9. 10. 2014

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na A to Z

Dnes opět pokračujeme v našich rozborech nových seriálů. Dneska si projdeme od a do z novou komedii A to Z.

A to Z – plakát

A to Z je nová komedie stanice NBC. Běží ve čtvrtek od půl desáté. Jako předskokana má od 9 další komediální novinku Bad Judge. Před tímto komediálním blokem běží ještě The Biggest Loser. Konkurenci má na ABC ve Scandalu, na CWčku v Reign a na FOXu v Gracepointu.

Tipovačka opět není jednoznačná, tentokrát jde proti proudu Edna, která jako jediná věří v obnovení seriálu. Všichni ostatní jsou zarytě proti, včetně 58 % z vás.

O čem to je?

A to Z vypráví příběh Andrewa a Zeldy, páru, který se málem nedal dohromady, a všeho, co se stalo ode dne, kdy se potkali. Andrew byl vždy skrytý romantik. Po cestě do práce poslouchá Celine Dion a sní o tom, že najde tu pravou. Představuje si ji jako krásku, kterou spatřil v noci před dvěma lety.

Zelda vyrostla s hippie mámou. Ta věřila, že vesmír lidi zaopatří vším, co je potřeba. Zelda se rebelsky stala právničkou, která upřednostňuje kontrolu, kterou jí dává online seznamování. Stane se však porucha a Zelda dostane pozvánku k rozhovoru ve společnosti, kde Andrew pracuje.

Někoho z nich hraje někdo zajímavý?

Andrewa hraje Ben Feldman, toho můžou znát hlavně fanoušci seriálu Drop Dead Diva. Ale Zelda je mnohem zajímavější. Je to totiž pověstná MATKA z How I Met Your Mother Cristin Milioti.

Matka? A hraje zase „matku“?

No skoro by to tak mohlo vypadat. Opět totiž budeme čekat na konec, který sic v dálce, tak je jasně daný. Co se stane nikdo neví. Vezmou se? Rozejdou se? Zatím těžko říct. A do té doby spolu budou randit a my to budeme sledovat.

A vedlejší postavy?

No zatím toho moc nepředvedli, ale máme tu typického otravného kámoše, stejně tak i otravnou kamarádku. A pozor spoiler! Už se znají. To jsme tu dlouho neměli, že? Vy kámoše asi odnikud znát nebudete, ale kámošku v podobě Lenory Crichlow jsme viděli například loni v Back in Game.

No raději ukažte trailer…

No podle traileru jako nic moc…

Ve skutečnosti to je lepší. A i když nějaké ty vtipy stihly v traileru vyspoilerovat, tak to není tak strašné jako u jiných seriálů a možná potkáte i vtipný vtip, co se neobjevil v traileru.

Ještě něco, co je potřeba vědět?

Má to celkem zábavné závěrečné titulky. Tak to nevypínejte hned. A počkejte si na úplný konec. Třeba uvidíte i tvůrce seriálu.

K čemu byste to tak přirovnali?

No ta How I Met Your Mother se přímo nabízí. Takže u toho zůstaneme.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Fruiko

Tak tohle bylo velice příjemné překvapení. A to jsem k tomu přistupoval docela s nechutí, protože Cristin Milioti mě v HIMYM příliš neoslovila.

Pro mě osobně to zatím byla nejlepší nová komedie. A vůbec to není tím, že od dob Pushing Daisies mám slabost pro vypravěče. Takže tohle mě mělo od první vteřiny.

Dokonce i hned první scéna byla vtipná. A pokračuje se v celkem sympatickém představení obou postav. No nebudu vám kecat, zamiloval jsem si seriál od začátku a zbytek už jsem sledoval s růžovými brýlemi. Takže jestli tam bylo něco blbě, tak jsem to vesele ignoroval a úžasně se bavil. Dokonce i otravný kamarád Stu se dal překousnout. Závěrečné titulky už u mě jen honily další body.

Pilot by sám o sobě mohl fungovat jako taková komprimovaná celovečerní romantická komedie. I když Zelda změnila svůj názor na Andrewa až příliš rychle, ale co byste taky mohli víc do dvacetiminutovky nacpat. Z toho ale plyne jediné. Pokud se to bojíte zkusit, nebojte. Ignorujte záměr tvůrců, že se časem něco stane a dívejte se na to jako na ukončený příběh. A když se vám to bude líbit, tak jako bonus získáte několik potenciálních dílů.

Jediné čeho se bojím, že tu budeme mít další komedii u které budeme čekat na konec, který bude stát za prd.

+ vypravěčka
+ Hoverboard
+ tvůrce po titulcích
+ představovačky postav
+ šéfka seznamky jak z reálného světa
+ single camera tomu sluší

- zdivňování ajťáků (ajťáci jsou v reálném světě úplně NORMÁLNÍ!)
- zase komedie, kde budeme čekat na to jak to dopadne

Moje hodnocení pilotu: 80 %
ragelly

Seriál přesně pro mě. Romantická komedie, která se nesnaží být za každou cenu vtipná, spíše roztomilá, a minimálně v pilotu se jí to daří. Netvrdím, že seriál po pár epizodách nezabředne do obyčejného průměru, ale myslím si, že půjde o jednu z letošních největších pohodovek.

