29. 9. 2014

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Selfie?

Selfie již premiérovala na internetu před pár dny. Taky kde jinde, když má být obrazem naší moderní společnosti. Přesto jsme si na ni udělali čas až teď. Pokud vás pilot zatím minul, tak vám pomůžeme s rozhodováním jestli ho zkusit.

Selfie – plakát

Selfie je nová komedie stanice ABC. Běží v úterý od osmi hodin, takže nemá žádného předskokana ze kterého by mohla těžit. Konkurenci má v podobě NCIS na CBS, Utopie na FOXu a The Voice na NBC.

Tipovačka tentokrát není úplně jednoznačná. Téměř tradičně jde proti proudu Gorila, ale tentokrát se v její předpovědi zrušení připojil i hlas lidu (tedy minimálně 62 % z vás). Ostatní týmy svorně věří v obnovení.

O čem to je?

Byla žila jedna slečna a ta byla děsně cool. Alespoň si to o sobě myslela. Vždyť měla tisíce followerů, liků a bůhví čeho na internetu. Jenže, když se jednoho dne ztrapní před celou firmou rozhodne se, že se musí rebrandovat. To v jejím případě znamená, že přestane být tak povrchní a stane se trochu lepším člověkem. K tomu ji má dopomoct specialista na rebranding Henry. Ten je samotářský a zrovna moc nemá rád TY internety.

Jakpak to mají vyřešené s těmi internetovými udělátky?

Řeší to texty a případně i obrázky v obraze. Něco jako když Sherlock ve Studii v růžové posílá novinářům SMSky. Je to jedna z věcí, co jsou v tomhle seriálu udělány docela pěkně.

Jsou tam i nějaké další postavy?

Jak je tomu u komedií zvykem, tak hlavní dvojku doplňuje několik dalších převážně komických postaviček. Máme tu divného šéfa, přehnaně milou recepční, divného kámoše a potenciální novou BFF hlavní hrdinky.

Někoho z nich hraje někdo zajímavý?

Kromě hlavní dvojky stojí snad za zmínku, jen ten divný šéf. Toho hraje David Harewood známý jako ředitel CIA z Homelandu.

A ta ústřední dvojka, to je kdo?

Začneme u Henryho. Toho hraje John Cho známý z FlashForward nebo komedie Go On. A Elizu hraje Karen Gillan, díky které se na to bude pravděpodobně koukat většina lidí. Pokud žijete v jiném vesmíru, tak tahle slečně několik let dělala společnici Doctorovi Who.

Sem s trailerem?

Prosím, tady to je…

Argh… To je vlastně ta strašnost.

Klid i když to většina lidí po traileru odsoudila, tak to není tak strašné, jak by se na první pohled mohlo zdát. I když je trailer v podstatě koncentrovaná první epizoda včetně všech vtipů, tak kontext tomu dodá trochu lepší rozměr.

K čemu byste to tak přirovnali?

Je to takové mnohem modernější a navíc „naruby“ How to Be a Gentleman. Při troše fantazie se to dá přirovnat i k loňskému Trophy Wife, jen v Selfie naštěstí zatím nejsou děti.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Fruiko

Nevím jestli to je tím, že jsem to viděl hnedle po Black-ish, ale přišlo mi to relativně v pohodě. Na druhou stranu, co si budeme nalhávat, po Black-ish by mi přišlo v pohodě i koukat do zdi.

Karen Gillan je buď skvělá herečka nebo se pro roli namyšlené pipiny narodila. Doufejme pro její dobro, že platí to první. Každopádně role jí neuvěřitelně sedla a v podstatě si celý pilot si ukradla pro sebe. Jakž s ní drží krok ještě John Cho, ale zbytek obsazení jakoby ani nebyl potřeba. Dokonce i jejich scény mi přijdou takové… no odfláknuté. Kdyby jich polovina zůstala ve střižně, tak by to ničemu nevadilo.

Celkově vidím problém v tom, že tohle jsme na ABC měli možnost za posledních několik let vidět již několikrát a tohle je jen další variace na stejné téma. A Karen ho pravděpodobně nezachrání.

+ technologické zapracování sociálních sítí
+ Amy Poundová!

- šéf
- recepční
- Harryho kámoš
- sakra, vlastně všechny vedlejší postavy

Moje hodnocení pilotu: 60 %
ragelly

Byla jsem docela zvědavá, protože podle reakcí lidí, kteří pilot už viděli, to vypadalo, že mě čeká příjemné překvapení. Bohužel nechápu, co na Selfie všichni tak prožívají. Já se nezasmála ani jednou a pousmála tak dvakrát, to je vše.

