17. 9. 2013

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Sleepy Hollow?

Sezóna 2013/2014 je tady. Přemýšlíte, jaké novinky přidat do watchlistu? Poradíme vám! V našem podzimním seriálu se zaměříme na piloty velké pětky, které si dopodrobna rozebereme. Vše začneme novinkou Sleepy Hollow.

Sleepy Hollow – plakát

Sleepy Hollow je akční nadpřirozené drama, kterému stanice FOX očividně věří. Ve svém podzimním programu ho totiž má hned dvakrát. Premiérové epizody běží v pondělí v devět po Bones (Sběratelé kostí), opakování pak má vyhraněné místo v programu v pátek v devět. Seriál to rozhodně nebude mít lehké, stojí totiž proti The Voice (NBC), Dancing with the Stars (ABC), 2 Broke Girls (2 socky), Mom (CBS) a podobně laděnému Beauty and the Beast (CW).

Přesto jde o jednu z mála novinek, které v naší nové tipovačce většina z vás věří. Objednávku druhé série tipují všechny konkurenční týmy, ovšem my na SerialZone váháme a jsme pro zrušení. Vy, čtenáři, jste Sleepy dali zelenou svými 68 procenty hlasů.

O čem to je?

Fanoušci Ospalé díry asi příběh tuší, nicméně nebyl byl to seriál, aby se nesnažil přidat něco extra. Jde o nadpřirozený příběh Ichaboda Cranea, vojáka, který je přenesen z doby George Washingtona do současnosti. Společně s ním se sem ale dostane i bezhlavý jezdec, který je s ním jaksi krví spojený.

Náš pohled na recenze

Recenze novinek nejsou na českých ani zahraničních webech žádnou výjimkou. Letos poprvé se mezi ně přidáváme i my na SerialZone. Během následujících týdnů se u nás můžete těšit na zhodnocení pilotů stanic Velké pětky. Inspiraci na formu i nadpis článku jsme čerpali u zahraničních kolegů, kteří už mají v tomto odvětví praxi :-)

Recenze bývají subjektivní a my vás nechceme hnedka odradit od seriálu, který by se vám jinak třeba líbil. Proto jsme zvolili trošku jinou formu, takovou představovačku doplněnou o náš názor, koncipovanou jako rozhovor s vámi. Na závěr se pak vždy můžete podívat na mužský a ženský pohled na věc, občas si třeba pozveme i hosty :-) Doufáme, že se na články mrknete a pokud ještě nevíte, zda seriál zapnete, budete po jejich přečtení mít trošku víc jasno.

Ichabod samozřejmě netuší, kde a kdy se nachází, je zmatený a všichni ho mají za magora, který dokáže obelstít moderní techniku. Věřit se mu rozhodne pouze Abbie, zástupkyně šerifa, který brzy bude o hlavu kratší.

Aby se odůvodnil přechod do současnosti, tak se do příběhu zapojí čtyři jezdci apokalypsy, čarodějnické kmeny (a Ichabodova mrtvá/živá manželka-čarodějka) a jedno největší zlo.

Budou se mi líbit postavy?



Hlavní hrdina v podání Toma Misona má sexy britský přízvuk, což mnohé dámy jistě ocení. Ichabod je věrohodný, vypadá jako ztracený koloušek v ocelové džungli, nejraději byste ho objali a řekli mu, že všechno bude v pořádku.

To Abbie je jiná. Opět tu máme další drsňačku, která zatne zuby a dokáže se během minut přenést přes smrt dlouholetého parťáka a v klidu pokračovat v práci. Samozřejmě Abbie není jen obyčejná policistka, má svou temnou minulost, kterou vyslepičí v blázinci člověku podezřelému z vraždy, kterého zná asi půl dne.

U ostatních postav, které jsou z větší části složené ze členu policejních jednotek, nevíte, zda stojí na správné nebo špatné straně. Každou chvíli se z někoho z nich může vyklubat další zloduch, takže musíte opravdu očekávat vše.

Co dalšího ocením?

Tajemství. Celý pilot je vystavěn na několika tajemstvích, která se postupně odkrývají a nabalují se na sebe. Pilot má docela spád, co se akce týče, výrazně převažuje před hluchými místy a zdlouhavými dialogy o ničem. Především prvních pět deset minut je nabitých, takže než se stačíte vzpamatovat, jste vtaženi do víru děje.

Objeví se tu i pár triků, i když moderní technika má ještě velké rezervy na to, že jde o nadpřirozený seriál. Bezhlavý jezdec je navíc během dílu zmodernizován – svou sekyru vymění za pušku, kterou se nebojí použít.

Seriál předem ví, komu se chce zalíbit. Pokud hledáte nějaké smysluplné inteligentní drama, tady ho nenajdete. Ale jestli se chcete po dni v práci nebo ve škole odreagovat u nadpřirozeného seriálu, který příjemně utíká a není to v žádném směru vyložený odpad, pak by se vám Sleepy líbit mohlo.

Trailer máte?

Máme. Pokud ještě stále nevíte, zda ztrácet čas celou epizodou, mrkněte znovu na trailer, který je v podstatě shrnutím celého dílu; mnoho z výše zmíněného vám potvrdí:

Originál, nebo kopie?

