5. 9. 2016

Novinka pod lupou: 2015/2016

Novinka pod lupou má za sebou kompletní první sezónu. Pojďme si společně zrekapitulovat, jaká byla sezóna 2015/2016 pro téměř 200 seriálových novinek z vašeho/našeho pohledu.

Začínali jsme rubrikou Hej, SerialZoňáci, v níž jsme vám představovali od září 2013 seriálové novinky, které si pro nás připravily stanice Velké pětky. Jako první byl před třemi lety článek o Sleepy Hollow, na který letos čeká již čtvrtá řada! :-)

Postupem času jsme zjistili, že novinky Velké pětky jsou docela málo, jelikož velká část seriálů začíná i na kabelovkách a právě tyto seriály vás mnohdy zajímají ještě více. Proto jsme k Hej, SerialZoňákům přidali v prosinci 2013 rubriku Krmení pro watchlist, ve které jsme se zaobírali právě kabelovkovými novinkami. Zde jsme jako první představili minisérii Bonnie and Clyde: Dead and Alive.

V dubnu 2015 jsme obě rubriky sjednotili. Vyšel první článek z rubriky Novinka pod lupou, který představil cwčkovské drama The Messengers. Nyní, o 16 měsíců později, již můžeme slavit, jelikož máme za sebou kompletní sezónu 2015/16. Novinka pod lupou se rozjela a jak nám neustále dokazujete, stala se z ní nepostradatelná serialzoňácká rubrika, která vám pomáhá nacházet novinky v seriálovém světě a dál prohlubuje vaši/naši už tak velmi vážnou závislost.

Nyní stojíme před prahem nové sezóny a s Novinkou pod lupou rozhodně budeme pokračovat. Ještě než se ale nová sezóna naplno rozjede, pojďte si spolu s námi zrekapitulovat, jak na tom byla ta loňská.

Čísla pro statistikofily

Od září 2015 do konce srpna 2016 jsme pro vás připravili celkem 186 článků o nových seriálech! To znamená nové lákadlo zhruba každý druhý den. To je docela slušná dávka, co myslíte? Doufáme, že vás alespoň pár z nich zaujalo a našlo si pevné místo ve vašem watchlistu. Ještě jich máme ze staré sezóny pár v záloze, takže číslo se výrazně přiblíží dvěma stovkám pilotů… wow.

Po počátečních diskuzích jsme původní čistě informativní články obohatili o subjektivní složku – názory článkařů. Jeden až tři redaktoři na pilot mrkli a zformulovali svůj názor + vymysleli plusové a minusové body, čím seriál (ne)zaujme. Samozřejmostí bylo na závěr prozradit procentuální hodnocení, abyste si mohli udělat co nejlepší představu, zda má cenu s pilotem ztrácet čas. Pokud bychom všechny články zprůměrovali, vyšlo by, že u každého jste se dočkali 1,53 názoru. To je však údaj pouze pro pobavení, dá se říct, že většinou byl napsán jeden nebo dva názory :-) Nejvíce článků, konkrétně 157, jsem si vzala na starost já. Hodně mi ale pomohli také Gabik.029 (12 článků) a lukascoolarik (10 článků).

Důležitější však jsou názory, protože přesně to vás nejvíce zajímá. Co se týče názorů, moje nervy byly krátké pouze na The Muppets, na loutkovou novinku, kterou jsem opravdu neměla sílu sledovat, jelikož nic vzdálenějšího mému vkusu být nemůže. Každopádně zbylých 185 pilotů jsem viděla a k větší či menší spokojenosti a souhlasu vás ostatních jsem i vyjádřila svůj názor. O své myšlenky se spolu se mnou podělili především také Fruiko (36 názorů), Seraphine313 (15 názorů), Drunk_Queen (14 názorů) a v těsném závěsu jsou lukascoolarik a pajky s 12 názory.

Kruťáci a měkoty

V loňské sezóně se tedy do hodnocení zapojilo devět článkařů, jak si ostatně můžete prohlédnout i na přehledové tabulce v závěru článku. Kdo byl mírný a kdo naopak má svou laťku nastavenu hodně vysoko? Roli největšího kruťáka si odnáší Drunk_Queen, která ze čtrnácti hodnocení dokázala vytvořit průměr 54,28 %. Na druhém místě je Seraphine313, který má z patnácti hodnocení průměr 56 %. Bronz patří Fruikovi, který je v těsném závěsu s průměrným hodnocením 56,66 %. Na druhé straně spektra se nachází viscovim, který své tři hodnocení držel vysoko na průměru 81,66 %. Sledované piloty se líbily i lukascoolarik(o­vi), který u 12 hodnocení skončil na průměru 75,42 %. Dotřetice pajky také z dvanácti hodnocení vydoloval 73,33 %.