Líbí se mi, že jde o moderní předělávku klasické pohádkové story My Fair Lady a že tam jde ten původ cítit. Z počátku jsem se bála, že to tam vůbec nepoznám, ale jak došlo na scénu u recepce a „How Are You“, byla jsem doma. Selfie má hodně moderní nádech, jde s dobou, o čemž svědčí scénář. Dá hodně práce sledovat, o čem se tam mluví, a stejně velkou část z toho nepochytíte. Asi už jsem moc stará, ale mnoho ze zmíněných internetových zkratek nebo slangových výrazů vůbec neznám, občas jsem se tedy ve slovníku opravdu nechytala.

Celkově na mě ale Selfie nepůsobí vtipně. Zásluhu na tom má hlavní představitelka, která mi je vyloženě nesympatická, a to jak vzhledem, tak vystupováním. Když se líčí jako prostitutka, nedá se na ni vůbec dívat. Jakmile dostala „makeunder“ (moje nové oblíbené slovo), hned to byl obrat o 180 stupňů. Ovšem zlepšit chování k lepšímu bude na delší snahu a nevím, jestli mám dost trpělivosti. A ano, chápu, že to je hlavní náplní celého seriálu a bez toho by to prostě nešlo. Jen říkám, že mi to nesedí.

Přítomné vtipy zde vycházely ze snahy co nejvíce postavy ztrapnit. Už scéna z letadla, kterou jsem naneštěstí vytěsnila z paměti (prý byla v traileru) a musela jsem ji tak prožívat znovu, byla nechutná a rozhodně nevtipná. Další humor, který vznikl hlavně kvůli naprosté sebestřednosti a ignorance hrdinky, mě taky vůbec neoslovil, o tom už jsem ale mluvila výš.

Nemyslím si, že Selfie je můj šálek kávy. Vidím v tom jen o stupínek lepší verzi loňské tragédie Bad Teacher.

+ makeunder
+ hudba
+ moderní nádech

- nesympatická hrdinka
- vtipy vycházející z trapnosti

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Seraphine313

Pořád nevím, co bych na tom měl vidět. Trailer byl příšerný, a i když byl pojat víceméně jako parodie na přesocializované existence, seriál zas o tolik jiný nebyl.

Hlavní hrdinka má být popisována jako závislá na sociálních médiích. Jak dokáže být k tomu nejlepším obchodním zástupcem farmaceutické firmy, to vážně nechápu. Na jednu stranu má být hlopoučká, bez rozhledu a názoru, na druhou stranu si nedokážu představit, jak by vzhledem k tomu dokázala být úspěšná v práci.

Bohužel, pár podobných případů ve svém okolí znám a rozhodně můžu říct, že to, jak je hlavní hrdinka stylizovaná je neskutečně přehnané. Je to parodie, která sama o sobě je komická, na druhou stranu, kdyby nebyla, seriál by to neskutečně posunulo. Lidé závislí na sociálních sítích jsou často dost labilní, nevnímají svět kolem sebe reálně, nedokážou zůstat na jednom místě a svět je vnímá velice jednoduše – jako otravné, protože řeší i ty nejmenší problémy se svým okolím. To všechno hlavní hrdinka nemá a kdyby měla, pravděpodobně by o tom nebyl natočen seriál.

Takže co si vybrat? Nakonec z toho vychází holka, co není až tak otravná, ani tak nesnesitelná, na druhou stranu je totálně nevšímavá a přehnaně zahleděná do sebe. Do opravdové social media addict jí zbývá ještě hodně mil. K příběhu – její ‚Pretty Woman‘ story je strašně unáhlené, doufám, že ho tvůrci roztáhnou aspoň na pět epizod.

John cho v hlavní roli jí sekunduje zdatně, snad mu nedojde dech a Karen Gillan ho nepřeválcuje. Jeho mírná ušlápnutost by tomu mohla nasvědčovat. Ostatní vedlejší postavy snad ani nejsou důležité, je naopak zajímavé, co všechno se dalo zvládnout s třemi až pěti postavami, aniž by tvůrci museli sahat k sitcomu. Pilotu totiž za dvacet minut ani jednou nedošel dech.

+ Karen Gillan

- nereálná hlavní postava
- Pretty Woman námět

Moje hodnocení pilotu: 50 %

Dáte Selfie šanci, nebo jste ji zavrhli už po traileru?

Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře22zobraz všech 22 příspěvků
nevermore

nevermore

Po pilotu musím říct, že jsem to určitě čekal horší. Uvidíme jak to bude dál, ale myslím, že když se to...
před 9 roky
kutikk

kutikk

Teda tohle jsme na svym watchlistu neměla, ale když jsem přišla z práce domů, chtěla jsem něco...
před 9 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Jsem člověk, co nemá facebook, nikdy nebyl na twiteru a do toho seriálu jsem netušila, co je selfie. Původně...
před 9 roky
Další články k tématu