Většina televizní tvorby by se dala přirovnat k něčemu, co už se někdy na obrazovkách objevilo. Sleepy není žádnou výjimkou. Kromě klasické odpovědi (stejnojmenný film) je seriál téměř totožný s jiným FOX seriálem – New Amsterdam. Teď jen doufat, že Sleepy vydrží déle než osm epizod. Podobný koncept se objevil také v Heroes (Hrdinové) a Eurece (Heuréka: Město divů), kde taktéž postavy cestovaly z minulosti do současnosti. Z hlediska nádechu a atmosféry se Sleepy podobá Supernaturalu (Lovci duchů), Grimmovi, Happy Town a hodně také Harper's Island (Ostrov smrti).

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

ragelly

Řeknu to asi takhle. Pilot byl lepší než trailer. V traileru to bylo všechno moc chaotické, i když samozřejmě ukazoval ty nejlepší scény. Celá epizoda ale přinesla i tu zde potřebnou omáčku, která vám pomůže pochopit, o co tam vlastně jde.

Na druhou stranu mi přišlo, že tvůrci sem dali těch záhad až moc. Podle mě by dobrou půlku mohli vynechat (například čarodějnice a velké zlo) a soustředit se více dopodrobna na jezdce a dejme tomu i tu apokalypsu. Takhle se tam mnoho děje a akorát se to postupně bude víc a víc zamotávat.

Opět nechápu chování hlavní hrdinky a s tím související chování jejího okolí. Když policistka neposlechne přímý rozkaz svého nadřízeného (v několika případech) a on to přejde slovy ve smyslu příště to nedělejte, tak pro mě seriál okamžitě ztrácí na serióznosti. Chápu, že jde o nadpřirozeno, ale zrovna tato složka by mohla zůstat v rámci reality. Kdyby si s podezřelým z vraždy takhle jezdili po městě a po jeskyních i normálně v běžném životě, nechtěla bych vidět, jak by dopadli…

Původně jsem do mínusových odrážek zařadila i náhrobek manželky hlavního hrdiny, ovšem později tam vysvětlili jeho přítomnost, takže jsem negativum odstranila. V tu první chvíli mi ale nešlo do hlavy, jak ženská upálená za čarodějnictví může mít svůj vlastní hrobeček s tesaným náhrobkem.

Klasické dobro proti zlu se možná za chvíli ohraje, ale zatím mi to přijde jako dobrý tah. Nevíme, kdo stojí na straně zla, musíme být neustále ve střehu, z koho se vyklube záporák. Snad to nepřeženou jako u The Following, kde už předem bylo jasné, že kdokoliv nový se objeví na scéně, tak bude patřit k těm špatným.

Chválím i kameru, především záběr rotující o 360° (od vrchu dolů, scéna je chvíli vzhůru nohama) a moment smrti kněze, kdy kamera supluje jeho oči a padá spolu s ním na bok.

+ britský přízvuk hlavního hrdiny
+ místy zajímavá kamera
+ zmodernizovaný bezhlavý jezdec s puškou
+ klasika dobro proti zlu
+ policajt, který se snaží bezhlavému říct, ať si dá ruce za hlavu

- otravná hrdinka nedodržující pravidla
- přeplácané (apokalypsa, jezdec, čarodějnice, lebky, spojení krví, tajemné větší zlo, co všechny ovládá, dva vyvolení…)
- drobné chybky (střídání světlo-tma-světlo)

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Fruiko

Musím se přiznat, že jsem se u pilotu bavil. Skoro by člověk měl chuť přepsat guilty pleasure odpověď z minulého článku. Problém je, že ty věci, které mě fakt bavily (viz moje plusy a mínusy) pravděpodobně nevydrží do dalších epizod a naopak ty otravné nejspíš přetrvají. Každopádně si Ichabod Crane vybojoval moji pozornost a dostane šanci i příští týden.

Když už jsem u profesora Crana, tak ten je asi nejsympatičtější postavou v celém seriálu. Jeho spisovná angličtina se pěkně poslouchá a jeho poznámky k naší době v podstatě neměly chybu. Jeho šarm trochu působí i na jeho parťačku (ale i tak je stále dost otravná) a zbytek ansáblu už je jen na pěst, především pak hlavní „ráno jsem vstával levou nohou“ boss.

Další příjemná věc je, že pilot svižně odsýpá a počet dekapitovaných rychle roste (dobrá těch není tolik, ale mrtvol je dost). Takže pokud jste příznivci nadpřirozena, tak je pro vás minimálně pilot povinností.

+ vtípky ála film Návštěvníci (otroctví, emancipace, hra s oknem)
+ počet mrtvol
+ hudba

- spousta nelogičností
- opravdu lacinné triky
- mysteriózní část

Moje hodnocení pilotu: 70 %

Tak co, dáte Sleepy Hollow šanci? A pokud už jste viděli, tak jaké jsou vaše klady a zápory pilotu?

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře29zobraz všech 29 příspěvků
Cat

Cat

Tenhle seriál není vůbec špatný :-)
před 10 roky
Lill

Lill

Po takmer dvoch rokoch som sa dostala k pilotu SH a prečítala som si teda aj tento článok a je hrozne...
před 8 roky
Koldik

Koldik

A po troch seriach mozem kazdemu tento serial iba odporucit... I ked mozno stvrta uz bude posledna.
před 7 roky
Další články k tématu