23. 9. 2014

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Gotham?

Dneska se podíváme na zoubek jedné z nejočekávanějších novinek. Je tu seriál z batmanovského prostředí bez Batmana. Jak se povedl Gotham a má cenu na něj koukat?

Gotham – plakát

Gotham je nové drama natočené na motivy komiksu od nakladatelství DC. Běží v pondělí od osmi hodin na stanici FOX, nemá tedy žádného předskokana, který by seriálu nahnal diváky. Na druhou stranu po něm běží jedna z loňských nejúspěšnějších novinek Sleepy Hollow. Konkurenci má celkem solidní v podobě realitek Dancing with the Stars na ABC a The Voice na NBC. A jakoby to nestačilo, tak CBS má v programu na pondělky nasazený aktuálně nejúspěšnější seriál napříč všemi kanály The Big Bang Theory následovaný Mom.

Tipovačka je celkem jednoznačná. Všechny soutěžní týmy věří v prodloužení. U vás dokonce Gotham patří do TOP3 nejočekávanějších prodloužení, když pro něj hlasovalo 89 % lidí.

O čem to je?

Opravdu? Chápu, že ne každý musí znát komiks, ale ponětí o Batmanovi by přeci jen mohl mít každý. Ale pro jistotu, kdyby mezi vámi byl nějaký Oliver Queen či Robinson Crusoe: Gotham je město, kde vládne zločin. A Batman se s tím pomocí svých prostředků snaží něco dělat. Ale o tom seriál není. Ten se totiž odehrává před tím, než se na scéně Batman objevil. Bruce Wayne je ještě malý kluk a stejně tak i jeho budoucí nepřátelé jsou nanejvýš čerstvě odrostlí puberťáci. Proto příběh sleduje mladého komisaře Jamese Gordona, který zrovna nastoupil u gothamské policie.

Takže Batmana znát nemusím?

Ani ne. Ale v seriálu je spousta narážek na batmanovské universum a možná budete mít pro začátek trochu hokej v postavách. Ale jinak by Gotham mohl fungovat i bez netopýřího stínu.

Detektivka?

Určitě. A pěkně nastylizovaná.

A jaký typ? Případ týdne? Nebo víc serializovaná?

Po pilotu těžko říct, ale dá se očekávat, že každý týden se vyřeší nějaký ten případ a my se pomalu budeme ponořovat do problémů tohoto hříšného města. Ani případ z pilotu není úplně uzavřený a James to tak určitě nenechá.

Trailer bude, že?

Bude.

Jéžíš, to je samé before kdosi… Nebude tam moc děcek, že ne?

No pár jich tam je, ale kromě Bruce/Ivy už jsou všichni spíš dospělejší, takže nemusíte mít obavy, že se to zvrtne v rodinné drama.

Ale vizuálně to je nářez…

Přesně tak a úroveň se to snaží držet celou dobu. Skoro to vypadá jako produkce nějaké té menší kabelovky.

Takže i po pilotu si myslíte, že to přežije?

Rozhodně si to zaslouží žít. Ale je dost dobře možné, že na průměrného Američana to bude moc chytré. A taky budou asi zklamáni tím, že to nedosahuje kvalit Nolanových filmů a akci aby člověk v pilotu pohledal.

Takže kde hledat náhradníka, kdyby se to nepovedlo?

Rozhodně Flash nebo Arrow. Je to od stejného nakladatelství a taky to dopadlo seriálově dobře. Navíc to vypadá, že Gotham se bude držet stejného pravidla a nebude do svého vesmíru tahat moc nadpřirozena.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Fruiko

Já jsem naprosto spokojen. Dostal jsem přesně to, co jsem čekal a možná ještě trochu víc. Dokonce bych řekl, že to bylo až moc batmanovské, klidně bych nad tím slintal, i kdyby tam byla jen polovina odkazů na komiksy/filmy.

Na obsazení jsem si chvíli musel zvykat, ale když jsem se srovnal s tím, jak kdo vypadá, tak jsem byl příjemně překvapen, jak jim role sedí. Donal Logue jako by se pro roli Harveyho Bullocka narodil. Jediný, kdo mi trochu vadí, je paradoxně mladý Batman. Naštěstí v pilotu tolik nezavazel, ale bojím se, že v dalších dílech by mohl dostat víc prostoru. Přeci jen se v titulcích jeho představitel vyskytuje jako stálý člen obsazení.

Samotné prostředí je ale úplně super a každou sekundu vás vtahuje víc a víc do Gothamu. Skoro to tam vypadá jako v nějaké detektivce od Raymunda Chandlera. Pomalý rozjezd mi (a celkově i takový ten nádech, kdy atmosféra převládá nad akcí) nesmírně vyhovoval, ale to nebude pro každého. Ale jak už jsem řekl na začátku. Já jsem dostal to, co jsem po traileru očekával.

+ stylizace
+ Harvey Bullock

- trochu mladý Wayne

Moje hodnocení pilotu: 100 %
ragelly

Gotham se mi líbil. Nebyla jsem jedna z těch, kteří se na tuto novinku moc těšili, jelikož celá batmanovská sága jde trošku mimo mě, postavy neznám a trailer nebyl úplně nejlákavější.