Vaše ohlasy

Jde vidět, že vás naše rubrika zaujala. Tisíce z vás si ji čtou a inspirují se. Samozřejmě nejvíce táhnou již před premiérou očekávané seriály, ale například i kousky z domácí produkce. Důkazem je to, že za rok 2016 je nejčtenější Novinkou pod lupou Ohnivý kuře, za nímž je v těsném závěsu minisérie od Hulu 11.22.63. a třetí místo patří V.I.P. vraždám. Pokud se koukneme na loňský podzim, tam vás nejvíce zaujal opět český Atentát, jehož následuje britský historický seriál The Last Kingdom a třetí místo okupuje Scream Queens. Uvidíme, jak si povedou seriály z nové sezóny.

Nejen čteností je však člověk živ. Zajímá nás také to, jestli si pilot skutečně pustíte. Prvotní zprávu nám o tom dáváte v komentářích. Nejkomentovanějšími Novinkami v loňské sezóně byly seriály The Shannara Chronicles, Shadowhunters a Lucifer, u nichž se počet komentářů vyšplhal až na 30–40.

Pak je tu ale i naše tajná pozorovačka ve stylu Big Brothera aneb víme o každém vašem pohybu ;-) Můžeme vám prozradit, že ze všech loňských pilotů bezkonkurenčně nejvíce válcoval konkurenci Lucifer. Jeho pilot si odškrtlo přes 2400 lidí! Poměrně daleko v závěsu zůstává na druhém místě novinka Legends of Tomorrow (1782 odškrtnuní pilotu), třetí místo patří fantasy The Shannara Chronicles (1518). První desítka je tvořena pouze americkými seriály, je zde šest zástupců Velké pětky (Lucifer, Legends of Tomorrow, Limitless, Blindspot, Scream Queens a Quantico) a čtyři seriály z kabelovek nebo streamovacích služeb (The Shannara Chronicles, Shadowhunters, Jessica Jones, The Magicians). Všech deset má více než 1000 hodnocení.

Ze stovky nejvíce hodnocených pilotů si podle vás skvěle stojí třináct kousků, které mají stoprocentně kladné ohodnocení. Pokud to vezmeme podle největšího počtu hodnocení, tak v tomto ohledu vítězí The Last Kingdom, jehož pilot má 100% hodnocení od všech 468 lidí, kteří si jej ve watchlistu odškrtli. Naopak nejhorší hodnocení pilotu má Místo zločinu Plzeň, kdy 78 uživatelů ohodnotilo první díl v průměru na 77,1 %.

Nyní přejdeme rovnou k samotným seriálům. Pilot je jednou z nejdůležitějších epizod, která mnohdy rozhoduje o tom, jestli seriálu dáte šanci, nebo ho zavrhnete. A musíme říct, že šance jste novinkám rozhodně dávali. Z minulé sezóny máme jasného vítěze, který vás zaujal v hojné míře. Letní netflixácká senzace s názvem Stranger Things. Seriál se pyšní skvělým hodnocením 90,9 %, které vzniklo průměrem hodnocení 374 seriálových fanoušků. Druhé místo okupuje Lucifer, který jako seriál má hodnocení 87,3 %, přičemž jak už jsme zmínili, k tomtuto číslu dopomohlo více než 1000 uživatelů. V těsném závěsu na třetím místě je britská minisérie And Then There Were None, která má pouze o tři desetinky procenta nižší celkové hodnocení (87 %), ačkoliv v počtu sledovatelů se Luciferovi zdaleka nevyrovná – minisérii ohodnotilo dosud pouze 247 uživatelů.

