16. 2. 2016

Novinka pod lupou: 11.22.63

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název 11.22.63
Žánr drama / sci-fi / retro / minisérie
Stanice Hulu
Premiéra 14. 2. 2016
Vysílání každou neděli večer
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Sledovanost pilotu: –

Kdo?

Tvůrci Stephen King (předloha), Kevin MacDonald (režie)
Herci James Franco, Sarah Gadon, Cherry Jones, Lucy Fry, George MacKay, Daniel Webber, T.R. Knight, Kevin J. O'Connor, Josh Duhamel, Chris Cooper

Ve zkratce

Jeden obyčejný učitel dostane neobyčejnou možnost cestovat zpátky časem. Ocitne se v roce 1960 a jeho cílem je zabránit atentátu na prezidenta JFK. Postupem času je hrdina ale stále více vtahován do doby minulé a začne tíhnout k životu, který si v minulosti vytváří.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Na rozdíl od Vinylu je tohle přesně seriál, který je vhodný pro maratonové sledování. S každou další scénou se děj posouvá výrazně dopředu a celá úvodní dvojepizoda končí tak, že máte zatajený dech a netoužíte po ničem víc, než pustit si další díl a vědět, co se stane dál.

11.22.63 má velmi zajímavý námět. Předlohu od Kinga jsem nečetla, i když spisovatel patří mezi mé oblíbence. Netuším tedy, co se stane a jak to všechno dopadne, určitě se ale nemůžu dočkat, až to zjistím. Moc se mi líbila interakce přítomnosti s minulostí. Tajemná komora je sice trošku pohádkové klišé, ale nenechte se zmýlit, pohádky se v tomto seriálu nedočkáte. Jde spíše o dobrodružnou retro jízdu, která obsahuje silně hororový nádech. U mnoha scén jsem včera při nočním sledování byla ráda, že mám rozsvícené světlo a můžu si zmenšit okno přehrávače :-) Zase ale nemůžu říct, že by šlo o horor, to ne, ale místy seriálu napětí skutečně neschází.

Franco v hlavní roli byl perfektní volbou. Herec exceluje, věřím mu každé slovo i gesto. A když se dostane do minulosti a splyne s davem, tak mu to dokonce i moc sluší! Ostatní jeho kolegové prozatím nedostali příliš prostoru, seriál stojí především na hlavním hrdinovi. V dvoudíle se objevila spousta postav, příčemž ale stále nevíme, které z nich jsou pro děj důležité a u kterých šlo pouze o krátké hostování. Jsem zvědavá, stejně jak se říká v příběhu – musíme mít nastražené oči a uši, protože až později se ukáže, že události a osoby, na které náhodou narazíte, se stanou klíčovými ve vašem životě a někdy dokonce možná i v dějinách.
  • nádherné rekvizity a kostýmy smetánky 60. let
  • hororový nádech a tajemno
  • hlavní představitel a jeho herecký um
  • neustálý posun děje kupředu
  • jde pouze o minisérii
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Seriálové zpracování knížek od Stephena Kinga mě vždycky zajímá a pokud se tam navíc má cestovat časem, tak to zní přesně jako můj šálek kávy. Knížku jsem sice nečetl, ale premisa příběhu mě zaujala a první trailer mě upoutal ještě mnohem víc. A na cestování časem do šedesátých let jsem se od té chvíle prostě těšil.

Hned na úvod přišla zajímavá znělka a pak už jsme se pomalu začali prokousávat příběhem. Podle obsazení bylo jasné, že hlavními tahouny (alespoň v úvodu) bude dvojice James Franco a Chris Cooper, a o jejich hereckých kvalitách jsem ani na chvilku nepochyboval. Takže od nich v klidu přijímám představení časového portálu i vysvětlení „Butterly Effectu“ a toho, že to všechno vlastně nedává smysl.

Hlavní hrdina se nakonec přeci jen rozhodne vydat se minulosti a to přesto, že k tomu nemá žádnou motivaci a člověk pro kterého to dělá už to neocení. I tak se ale vydáme do roku 1960 a atmosféru si naplno začneme užívat a budeme čekat na to, až se začne dít něco podivného. Mě pilot rozhodně zaujal a sledovat se chystám dál. Jsem zvědavý totiž nejen na to, jak to celé dopadne, ale hlavně na to, jak se bude minulost bránit.
  • úvodní znělka
  • Stephen King a jeho předloha
  • James Franco a ostatně celé obsazení
  • atmosféra šedesátek dokreslená skvěle vybranou hudbou
  • i když se snaží, tak se všechno nedá hned vysvětlit
  • motivace hlavního hrdiny
80 %
Mé hodnocení
Pajky

Tenhle seriál nese Kingovu stopu už od první scény s povídkou ve škole. Samotná povídka pronesená, suchým hlasem jako kdyby vypadla z mistrova pera. Působí to tak dobře, že se dostaví i příjemně nepříjemného mrazení v zádech, stejně, jako když si čtete nějakou z Kingových knih.

Co si budeme povídat. Celá zápletka je dobrá a velmi rychle vás dokáže vtáhnou do děje. To i díky tomu, že hlavnímu hrdinovi jsou představeny ve zkratce pravidla a už se nijak dál nepitváme v tom proč, jak a zač to funguje. Ono na všechno dojde. Ostatně jako na všechno.

Fascinuje mě, jak se s přibývající stopáží ukazuje, že žádná scéna není použitá zbytečně, ať vypadá výplňově, jak chce. Ať už jde o pojídání hamburgerů, o povídku na začátku, o videoklip s tančícím papouškem dokonce i o nudný rozhovor s učitelkou ve škole. Všechno má svůj důvod a všechno se ještě minimálně jednou využije.

Hlavní slabinou se tedy stává pro nás ne zrovna nějak zajímavá historie. Ne tedy že by byla nezajímavá, ale věřím, že na Američany působí tohle období mnohem více, než na nás. A pokud je takový Američan ještě trochu fanoušek konspiračních teorií, tak si musí chrochtat blahem.

James Franco svou roli zvládá báječně a jeho přerod ze současnosti do minulosti je jako přerod v jiného člověka. O ostatních postavách není zatím noho co říct, protože jich moc není.

Osobně mě seriál velmi zaujal a i cliffhanger na konci nalákal na další epizody. Tohle se Hulu rozhodně povedlo.
  • hudba
  • rychlost děje
  • atmosféra
  • minulost bojující proti změnám (trochu jak Nezvratný osud)
  • flashbacky na Alovi rady (podle všeho by mu to musel vysvětlovat několik dní)
  • občas trochu hapruje logika
  • pro nás možná ne až tak zajímavé období
80 %
Mé hodnocení
Fruiko

Dáte novince šanci? Dokáže podle vás obstát a stát se hitem?

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře17zobraz všech 17 příspěvků
Adrian "A.C." Conor

Adrian "A.C." Conor

Tak so mnou to je už veľmi zle :D Neprejde deň, aby som aspoň 2 epizódy alebo film nepozeral. Jedno...
před 8 roky
ragelly

ragelly

Haha :D Tak možná vzájemné utěšování, že nejsme sami, kdo je na tom tak blbě :D SZCon je místo, kde si my...
před 8 roky
V.007

V.007

Rozhodne dám tomuto seriálu šancu...:) Kingove výtvory sú skvelé... vždy ma zaujímalo odkiaľ bere...
před 8 roky
Další články k tématu