18. 3. 2014

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Crisis?

Pokračujeme v našich představovačkách dalším seriálem. Tentokrát přišla řada na NBC a jejich Crisis. Je to koukatelné, nebo je to krize? Dočtete se v článku...

Crisis – plakát

Crisis je nové drama NBC. Běží v neděli od desíti hodin po novince Believe. Konkurenci má v podobě Revenge na ABC a The Mentalist na CBS.

tipovačce v obnovení nevěří nikdo, což potvrzuje i vašich 62 % hlasů pro zrušení.

Tak jakápak to je krize?

Finanční. No dobře, ale zkusit jsme to museli. Zlí oškliví teroristi unesou autobus plný prominentních dětí, a to až tak, že v autobuse je i prezidentův syn. Jop, i prezidentští synové jezdí autobusem. Ale zpátky k teroristům. Oni jsou totiž chytří a moc dobře ví, že přes děti je cesta k rodičům. A teď máte plný autobus takovýchhle přístupů. Takže po rodičích můžete chtít různé věci, protože všichni, jak už jsme říkali, jsou velice vlivní, ať už jde o superprogramátory s přístupy do všech počítačů až po vojenské experty.

Kdopak za tím stojí?

Seriál vytvořil Rand Ravich (už stál za seriálem Life). Hlavní roli má pak Dermot Mulroney (jako exCIA analytik), ale významnou roli má i Gillian Anderson (ano, ta z X-Files, hraje šéfku nadnárodní IT společnosti). A pak tu máme samozřejmě kupu unesených teenagerů.

Tak mi to ukažte…

Oh. Je to takové, jako ten trailer?

Jo, přesně tak předvídatelné a „americké“.

A má to smysl sledovat?

Záleží na vás. Ale moc bych nepočítal s druhou sérií, protože se o tom mluví spíš jako o minisérii. Což bohužel ale nezaručuje uzavřený konec.

A k čemu byste to tedy přirovnali?

V letošní sezóně jsme tu měli únos v podobě Hostages, při troše fantazie se to dá přirovnat k 24 (tedy pokud by Jack byl tak trochu padouch a o dost míň cool). Jinak podobný koncept s únosem celého autobusu dětí se řešil epizodně snad v každé kriminálce od CSI až po Myšlenky zločince.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Fruiko

Tak kde začít. Únos jsme tu v téhle sezóně už jeden měli (Hostages) a i když ten byl plný nechtěně vtipných momentů, tak na Crisis určitě nemá. U Crisis se totiž budete nejméně půl pilotu smát nad nesmyslností děje a chováním některých postav. Jo, a nad špatnými hereckými výkony.

Řeknu vám, být agent FBI, či jiné americké tajné služby a jít poprvé do práce, tak se snad raději zamknu na záchodě. Protože pokud vám nepřidělí psychopata, co pošle zabijáky na vašeho přítele (Blacklist), tak to do vás napálí váš parťák a vašeho chráněnce unesou (Crisis). Na druhou stranu dnes je každý agent terminátor, takže zvládá běhat po lese s kulkou v těle a ještě si lézt po střechách. Ale konec šťourání se v agentech. Jdeme šťourat do záporáků. Tady jsem si trochu připadal jako v Prison Breaku. Francis Gibson je totiž klon Michaela Scofielda. Taky má šílený překombinovaný plán, plný divných a nečekaných zvratů a taky si jde tvrdě přes mrtvoly za svým. Jediný rozdíl je, že Francis má svůj plán v knížce a ne vytetovanej po celém těle. I když, kdo dneska něco píše rukou (aby to bylo v případě zabavení vystopovatelné přímo k němu). Tolik asi k postavám, které jsou jinak (no možná ještě otravná dcera) zcela ploché a nevýrazné. A pozor. Včetně agentky Scullyové. Tedy šéfky megakorporace Meg Fitchové.

+ zruší to (v podstatě už zrušili, říkají o tom, že to je minisérie)

- nikdo nekrvácí a je fuk jestli vás postřelí, nebo vám ušmiknou prst
- celá linie s informováním rodičů

Moje hodnocení pilotu: 40 %
ragelly

Na to, jak byl trailer předvídatelný, jsem se u pilotního dílu docela bavila. Jistě, není to žádný zázrak ani nic, co jste ještě neviděli. Ale Crisis má potenciál za těch pár dílů, co bude ve vysílání, zpříjemnit dlouhé studené večery.

Problém, který zde NBC udělala, je, že Crisis od začátku považovala za seriál. Kdyby to propagovala jako minisérii, možná se mohla dočkat většího úspěchu. Příběh je na minisérii jako stvořený. Doufám, že alespoň tvůrci byli natolik rozumní, že s tím tak trošku počítali a že Crisis půjde ve stopách konkurenčního Hostages. Zatím si myslím, že to tak bude, a ve finále se dočkáme velkého finiše, který příběh uzavře.

Seriál je přímo nabitý hereckými hvězdami. Bohužel, je zde tolik postav, že téměř není možné, aby se některé z nich dostalo více prostoru, natož aby někdo výrazněji vynikal. Všichni jsou zasazeni do šedé průměrnosti, nenajdete si nikoho, komu byste drželi palce.

Pilotní díl obsahuje pár zvratů a překvapení, některé se dají očekávat, jiné příjemně překvapí. Doufám, že si seriál tento trend udrží, je to pro něj rozhodně plus. Sledovat budu dál, i když nepočítám s tím, že se Crisis přesune z oddychovky k srdcovkám. Tak dobré to zase není.

+ vypadá to na provázaný příběh s gradací
+ občas super kamera, snaha o inovaci
+ pár překvapení

- průměrné postavy
- neoriginální zápletka

Moje hodnocení pilotu: 70 %

Jak se líbil pilot vám? A přidali jste si Crisis do svých watchlistů? Nebo máte únosů již plné zuby?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
jelpetty

jelpetty

No, musím říct, že z vašeho hodnocení mám trošku rozporuplné pocity, takže vážně nevím, co očekávat....
před 10 roky
manro

manro

Tak jsem to teď z koukl a souhlasím s hodnocením žádný zázrak to není ale vyloženě propadák taky...
před 10 roky
Další články k tématu