27. 10. 2013

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Draculu?

Sezóna 2013/2014 je tady. Přemýšlíte, jaké novinky přidat do watchlistu? Poradíme vám! V našem podzimním seriálu se zaměříme na piloty velké pětky, které si dopodrobna rozebereme. Dnes se zahryzneme do Draculy.

Dracula – plakát

Dracula. Nové páteční drama stanice NBC. Běží od deseti hodin večer, předskokanem mu je taktéž nadpřirozený Grimm. Konkurenci má v podstatě jen v Blue Bloods na CBS.

tipovačce téměř všichni věří v prodloužení. Jen my v SerialZone tomu moc nevěříme. Stojíme tak i proti vašim 70 procentům hlasům pro prodloužení.

Dracula… O čem by to tak mohlo být?

Žádné překvapení se opravud nekoná. Opravdu to je o Drákulovi a opravdu to je upír, takže žádné variace na téma nenadpřirozené nadpřirozeno nečekejte. Fakt to není pán s dlouhými zuby, co rád usrkává červené víno.

Děj se odehrává ve Viktoriánském Londýně a pan hrabě předstírá, že je bohatý Americký obchodník, který chce městu dodat čirou energii (můžete očekávat narážky na Teslu a Edisona). Ve skutečnosti jsou jeho úmysly mnohem temnější a chce se pomstít místnímu pánskému klubu. Ti mu totiž před lety zabili jeho ženu.

No a aby toho nebylo málo, tak na „uvítacím“ večírku zahlédne slečnu, která by teoreticky mohla být reinkarnací jeho ženy (očekávejte narážky na romantiku).

Kdo komu bude pít krev?

Samotného hrabě hraje Jonathan Rhys Meyers (proslavený jiným historickým drama, jo koukáme směrem k Tudorovcům). Kromě snad Katie McGrath (hrála v Merlinovi) už obsazení doplňují víceméně pro nás neznámí herci (Jonathan si asi řekl o balík, tak na nikoho dalšího slavného prachy nezbyly).

Jako tvůrce je pod seriálem podepsaný Cole Haddon, který také nemá zatím nic na triku. Takže ze štábu stojí za zmínku jen Daniel Knauf (ten se podílel na jedné sérii Spartaca a je tvůrce Carnivàle).

Tak ukažte ten trailer konečně…

Ta bitka na střeše vypadala dobře…

No ona to je v podstatě jediná bitka v pilotu. A v traileru je skoro celá. Obecně pilot nepředstavil příliš akce a spíš se rozebírali jednotlivé postavy. Ani toho pití krve moc nebylo.

Takže horror o toho čekat nemám?

No to fakt ne. Zatím to je takové kostýmní drama. Čekejte spoustu vedlejších postav. Ale opravdu spoustu.

Když jsem fanda upírů, tak mám jít do toho?

Jasně. Fandové upírů mají snad povinný jakýkoliv upírský seriál, protože tolik jich zase není. Ostatní se nemusí zatím moc obávat, že by to bylo upírské zas příliš. Jak jsem psal o odstavec výše, spíš je to takové kostýmní drama.

No podobné to asi bude ostatním upírským seriálům, co?

No, když je to o upírech, tak je jasné, že budeme koukat jejich směrem. Takže Upíří deníky, Moonlight atd., ale lze v tom najít i nějaké prvky z Revenge.

A jaký je váš ortel SerialZoňáci?

Fruiko

Drákula má stejný nádech jako loňský Hannibal. Sála z toho precizní práce, ale chybí tomu ta správná jiskra, aby si to oblíbili masy. Během prvních pěti minut seriál představí kvantum postav, takže zbytek dílu se snažíte vzpomínat, kdo je kdo. Navíc i když mají úchvatné kostýmy, tak pánové, jsou přeci jen všichni ve stejně vypadajících oblecích, takže rozpoznatelnost se blíží bodu nula.

Od tvůrců je velice nepěkné, že některé scény jsou prostě jen na efekt. Nebo je snad Drákula tak blbej, že si pozve na rozhovor novináře a zapomene zatáhnout závěsy? Jasně, tvůrci chtěli demonstrovat, že se nerad opaluje (ve všech smyslech tohoto slova), ale šlo to snad udělat i nějak míň okatě. Do téhle kategorie se dá zařadit i prstění v opeře. Ale to beru, ukazuje to, že Drácula je prostě zlobivý hoch, co si nebere servítky.

Nejsem přehnaný fanda žánru. Už vůbec ne od chvíle, kdy se ho zmocnili teenagerky. I když Dracula nepatří příliš do téhle kategorie a je poznat, že cílí na dospělejší publikum, stále mě to nijak zvlášť neuchvátilo.

+ hrátky s elektrikou
+ Jack Rozparovač, jako upír jo?

- postav jak na předvolební mítinku
- moc žvanění, na akci by to chtělo přitlačit

Moje hodnocení pilotu: 50 %
ragelly

Tak já vám nevím. Tematicky Draculu miluju. Je to jeden z mých nejoblíbenějších muzikálů, viděla jsem pár filmů a prostě je mi toto téma dosti blízké. Na druhou stranu tento seriál mě nedokázal zaujmout.

Kromě Meyerse mi tam nikdo není sympatický, což je asi největší kámen úrazu. Především představitelka Miny, Draculovy životní lásky, je děsně mdlá, nevýrazná a celkově nesympatická. Ale ani další přátelé/přítel­kyně/učitel si mě nedokázali získat. Vyloženě špatná mi přijde Lady Jayne, kterou ani za mák nebudu mít ráda.

Příběh dle mého názoru mohli zjednodušit. Celé to zničení tajného řádu mi přijde nadbytečné, měli se zabývat novým životem slavného upíra a reinkarnací jeho lásky, to by bohatě stačilo. Takto se to zbytečně zamotává a od každého máme k dispozici jen kousek, který si nás nestihne dostatečně obmotat kolem prstu. Na druhou stranu se mi ale líbí, že nejde o epizodky, ale očividně tu bude jeden hlavní příběh, který se bude celou sérii vyvíjet, což je podle mě ta lepší volba.

Pilot obsahuje pár odvážných scén, ať už násilnicky nebo sexuálně. Při scéně v opeře jsem si vzpomněla na Reign :D Ale je trošku škoda, že tento námět nevzala kabelovka, mohlo z toho být čistě upírské True Blood z klasické doby. Ok, když to vidím napsané, nevím, jestli by to fungovalo :) Ale Draculovi schází ta špetka něčeho, kvůli čemu bych se těšila na nový díl. Ten první se vlekl a i když se v něm našlo pár pěkných momentů, celkově mám neutrální pocity, nejsem nadšená.

+ žárovky
+ Dracula není imunní vůči světlu (ta scéna s nenápadným odsunem židle byla výborná!)
+ příběh přes celou sérii

- chybí „wow“ element
- nesympatičtí herci
- přehnaná komplikovanost

Moje hodnocení pilotu: 60 %

Tak co, zakousli jste se do Draculy? Zabydlel se ve vašich watchlistech? A pokud už jste viděli pilot, tak jaké jsou vaše klady a zápory?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře22zobraz všech 22 příspěvků
Veronika.4444

Veronika.4444

zkusila jsem,viděla a s chutí si počkám na další díl,protože po prvních 40-ti minutách nic moc...
před 10 roky
VanThomass

VanThomass

Tak když jsem četl názory, trochu jsem se obával, jak to dopadlo, ale já musím říct, že pilot mě zaujal....
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

no v jednom z trailerů mluví o tom, že musel napodobovat americký přízvuk z toho...
před 10 roky
Další články k tématu