18. 9. 2013

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Brooklyn Nine-Nine?

Sezóna 2013/2014 je tady. Přemýšlíte, jaké novinky přidat do watchlistu? Poradíme vám! V našem podzimním seriálu se zaměříme na piloty velké pětky, které si dopodrobna rozebereme. Dnes se podíváme na Brooklyn Nine-Nine.

Brooklyn Nine-Nine je komedie stanice FOX, která má velmi riskantní pozici v programu. Seriál se vysílá v úterý o půl deváté večer a jako předskokan mu slouží další novinka – Dads. Ve stejném časovém slotu má proti sobě tyto protivníky: Agents of S.H.I.E.L.D. (ABC), NCIS (Námořní vyšetřovací služba) (CBS), The Originals (CW) a The Biggest Loser (NBC).

tipovačce si Brooklyn vede hůře než včerejší Sleepy Hollow. Věří mu pouze dva týmy – SerialZone a Gorilla. Ovšem je nutné říct, že u diváků je to jeden z těch nejtěsnějších výsledků. Pouze 52 procent z vás tipovalo zrušení, ale i když to je těsné, pořád seriál křížek má.

Můžete mi děj shrnout nějak ve zkratce?

Ale no tak, vždyť je to komedie, jak jinak než ve zkratce jde popsat něco, co se v komediích téměř nevyskytuje? :-)

Jake je skvělý detektiv, který nedokázal vyřešit pouze jednu věc – jak dospět. Je to přerostlé dítě, které sice umí skvěle chytat zločince, ovšem pravidla dodržovat nedokáže. Se svou parťačkou Amy mají sázku o to, kdo za rok pochytá víc zločinců. Pokud ona, dostane jeho auto. Pokud on, půjdou na rande, které prý skončí určitě sexem.

Na okrsek nastupuje nový kapitán, upnutý, vážný a striktně dodržující pravidla. Kapitán Holt chce mít ze svého nového oddělení nejlepší okrsek v Brooklynu. Aby toho dosáhl, musí někde začít… a začne u Jakea, kterého se rozhodne naučit disciplíně.

Tým dále doplňuje Charles, nemotorný, i když pracovitý nerd. Ten má zálusk na drsňačku Rosu, která ho ovšem neúnavně odbývá. Terry se od své poslední akce bojí do terénu, a tak na vše dohlíží ze stanice. Celou partu doplňuje (asi) sekretářka Gina, která pomáhá Charlesovi v jeho snahách o rande s Rosou.

A všichni dohromady čistí Brooklyn od zlodějů, vrahů a dalších kriminálníků.

Čím mě seriál zaujme?

Skoro se mi to ani nechce napsat, ale myslím, že snad úplně vším. Brooklyn Nine-Nine nemá mnoho chyb. Příběh utíká rychle, pořád se něco děje, akci střídají vtípky, nebo se oba elementy prolínají. Hlášek a vtipných scén tu najdete požehnaně, seriál se však na rozdíl od jiných komedií dokáže udržet na hranici vkusu, takže se skvěle pobavíte a nebudete se cítit trapně.

Děj víceméně neexistuje, pravděpodobně půjde o epizodní příběhy. Scény se z velké části odehrávají na stanici, vedou dialogy mezi týmem policistů. Ovšem ani místo činu není zanedbáváno, tam perlí především Jake, který si dokáže udělat srandu snad ze všeho.

Pokud byste ovšem chtěli něco sledovat kontinuálně, můžete se zaměřit na soutěž mezi hlavními postavami o to, kdo chytne víc padouchů. To bude asi pevná nit, která proplete celou první sérii.

V neposlední řadě má Brooklyn perfektní postavy obsazené perfektními herci.

Takže si postavy oblíbím?

Rozhodně ano! Znáte takové ty komediální typy postav, které vidíte v každém sitcomu? Tak tady jsou taky. Ovšem tvůrci dokázali přijít na způsob, jak jejich typické vlastnosti ukázat v dobrém a zábavném světle, ne tak typicky, jak jsme to mohli vidět jinde.

Hlavním tahounem seriálu jsou dialogy Jakea a kapitána Holta. Jde vidět, že je na ně kladen důraz. Přesto to seriál dokázal skvěle vyvážit tak, aby tyto dialogy byly tím nejlepším, co Brooklyn nabídne, a zároveň aby diváka nepřehltily hned na úvod. Je to jako ochutnávka, předkrm, kterého byste nejraději snědli třikrát tolik, ale je vám jasné, že pak už byste neměli chuť jíst dál.

S největší pravděpodobností budou všechny postavy oblíbené přibližně stejně. Každý fanoušek si najde tu svou, které bude fandit, která bude mít nejlepší gagy. Určitě je z čeho vybírat a co porovnávat, protože každý člověk před kamerou měl šanci zaujmout a rozhodně toho využil.

Pořád nevím, jestli pilot, asi zkusím ještě jednou trailer…

Jak je libo :-)

Komedie o policajtech. Už to tu někdy bylo?

Po pilotu nás napadly dva seriály, kterými Brooklyn Nine-Nine přímo křičí.