Ale vás stejně jistě zajímá opačná strana žebříčku, abyste se škodolibě mohli posmívat těm, kterým to nevyšlo. Není asi překvapením, že konec žebříčku uzavírá již zmíněná kriminálka Místo zločinu Plzeň. Říkali jsme, že pilot získal průměrné hodnocení 77,1 %. Seriál jako celek je na tom o poznání hůř, jeho průměr spadl na číslo 45,3 %. O pouhé jedno procento lépe je na tom další český seriál Na vodě (46,3 %). Hodnocení pod 50 % mají potom ještě dvě novinky, a to Angel from Hell (48 %) a Dr. Ken (49,3 %).

Obecně to vypadá, že vás uplynulá sezóna dokázala svými novinkami zaujmout. Hodnocení seriálu vyšší než 80 %, což je podle mého názoru hodně slušný výsledek, má 15 novinek. Hodnocení v rozmezí 70–80 %, které je také ucházející, získalo 34 seriálů.

Vzhůru do nové sezóny

Statistiky končí, my opět začínáme. Choďte k nám i nadále, sledujte s námi pilotní epizody a řekněte nám své vlastní hodnocení! Protože čím víc názorů, tím přesnější obrázek. Těšíme se na sezónu 2016/17.

Tým SerialZone


Prozraďte nám, které novinky jste si v minulé sezóně oblíbili vy? Najde se mezi vámi nově sledovanými seriály i nějaký kousek, který by vás bez naší rubriky minul a vy byste nevěděli, o jaký klenot přicházíte? Těšíte se na to, jaké seriálové kousky přinese sezóna 2016/17?