Seraphine myslel, že mě podřízne, když jsem se ho zeptala, kdo je Bruce Wayne :) Nakonec jsme se zdárně dostali k rozuzlení, že to je budoucí Batman, hned mi to začalo dávat větší smysl :D Každopádně… Pilot příjemně navodil atmosféru seriálu. Stala se zásadní událost, která změnila život obou hlavních hrdinů, nebyla však natolik ohlušující, aby zastínila všechno ostatní v 48 minut trvající epizodě. Zatím jsem moc nepochytila, jestli se příběh odehrává v minulosti, nebo je zasazen do současnosti, každou chvíli jsem se přikláněla k opačnému názoru. Každopádně v Gothamu se určitě nudit nebudeme.

Pilot mě nutí přemýšlet, jak budou další díly vypadat. Celou dobu jsem přemýšlela, jestli z toho chtějí udělat serializovaný děj, nebo epizodní kriminálku se známými komiksovými postavami. Vypadá to na to druhé. Přišlo mi, že duo detektivů bude v každé epizodě řešit jiný zločin a možná sem tam v tajnosti hlavní hrdina bude sbírat důkazy ohledně smrti Brucových rodičů. Přesto ale doufám, že to tak nebude, že serializovaný děj bude převládat a bude jen okrajově doplňován jinými, pro příběh nepodstatnými zločiny.

Ben McKenzie je pro hlavní roli skvělá volba. Tento herec se časem dostane do absolutní špičky. Kritici si ho chválili už před deseti lety, kdy začínal svou kariéru v The O.C. Svůj názor (ač sama to zatím posoudit nemůžu) si pak utvrdili u jeho výkonu v policejní procedurálce Southland. Gotham je pro něj prestižnější role, ve které může dokázat co v něm je širšímu okruhu diváků. Otázkou nyní zůstává, jestli se prokletí Foxu dokáže tímto očekávaným seriálem prolomit, nebo zda Gotham padne za oběť času svého nasazení. Poslední dva roky je na tom se sledovaností stanice špatně, opravdu moc doufám, že Gotham dokáže vytrhnout tento trn z paty.

+ náznak serializace děje
+ herecké obsazení
+ podmanivá atmosféra

- šance, že se to zvrtne v epizodní kriminálku

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Seraphine313

Na pilot Gothamu jsem se těšil, i když nejsem zrovna úplný fanda Batmana. Na druhou stranu mě dílo s prvky komiksu nemohlo minout.

Co první udeří do očí, je až opulentní prostředí, celé laděné do ocelové modři. Podobně laděný seriál jsem už měl možnost vidět – a nejen já, vy všichni. Tím seriálem je Arrow a srovnání s Gothamem se více než nabízí. Na druhou stranu, jsou to jen detaily (průlety kolem mrakodrapů, záběry laděné do odstínů dvou barev a další). To hlavní, co dělá Gotham Gothamem jsou herci.

Zprvu jsem měl strach z obsazení Bena McKenzieho do role Jamese Gordona, ale nakonec je výsledek lepší, než jsem čekal. Naopak, Donal Louge mne zrovna neohromil a v jeho roli bych si představoval někoho jiného. Role Batmana, pardon, Bruce Waynea se na Davida Mazouze skvěle hodí, jsem zvědavý, jestli se bude v seriálu objevovat víc, nebo se děj zaměří čistě na Jamese Gordona. Bohužel, kdo mi do své role vůbec nesedl, to je Sean Pertwee, který nemá s Alfrédem vůbec, ale vůbec nic společného. Nejvíc jsem si ale stejně užíval Penguina, ten herec do role skvěle zapadnul. Ohledně Catwoman se zatím moc vyjadřovat radši nebudu, její působení je zatím asi jen přípravou na další děj.

Mezi ostatními piloty jde skutečně o výjimečnou záležitost, navíc nadmíru očekávanou a propagovanou. Minimálně pilot bude pro upadající Fox úspěch, jestli stejný jako loni Sleepy Hollow, to si nedovolím předpokládat. Sám o sobě je pilot perfektní. Vadit snad bude jen pár klišé momentů ze začátku.

+ Penguin
+ atmosféra

± Catwoman

- Poison Ivy si mohli tvůrci (zatím) odpustit
- pár klišé momentů

Moje hodnocení pilotu: 90 %

A co vy? Čekali jste spíš batmanovštější Gotham, nebo vám to takhle vyhovuje? A dáte šanci dalším dílům?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
Thorin Oakenshield

Thorin Oakenshield

Tak teda nevím, já jsem se u toho nudila a to jsem velký fanoušek Batmana. Žádné dramatické scény jsem...
před 9 roky
manro

manro

Výborný! Gotham mě dostal ta atmosféra toho pilotního dílu byla skvělá už dlouho mě nic tak nezaujalo tak...
před 9 roky
Ragnarok8

Ragnarok8

Gothaj...Gotham! Jak už se psalo v jednom článku: Kdyby nebylo Nolana, takovýto seriály by nikdy...
před 9 roky
Další články k tématu