Prvním z nich je Chuck. Jake je téměř dokonalou kopií Chucka. Nedospělý kluk, který rád střílí vtípky, dokáže promluvit v té nejméně vhodné situaci, má tajný zálusk na svou sexy kolegyni a je neskutečně dobrý ve své práci. Amy je pak jako Sarah. Krásná, skvělá v tom, co dělá, cílevědomá. Myslí si, že Jake je jen nedospělé děcko, které rozhodně nemůže být lepší než ona. Ale všichni víme, jak se to se Sarah a Chuckem vyvíjelo dál, že… :-)

Druhým seriálem je Scrubs (Doktůrci). Brooklyn je v podstatě policejní Scrubs. Komedie, 22 minut, centrem dění je jejich pracoviště. V čele stojí parta spolupracovníků, lidí, kteří jsou originální, hýří vtipem a nebojí se ztrapnit. Brooklyn sice nemá JDho denní sny, ale to vůbec nevadí. Úroveň scénáře dosahuje kvalit, jaké jsme v prvních řadách Scrubs vídali. Příběh se do vás zatne a už nepustí, seriál utíká jako na běžícím páse.

Pokud tedy máte rádi tyto dva seriály, tak Brooklyn určitě zkuste.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

ragelly

Brooklyn má pravděpodobně největší šanci stát se potenciálně jedním z nejlepších komediálních seriálů současnosti. Upřímně nedokážu vymyslet, co by mi na tomhle pilotu vadilo. Naposledy jsem měla takovýto pocit při sledování Scrubs.

Pokud by Brooklyn následoval v jeho kolejích a ještě se o dvě třídy oproti pilotu zlepšil, vůbec bych se nezlobila, ovšem ani nedivila, je tu šílený potenciál.

Postavy jsou kruté. A to myslím jen v tom nejlepším slova smyslu. Opravdu jsem si během těch dvaceti minut oblíbila každou z nich. Bezkonkurenčně nejlepší byl pro mě ale kapitán Holt. Herce jsem v Last Resortu vůbec nemusela, ovšem tady perlí. Jak sází jednu hlášku za druhou, aniž by pohnul jediným svalem ve tváři.. no řezala jsem se smíchy.

Společné scény s Jakem jsou tím nejlepším, co jsem za posledních pár let v komedii viděla. Jde vidět, že seriál má luxusní tým scenáristů, kteří dokáží spolupracovat a vyplodit nové, neokoukané hlášky i celé scény, které vás pobaví.

Tenhle názor je obrat o 180° oproti pocitu, který jsem měla po zhlédnutí traileru. Tam to sestříhaně vypadalo všechno moc přehnaně a nevkusně, ovšem když vidíte celý díl i s omáčkou, určitě názor taky přehodnotíte. Rozhodně lituju, že jsem v tipovačce dala zrušení, protože tohle druhou řadu dostane téměř určitě, pokud mají Američani alespoň špetku vkusu.

+ Andre Braugher a jeho kapitán
+ plno scén a vtípků, u kterých se opravdu od srdce zasmějete
+ úžasná interakce Holta s Jakem
+ žádná z postav vám nepoleze na nervy, jen se každé budete smát trošku z jiných důvodů

- trošku se bojím, aby úroveň po pilotu neklesla, snad neukázali všechny zbraně hned v první epizodě

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Fruiko

Jak jen začít? Mám totiž jinou perspektivu než vy. Viděl jsem totiž už několik dalších komedií a psal na ně názory, ale vy budete tenhle číst jako první. Takže napsat, že to je zatím nejlepší komedie z těch, co jsem mohl zatím hodnotit, vypadá trochu hloupě, když tohle je pro vás teprve druhá představovačka. Každopádně je to tak. Brooklyn opravdu nahodil laťku velmi vysoko. Některé další komedie by na ni nedosáhly, ani kdyby si na pomoc vzaly trampolínu. A vypadá to, že Brooklyn o svých kvalitách moc dobře ví. Dokonce až tak, že na nových plakátech už má výroky kritiků s výrazným „NEJLEPŠÍ KOMEDIE PODZIMU“ podle TvLine.com, což už něco znamená.

Pilot snad nemá hluché místo a v rychlosti nám a novému kapitánovi představí postavy. Jasně, jsou to typické až extrémně zaškatulkované charaktery – snaživka, drsňačka, nešika a pohodář, ale dohromady jim to funguje. Možná – pozor mikrospoileralert – jejich nový černý gay kapitán je až příliš.

Jediné, čeho se trochu hrozím, je v pilotu naznačené potenciální párování. Doufám ale, že se tomuhle tématu tvůrci obloukem vyhnou a neskončíme časem jako v Big Bangu u vztahové komedie. Přeci jen mohou naplno využívat policejního prostředí pro rozehrání spousty jiných, lepších vtipů. Každopádně vám Brooklyn doporučuji, protože v komediích to už vážně o moc lepší nebude.

+ Andy Samberg (ten chlap fakt válí, věříte mu fakt všechno)
+ složení týmu
+ flashbacky (hlavně muffin flashback)
+ mix primitivních a chytřejších vtipů

- potencionální párování detektivů

Moje hodnocení pilotu: 90 %

Tak co, dáte Brooklyn Nine-Nine šanci? A pokud už jste viděli, tak jaké jsou vaše klady a zápory pilotu?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře27zobraz všech 27 příspěvků
Sovička

Sovička

Je to dost nudné. Scény, které asi měly být vtipné, mi připadají akorát tak trapné, postavy mi jsou děsně...
před 10 roky
Alex2301

Alex2301

a ďalej už nepozerám. Očakával som od tohto seriálu viac. Nudné a trápne...
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

jako pilot se mi líbil, ale až takové chvály bych nepěla. už v promech hodně naznačovali spojitost...
před 10 roky
Další články k tématu