Článek ragelly
Fruiko
lukascoolarik
Seraphine313
gabik.029
Pajky
Honzajs000
Drunk_Queen
viscovim
Minority Report 50 %     60 %          
Life in Pieces 75 %     50 %          
Blindspot 70 %     40 %          
Scream Queens 100 %                
The Muppets       70 %          
Limitless 60 %     80 %          
Rosewood 70 % 30 %              
The Player 70 % 40 %   30 %          
Heroes Reborn 80 % 50 %              
Quantico 90 % 70 %              
Blood and Oil 20 %     40 %          
Grandfathered 80 % 70 %   70 %          
The Grinder 90 % 70 %   80 %          
Code Black 50 %     60 %          
You, Me and the Apocalypse 70 % 60 %              
Dr. Ken 90 % 40 %   30 %          
From Darkness 70 % 40 %              
This Life 50 %     40 %          
Benders 10 %                
Gigi Does It 20 %                
Con Man 40 %     60 %          
Casual 70 % 70 %              
Atentát 50 % 60 %   50 %          
The Last Kingdom 70 % 80 %              
Crazy Ex-Girlfriend 30 % 20 %              
River 80 % 90 %              
The Romeo Section 10 % 30 %              
Místo zločinu Plzeň 40 % 20 %              
Mamon 80 % 60 %   80 %          
Supergirl 80 % 50 %              
Truth Be Told 10 % 20 %              
Wicked City 60 % 70 %              
Jekyll and Hyde 50 % 50 %              
Together 40 % 60 %              
Unforgotten 70 %                
The Ex-PM 20 %                
The Principal 80 %                
Ash vs. Evil Dead 100 % 70 %              
After Hours 30 %                
Cuffs 70 %                
Agent X 50 %                
Master of None 60 %                
London Spy 70 %                
Jessica Jones 90 %                
Chicago Med 70 %                
Flesh and Bone 70 %                
The Frankenstein Chronicles 30 %                
Donny! 60 %                
Into the Badlands 70 %                
The Man in the High Castle 60 %                
The Art of More 80 %                
Josh 20 %                
South of Hell 60 %                
Capital 30 %                
Modus 80 %                
Superstore 80 %   70 %     80 %      
Real Rob 10 %                
Telenovela 90 %   75 %            
Tripped 90 %             80 %  
Childhood's End 80 %                
The Magicians 70 %         70 %      
Second Chance 80 %   85 %            
F Is for Family 60 %                
Colony 80 %         90 %      
Cooper Barett's Gu­ide to Surviving Life 80 %                
Teachers 40 %                
And Then There Were None 90 %                
Recovery Road 30 %                
Dickensian 30 %                
Beowulf: Return to the Shieldlands 60 %                
Billions 100 %                
Bordertown 30 %                
The Shannara Chronicles 80 %                
War and Peace 40 %                
Shades of Blue 40 %       50 %        
Angel from Hell 60 %         60 %   60 %  
Shadowhunters 70 %                
Crashing 70 %             40 %  
Angie Tribeca 100 %         70 %      
Zoe Ever After 20 %                
Jericho 75 %                
Mercy Street 30 %                
Baskets 0 %             45 %  
Legends of Tomorrow 90 %   90 %           75 %
Lucifer 90 %   85 %            
Novinka pod lupou speciál: The X-Files 80 %               90 %
Mad Dogs 90 % 70 %              
Outsiders 70 % 80 %              
The Family Law 40 %                
Stan Lee's Lucky Man 60 % 100 %              
American Crime Story 80 %               80 %
Madoff 40 %                
Animals 30 %                
V.I.P. vraždy 50 %             55 %  
Na vodě 50 %                
Those Who Can't 10 %                
Vinyl 80 %                
11.22.63 90 % 80 %       80 %      
Love 70 % 60 %              
The Night Manager 60 % 80 %              
Fuller House 50 %       70 %        
The Real O'Neals 60 %   70 %            
The Family 70 %   80 %            
Ohnivý kuře 70 %             60 %  
Hap and Leonard 80 % 80 %              
Damien 50 %                
Of Kings and Prophets 20 %                
Thirteen 80 %                
Underground 60 %                
Slasher 60 %                
Doctor Thorne 20 %                
Wanted 70 %                
Flaked 50 %                
The Aliens 30 %             40 %  
Criminal Minds: Beyond Borders 70 %       80 %        
Drazí sousedé 40 %             30 %  
Houdini and Doyle 60 %                
Crowded 40 %         50 %      
Saints and Sinners 0 %                
Heartbeat 40 %       60 %        
The Catch 100 %       70 % 70 %      
You Me Her 100 %       80 %        
Lopez 40 %                
Dice 10 %                
The Path 70 %   80 %            
Rush Hour 50 %             70 %  
Wynonna Earp 60 %                
The Ranch 30 %         90 %      
Marcella 80 % 60 %              
The Durrells 70 %                
Undercover 50 %                
The Detour 80 % 80 %              
Animal Kingdom 60 %                
Almost There 90 %       50 %        
Hunters 50 % 20 %              
The Girlfriend Experience 90 %                
Game of Silence 40 %                
The Five 70 %                
Containment 60 %                
Preacher 90 % 30 %       80 %      
Feed the Beast 40 % 40 % 70 %            
BrainDead 80 %   80 %         80 %  
Still the King 60 %             30 %  
Outcast 80 %                
Wrecked 70 % 40 %           70 %  
Lady Dynamite 0 %                
Roots 90 %                
The Windsors 0 %                
The Secret 90 %                
Wolf Creek 80 %                
Witless 50 %                
The Night Of 80 %                
Submission 40 %                
Roadies 70 %         70 %      
American Gothic 80 %   50 %            
Cleverman 30 %                
Stranger Things 80 %                
Uncle Buck 40 %             70 %  
Vice Principals 80 %                
Cape Town 40 %                
Queen of the South 80 %                
Dead of Summer 80 %                
Fleabag 20 %                
Guilt 80 %                
Flowers 10 %                
Greenleaf 80 %                
Living and the Dead 70 %                
Mum 50 %                
The Last Tycoon 100 %                
The Interestings 100 %                
Marseille 60 %                
New Blood 30 %                
The Kettering Incident 80 %                
Jetelín 50 %                
Private Eyes 30 %                
Wasted 50 %                
Secret City 50 %                
The Get Down 90 %                
Mordparta 70 %           70 % 30 %  
Borderline 20 %                
The Secret Agent 50 %                
Rapl 70 %   70 %       70 %    
Victoria 80 %         70 %      
Home From Home 40 %                
Jean Claude Van Johnson 90 %                
Four in the Morning 30 %                
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře33zobraz všech 33 příspěvků
ragelly

ragelly

Budeme se snažit, aby názorů bylo v nové sezóně více :) Jinak za letošek jsem viděla...
před 7 roky
Nycklick

Nycklick

Jedna z nejlepších rubrik. Především mě upozorní na seriály, které by mi jinak utekly, a případně...
před 7 roky
CUTE_BUT_PSYCHO

CUTE_BUT_PSYCHO

Bez noviniek pod lupou si to už ani neviem predstaviť. Veľa krát som práve vďaka tejto rubrike narazila a...
před 7 roky
Další články k tématu