23. 5. 2016

Novinka pod lupou: Preacher

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Preacher
Žánr: drama / nadpřirozený / komiksový / horor / černá komedie
Stanice: AMC
Premiéra: 22. 4. 2016
Vysílání: každou neděli večer
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Garth Ennis (předloha), Seth Rogen, Evan Goldberg, Sam Catlin
Herci: Dominic Cooper, Joseph Gilgun, Ruth Negga, Lucy Griffiths, W. Earl Brown, Anatol Yusef, Tom Brooke, Ian Colletti

Ve zkratce

Hlavní postavou seriálu je reverend Jesse Custer, drsný Texasan, který ztratí víru a zjistí, že Bůh opustil nebe a vzdal se svých povinností. Jesse stane jediným člověkem, který je schopný Boha vypátrat a potrestat ho za jeho zradu. Na cestě Jesseho doprovází Tulip O'Hare, jeho zbraně milující bývalka, a upír-alkoholik.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tak já jsem teda naháknutá. Kolem seriálu byl obrovský hype, který myslím, že byl hodně naplněn. Pilot střídá akční scény, které představují postavy v jejich pravém světle, se scénami klidnými, někdo by řekl možná až příliš táhlými. Mně to ale přišlo jako výborný balanc pro první epizodu, která nám tak dala ochutnat, na co se můžeme těšit, až se příběh pořádně rozjede. Očekávám, že v nadcházejících epizodách se příběh bude zrychlovat a akce ještě přibyde.

Dominic Cooper je perfektní volbou pro Preachera. Je antihrdinsky sexy, fandíte mu, i když se nechová svatouškovsky. Co mě ale překvapilo, že se mi moc zalíbili i oba sidekickové. Kluk z Misfits a holka z Agentů (a Misfits, jak jsem koukala) jsou výbornými individuálními postavami, u kterých jde vidět, že nejsou jen blbě do počtu, ale že mají i samostatně co nabídnout.

Pilot měl hodně dobrých překvapivých momentů. Už první scéna dokázala ukotvit moje oči na monitoru. Pobavila mě hláška, že Tom Cruise zemřel při kázání scientologické církve, nebo když ruský kněz pořád dokola řval, že všude létal kazatelův mozek :D No a pak zakončení scény „Buď odvážný, řekni jí pravdu, pusť ji ke svému srdci“, to byl mazec.

Naprosto perfektní je taky využití odlehčené, možná až ironické country hudby, která je s žánrem seriálu v takovém kontrastu, až to k sobě perfektně ladí. Hudba udává tón celému seriálu a prozrazuje nám, že nás v následujících dílech nečeká jen samá akce s hororovými prvky, ale také prokládání výbornou odlehčenou atmosférou a skvělými hláškami, které budou mít na svědomí z velké části sidekickové, hlavně upír.

P.S.: A teď všichni kažme s Preacherem: Open your ass and holes to Jesus! :D
  • hudba
  • herci a zábavné postavy
  • poutavý příběh
  • několik překvapení v pilotu
  • žádné odpovědi
  • místy pomalejší (pilot měl přes hodinu)
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Preacher je pro mě jeden z nejočekávanějších seriálů nejen letošního léta, ale celého roku. Komiksovou předlohu sice neznám, ale pokud jsou zvěsti pravdivé, tak Preacher je něco opravdu jiného, než jsme zvyklí v televizi vídat. Člověk si musí říkat: „Tohle je něco, co chci vidět“. A tak jsem sledoval od začátku, jak to seriálem bude a kdo se v něm nakonec objeví.

Sice mě trochu strašilo jméno Setha Rogena, protože jeho humor není úplně šálek mého čaje, ale zdá se, že sem se to bude hodit. Oproti tomu se mi hned od začátku zamlouvalo obsazení, jak Dominic Cooper, tak i Joseph Gilgun se mi do rolí skvěle hodí.

Pilot má sloužit hlavně jako představení, a to tenhle bezpochyby plní. Hlavně Cassidy a Tulip dostanou uvítací scény par excellence. A vzhledem k představování odpustím i fakt, že pilot se chvílemi mírně vleče. Pokud mám vyjmenovat ty nejzajímavější body, tak se budu opakovat. Dominic Cooper je pro roli perfektní a kněze, který má jen poslední zbytky víry, vystihuje skvěle. Stejně tak Joseph Gilgun, jehož přízvuk si musíte zamilovat a nevadí mi ani Ruth Negga v roli Tulip. Body navíc přidávám za dobrý hudební podkres.

Určitě je i pár věcí, které mi úplně nelahodí. Například se mi nelíbí ty šokující přechody mezi scénami, kdy se objeví obří bílé písmo. A abych pravdu řekl, tak jsem to čekal o něco ostřejší. Nemyslím tím, co se týče gore detailů, mám na mysli spíš jazykově. Určitě mě to ale zaujalo a jsem zvědavý na to, co se bude dít dál.
  • obsazení Coopera a Gilguna
  • scéna Cassidyho v letadle
  • povedeně vybraná hudba
  • zaujalo to a zajímá mě, co bude dál
  • čekal jsem to ostřejší, jazykově
  • drastické přechody
80 %
Mé hodnocení
Pajky

Tak jelikož jsem jediný z naší trojice četl kompletní předlohu, tedy komiks, tak mám na tenhle seriál mnohem víc kritičtější pohled. A řeknu vám to hned z kraje. Z předlohou si autoři vytřeli řiť a nemá to s níc mnoho společného. A pokud tu hodinu věnujete čtení komiksu, uděláte líp.

Pokud to srovnám třeba s The Walking Dead, tak tam se adaptace povedla asi tak milionkrát lépe. Ano odchylky od předlohy jsou, ale jsou v rámci mezí. Tady to všechny meze překračuje a autoři si vymysleli něco úplně vlastního, kde míchají všechno páté přes deváté. A já nevím proč. V knize je spousta násilí, ale má svůj smysl. Člověk by řekl, že se ho budou bát do seriálu, budiž, to by jim jeden i odpustil. Jenže oni ho tam nacpou úplně bezmyšlenkovitě a spíš jen prvoplánově. Když už jsme u toho násilí, tak Banshee tohle zvládá o level líp.

Globálně mi to přišlo jako docela nuda. Předehra k božímu hlasu, která trvá celou hodinovou epizodu je fakt zbytečně dlouhá, stejně tak jako žvanění kněze s kýmkoliv, kdo ho chvíli poslouchá. Ještě že v komiksu celá jeho konglomerace zařvala hned zkraje.
  • dostal jsem chuť přečíst si znovu předlohu
  • lidi by mohli začít číst komiks
  • cast Casidyho
  • z TUlip už rovnou mohli udělat lesbu, ať jsou ještě víc politicky korektní
  • Casidy na slunci
  • z předlohou to má prd společného
  • cast všech ostatních
30 %
Mé hodnocení
Fruiko

Plánujete dát šanci novince? Nalákal vás popis děje nebo trailer? Nebo si raději počkáte na první reakce diváků, než se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Tina333

Tina333

Tak na tento seriál som sa hrozne dlho tešila a zrazu bum..... a sklamanie. Miestami príliš zdĺhavé, niekedy...
před 8 roky
Michal´´Stark´´Hargas

Michal´´Stark´´Hargas

Možno je to iba tým že som videl len pilot ale tento serial putuje rovno do ignorovaných.Pilot 30 %
před 7 roky
rebeccacarf

rebeccacarf

Naprosto souhlasím.
před 7 roky
Další články k tématu