Trošku mi A to Z připomíná loňský Mixology. Ani ne tak příběhem, i když oboje je o hledání lásky a rozvíjení vztahů, ale spíše celkovým nádechem. Určitě by se dalo najít spousta jiných přirovnání, ale právě Mixology mám zrovna v čerstvé paměti.

Herci jsou skvělí. Cristin Milioti je neskutečně roztomilá a tak zvláštně krásná, moc příjemně se na ni dívá. Líbil se mi i představitel hlavního hrdiny a drsná šéfka, která perfektně dodala realitu do online randících služeb – osobně mě nikdy nenapadlo, že jim vlastně nejde o to, aby se lidi dali dohromady :) Jediné dva herecké mínusy vidím v nejlepších kamarádech obou hlavních hrdinů. Teda není to problém herců, jako spíš typů rolí. Proč v každé komedii musí mít hrdina i šíleného nejlepšího kamaráda? Když už s někým musí svoje zážitky sdílet, proč to vždy musí být osobnostní opak? Copak se lidi nemůžou jednou přátelit s někým, s kým mají alespoň něco společného? Protiklady se přitahují, ale sitcomy snad nedokážou vytvořit ani jednu výjimku, která potvrzuje pravidlo. Nadržený nedospělý kamarád a věčně nadržená nejlepší kamarádka jsou duo, které jsem viděla už milionkrát a už mě opravdu nebaví.

Celkově jsem ale spokojená. A to Z nemá moc šancí na přežití, ale může se z něj stát příjemná oddychovka před spaním, která splní svůj účel – během roku pobaví a odreaguje svoje diváky.

Jo a mimochodem, sem tam se vyskytl i povedený vtípek. Doufám, že si to seriál udrží celou dobu.

+ představitelé hlavních postav
+ příjemná atmosféra
+ moderní nádech

- nedospělý kamarád a nadržená kamarádka

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Seraphine313

Jo, je to druhá Matka. Možná o něco chytřejší, méně propojenější, ale je to téměř ten samý příběh. Ben Feldman jako by z oka vypadl Tedovi.

Oba hlavní aktéři se mi ve svých rolích líbí, ostatní už tolik ne. Zdá se mi, že kdyby nebylo vedlejších rolí, mohl by z toho být perfektní komorní příběh. Takhle není, protože to vypadá, že se každý snaží na seriálu urvat svůj kus místa a díky tomu předvádí před kamerou psí kusy ve snaze zaujmout. Což je v příběhu dvou lidí snažících se najít svoji lásku docela kontraproduktivní. Kdyby šlo o multikamerový sitcom, ani neceknu, ale tady se to vážně nehodí.

Netuším z čí hlavy tento nápad vzešel, potřebuje ale trochu učesat. Seriál potřebuje najít svůj styl a směr, jisté náznaky zde byly (animované značky, podobné těm v letošních Fault in our Stars), spousta drobností ale rušila – například úvodní voiceoverová sekvence, která je sice hezky zanimovaná, je ale moc výrazná a její opakování na konci si tvůrci mohli odpustit. Stejně jako závěrečné záběry z natáčení, ale ty předpokládám jsou devízou pouze pilotu. Co mne ale na seriálu nepotěšilo, bylo několik věcí – a) příšerná kamera, netuším proč se třásla i v záběrech, v kterých vůbec nemusela; b) rychlý, až takřka nepostřehnutelný přechod Zeldina postoje k mužům od odmítavého po „dám mu šanci a moc ráda“; c) příšerná gradace děje, kde se najednou přejde k finálové scéně (sice naprosto bombastické, ale i tak), aniž divák ví, jak.

Závěrem snad jen řeknu, že seriál zřejmě neútočí na kdovíjaký počet sezón, když při počtu písmen abecedy skončí u nějakých dvou. Na jednu stranu je to škoda, na druhou stranu to může signalizovat snahu tvůrců předvést komplexní, propojený a řádně ukončený příběh. Prozatím ale můžu čekat jen na další díly, které netuším, o čem by mohly být, protože to zajímavé bylo ukázáno v pilotu – zápletka, která by při tom všem spěchu mohla být klidně filmem (a dobrým filmem), takhle to ale vypadalo spíš něco jako letem světem a zbytek možná přijde, pokud nás nezruší.

+ Cristin Millioti a Ben Feldman
+ skvělá finální scéna
+ zápletka

- kamera
- vedlejší postavy
- divný vnitřní přerod Zeldy

Moje hodnocení pilotu: 60 %

Dáte A to Z šanci, nebo nemá náladu na hledání další „matky“?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře15zobraz všech 15 příspěvků
Lemonie

Lemonie

Nevím proč, ale trochu mi to připomínalo 500 Days of Summer. Koukat na to asi nebudu, ale vypadalo to docela...
před 9 roky
Maguša

Maguša

Po dvou epizodách se mi to docelá líbí a těším se na další díl. ;)
před 9 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Nakonec jsem viděla 6 dílů a nic moc. Vůbec mi to nepřipadá jako komedie. Nemusí být vtipní za každou cenu,...
před 8 roky
Další články k tématu