento seriál používat jako oddychovku nebo podkresovku k jiné práci, musíte se naplno soustředit, co se děje na obrazovce. Bohužel v době, kdy jsem na pilot koukala, ještě nebyly k dispozici ani anglické titulky a i když si myslím, že moje angličtina je dost dobrá, tak tady v tom neustálém překřikování jsem se ve více než 50 % nemohla absolutně vyznat.

A pak se celý svět zastaví, protože se narodí děcko… áááá!

Hlavní hrdinka je jakási superžena, která dokáže vrtat mozek, asistovat na dálku s císařským řezem a hádat se se svým věčně naštvaným kolegou. Věřím, že takoví lidé existují, jen mám jisté pochyby o tom, že takto bezchybní můžou být každou pracovní noční (nebo denní) směnu…

+ Mama

- hektické
- přeplácané
- nezajímavé doktorské postavy

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Seraphine313

V Code Blacku jsem toho čekal poměrně dost, trailer vypadal dobře, jenže… do seriálu se z něj dostalo jen to horší. Temná atmosféra zůstala, bohužel. Nemocnice vypadá spíš jako poloosvětlený sklep než jako běžné pracoviště. Stejně tak to vypadá, že tam ani není moc uklizeno nebo čisto. Ne že bych někdy v nemocnici pracoval nebo tam často pobýval, jen říkám… že určitá zákoutí mi připomínají sklepy ze Saw.

Srovnání s Grey's Anatomy napadne téměř každého, i když to možná není úplně přesné. Osobně mi to víc připomíná Chicago Fire, který se sice zabývá jinou profesí, ale jinak vyzobáním akční stránky seriálu vzniklo tohle. Herci se vám, až na Marciu Gay Harden a Luise Guzmána, budou všichni plést. Svoji práci odvádějí dobře, ostatní jsou tam zatím spíš jenom do počtu. Oni by taky mohli odvést lepší práci, kdyby je ovšem scenáristé lehce nepostrkovali do dramatických situací, které jsou čistě jenom pro efekt. Příklad za všechny:

Osoba 1: „Ty jdeš domů?“
Osoba 2: „Jo, vyhodila mě.“
Osoba 1: „Já si během vysoké vydělával řízením kamionu.“
Osoba 2: „Cože? Teď mě napadlo, co když ta nemoc pacienta XYZ je…“

Já na to koukal a nemohl věřit vlastním očím. To, co jakž takž fungovalo v Houseovi (že řešení nemoci napadlo House kvůli nějaké okolnosti kolem něj), ale divák se k tomu dostával celý díl, je smeteno ze stolu takhle hloupým dialogem. No potěš pandu, jestli se tohle tam bude objevovat častěji.

Ani ta neustálá obsese černým kódem mi nepřijde úplně skvělá. 300 černých kódů za rok? Jako vážně? V takovým chlívku? Nevěřím, i když o americkém zdravotnictví jsem slyšel víc než dost. To jako každý díl teď budeme mít jeden až dva černé kódy? To chci vidět ten vývoj postav.

Abych to zhodnotil nějak celkově. Code Black není špatný. Jen je v určitých místech přehnaný a v dalších řemeslně dost špatně odvedený.

+ neustálá akce
+ Luis Guzmán a Marcia Gay Harden

- až moc temné prostředí (osvětlením)
- žádná dezinfekce
- nezapamatovatelné tváře (řekli vůbec jména?)
- čas od času natolik hloupý dialog, že to praští do nosu každého
- vlastně mi to celé nepřijde úplně reálné
- ten záchranář v té sanitce byl proč? aby ji dostatečně zatížil a nevznesla se do vzduchu?

Moje hodnocení pilotu: 60 %

Plánujete dát šanci Code Black? Nalákal vás popis děje nebo trailer? Nebo si raději počkáte na první reakce diváků, než se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
ragelly

ragelly

Do článku přibyl ještě jeden názor, ať si můžete udělat přesnější obrázek :)
před 8 roky
Hrus

Hrus

Souhlasím s Ragelly a Fruikem, je to až moc hektické a zdá se mi to až nereálné. Ač jsem příznivcem...
před 8 roky
teraxa

teraxa

Musím říci, že já jsem po třech dílech nadšená. Pokud si udrží tohle tempo, budu spokojená. Ale dost mě...
před 8 roky
Další články k tématu