19. 3. 2016

Novinka pod lupou: Drazí sousedé

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Drazí sousedé
Žánr drama / rodinný
Stanice Nova
Premiéra 14. 3. 2016
Vysílání každé pondělí a středu večer
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Sledovanost pilotu: –

Kdo?

Tvůrci
Herci Lenka Zahradnická, Tomáš Novotný, Petr Buchta, Štěpán Benoni, Milan Šteindler, Jana Krausová, Luboš Veselý, Dana Batulková, Jan Tříska

Ve zkratce

Příběh se odehrává ve vesničce Vlkov na okraji národního parku. Hlavním hrdiny jsou strážce parku Honza a lékařka Kateřina, která se kvůli poslední vůli svého dědečka do vesnice přistěhuje z města. Dědeček Alois, který strávil posledních dvacet let svého života jako samotář, odkázal 30 milionů korun svým vnoučatům Kateřině, Tomášovi a Filipovi pod podmínkou, že budou po dobu jednoho roku žít v jeho zpustlém domě. V případě, že tak neučiní, peníze propadnou obci. Diváky čeká napínavý příběh boje vnoučat s vesnicí o milionové dědictví plný humoru, životních zvratů i lásky a přátelství.

Podobné seriály

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

A jsme zpátky v typických českých seriálových kolejích. Drazí sousedé je seriál, který spadá někam mezi přehnaně šílené Na vodě a přehnaně dramatickou Ordinaci. Místy se snaží být vtipný, většinou ale selhává kvůli nedobře napsaným a zahraným postavám.

Hlavní hrdinka se snaží být přehnaně vážná, dokonce ani když se v ordinaci baví s dítětem, tak jí nevěřím, že je upřímná. Když se pak ocitne ve vesničce, už vůbec není sympatická. Ještě horší je její „zlý“ bratránek. Jasně, že tvůrci se snaží hrát na typické kontrasty, jedna hodná odnož rodiny, druhá zlá a hamounská odnož rodiny, jedněm jde o blaho okolí, druhým jde jen o prachy… Prostě žádné překvapení, přesně to, co byste od českého/nováckého seriálu čekali.

Obyvatelé vesničky jsou typičtí prospěchářští ňoumové, kteří životní styl města neviděli ani z vlaku, ale samozřejmě ho kritizují, kudy chodí. Myslí si, jak jsou hrozně mazaní a chytří, ale přitom se chovají jako největší troubové. Takovéto jednodušší postavy v seriálech nemám moc ráda, tvůrci na ně většinou sází jako na zdroj věčného vtipu, ale podle mého názoru je jejich chování a jednání spíše trapné a smutné.

Celkově se to dá vydržet, pilot utekl docela rychle. Ale myslím, že seriál typově spadá spíš pro večerní zábavu nudících se důchodců, než aby u něj trávili mládí teenageři. I když znáte to, prachy (ať už reálné nebo v příběhu) jsou silná motivace, proč koukat :-)
  • utíká to dobře
  • přehnaná typizace postav
40 %
Mé hodnocení
ragelly

Alespoň za letošek jsem měla šanci porovnat nejspíš všechny novinky ze stáje našich soukromých televizí. Prozatím mi víc sedla konkurence a se zhlédnutím pilotu Drahých sousedů se nic nezměnilo…

Začátek s dědou Aloisem nevypadal vůbec zle, tohle byla natolik otravná postava, až se mi dokonce zdála sympatická. Ovšem po tom, jak dopadl, najednou začínalo být jasné, že žádná z postav to tady prostě neutáhne. Každá je totiž nějakým způsobem nesympatická, ba možná otravná. Z děje by se mohlo vytřískat také mnohonásobně víc, za těch šestačtyřicet minut jsem totiž mobil kvůli sledování času rozsvítila tolikrát, že jsem se mu možná věnovala více než sledování samotnému. A když už jsem náhodou dokázala udržet pozornost, napadlo mě, jak moc se v některých ohledech seriál podobá jiné současné tvorbě.

Naději a alespoň dočasné zaujetí mi dodaly až závěrečné dvě minuty, kdy to konečně začalo vypadat zajímavě. Protože jsem před sledováním viděla/četla leda název v seriálu, až právě tyhle dvě minuty mě dovedly k uvědomění, že celých čtyřiačtyřicet minut, které těmhle dvěma předcházely, byly velmi dlouhým úvodem. A ač konec nevypadal vůbec zle, vzhledem k tomu, co jim předcházelo, zkrátka nemohu pilot hodnotit kladně.
  • děda Alois
  • výzva uvedená v závěti
  • většina postav není ničím zajímavá ani sympatická
  • přehnaně dlouhý úvod
  • v některých detailech je to vlastně úplně to samé, co ostatní seriály TV Nova
30 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Dokáže podle vás obstát a stát se hitem?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
Destiny

Destiny

Tomuhle se mile ráda vyhnu.
před 8 roky
milosh

milosh

Kdybych měl hodnotit pilot, tak dávám 20-30%. Byl to neskutečně dlouhý a otravný úvod s trapným...
před 8 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Říkala jsem si, že by to od druhého dílu mohlo být lepší, děkuju za info. Každopádně to stejně zas spadne,...
před 8 roky
Další články k tématu