13. 10. 2014

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Mulaney?

Dnes náš náhled do podzimních novinek pokračuje s komedií Mulaney. Má či nemá smysl obětovat tomu dvacet minut? Dozvíte se v našem článku...

Mulaney – plakát

Mulaney je nová komedie stanice FOX. Běží v neděli ve 21:30 na konci letos exanimovaného bloku. Předskokana má v podobě Family Guye. Na ABC novince konkuruje Resurrection, na CBS The Good Wife a hlavně na AMC nemá téměř šanci proti zombíkům v The Walking Dead.

Hlasování v tipovačce se opět nepovedlo sjednotit. Tentokrát jde proti davu HBO, která jako jediná věří v prodloužení. Všichni ostatní už tak optimističtí nejsou. 74 % z vás novince také nevěří.

O čem to je?

Sledujeme částečně autobiografické mládí nadějného stand-up komika Johna Mulaneyho, jak se postupně vyvíjí pod vlivem svých spolubydlících, přátel, rodiny a hlavně pod vlivem svého nového šéfa, toho času známějšího komika.

Autobiografický?

Je to tak. Seriál vymyslel, napsal a hlavní roli si zahrál osobně John Mulaney.

To je pěkný, ale o něm jsem nikdy neslyšel…

Není se čemu divit. Pokud nejste fanoušci amerických stand-up komiků, případně nečtete titulky k Saturday Night Live (pro kterou píše John scénáře), tak jste se s ním neměli zrovna příliš možností potkat.

Aha a vedlejší postavy, taky nějaký komici?

No, i jo. Martin Short je taky komik (sice ne stand-up), ale je dostatečně známý i jako herec. Tak ten hraje toho staršího a slavnějšího komika.

No raději ukažte trailer…

Těch stand-up vstupů tam je hodně?

Sem tam, ale dá se to přežít.

A jak si to vede?

Dost špatně. Pro FOX to je pravděpodobně dost velké zklamání.

Takže doporučte nějakou náhradu?

Ideální je Seinfeld. Taky se říká, že by Mulaney měl být Seinfeldem pro novou generaci. Za zmínku stojí i kabelovkový Legit. Ovšem tomu dojde celkem rychle dech, když si Jim Jefferies vystřílí všechny svoje vtipy z vystoupení v prvních dílech.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Fruiko

Nevím jestli by FOX neudělal lépe, kdyby koupil práva na nějaké stand-up komiky a nepouštěl záznamy z jejich představení. Rozhodně by to bylo lepší, než se nemotorně to samé snažit protlačit do seriálu. Chápu jejich cíl, a to nového Seinfelda, na kterém budou rýžovat miliony za reklamní časy, ale řekněme si to na rovinu, Jerry věděl, kdy odejít. Na podobné seriály totiž není v televizi už místo.

Mulaney se snaží, seč může. Dokonce občas vykoukne i vtip (většinou, když ho přednáší jako stand-up), ale to je tak všechno. Není zrovna dvakrát sympatický a dobrý herec a o ostatních by se dalo říct téměř to samé. Snad vyjma Martina Shorta, který všechny přehrává o několik levelů a stačí mu na to být natisknutý na kartonu.

+ sem tam stand-up vtip

- většina vedlejších postav
- znělka

Moje hodnocení pilotu: 20 %
ragelly

Není divu, že tento pilot dostal od kritiků průměrné hodnocení 15 %. Po první epizodě to vypadá, že opravdu nemá co nabídnout. Za celý díl se zasmějete dvakrát a budete za to vděční, protože už jste pomalu ztráceli naději.

Co jsem tak četla názory zahraničních kolegů, většina si zoufala v tom smyslu, že John Mulaney je hodně nadaný stand-up komik, jen to tento seriál vůbec neukazuje – nevyužívá jeho pravého potenciálu. Upřímně netuším, co by v něm mohlo být. Herec je na první pohled sympaťák, ale jakmile otevře pusu, ztrácí veškerý šarm. Jeho vtipy vtipné nejsou, jeho body language je nepřirozený a trapný a celkově se necítíte uvolněně, když na něj koukáte, což je asi u toho typu seriálu základní kámen úrazu.

Žádné klady seriálu nepřidávají ani vedlejší postavy. Martina Shorta nemám vůbec ráda, takže tady u jeho scén mívám husinu. Holka v partě je šíleně šílená, což není dobré ani vtipné. Zbylá trojka tam je vyloženě do počtu, jejich nepřítomnosti by si nikdo nevšiml. Elliotta Goulda nemám ráda už z Raye Donovana a jeho komediální herectví není o moc lepší. Samozřejmě nemůže chybět ani jeden černoch a jeden líný tlustý oplzlý kamarád, bez takových by nerodinný sitcom prostě nemohl existovat…

Za mě rozhodně nesledovat. Zbytečná ztráta 22 minut vašeho života. Ještě že v tomto jsme s Američany za jedno, seriál míří k rychlému zrušení, protože zcela nepřekvapivě na to nikdo nekouká.

+ alespoň jsem se dozvěděla, jak se „Mulejny“ vyslovuje

- špatní herci, špatné typy postav
- téměř nulová přítomnost vtipu
- nelogické slepení pilotu (děj se střídá se vsuvkami stan-up vystoupení Mulaneyho)

Moje hodnocení pilotu: 10 %
Seraphine313

Nikdy jsem úplně neholdoval stand-up komikům, občas se vyskytne někdo, kdo mě pobaví, jako Gabriel Iglesias nebo Daniel Sloss, ale většinou mám jen kamennou tvář a prostě… mě nebaví. John Mulaney byl do dnešního dne pro mě neznámý člověk a asi tak i zůstane.

Seriál sám jako takový vypadá, že vše zaměřuje na Mulaneyho eskapády. Jenže problém je, že nejsou ani vtipné a často ani zajímavé. Vlastně to celé vypadá jako nepovedená devadesátková komedie, ve které se pořád jen čeká, až se někdo objeví nebo až někdo předvede nějaký trapný vtip, kterému se smějí účastníci, směje se mu najaté publikum, ale reálný divák vlastně ani netuší, že by se smát měl.

A v tom je ta potíž. Publikum kolem vás se směje, jen vy ne. Mulaneyho humor není ani chytrý. Není ani násilný, ani sprostý, není nijaký, abych ho musel odsoudit. Je nudný. Celý seriál je jen rozehraný stand-up s téměř nulovým dějem, nezajímavými/trap­nými postavami, točící se kolem Mulaneyho, který by měl táhnout jak charismaticky, tak vtipově. Jenže Mulaney stojí uprostřed toho všeho a není schopen zplodit vtip, při kterém byste se byť pousmáli a zdá se, jako by se spíš za ostatní postavy schovával. Celý pilot namísto něho táhne Lou Cannon (Martin Short). Že se navíc v ději vyskytuje nějaký Andre, který tam upřímně nemá co dělat a jehož postava je mezi ostatními ta nejtrapnější a slouží víceméně jen ke vtipům typu „teď vám ukážeme nejdivnějšího houmlese, kterýho jste zaručeně nikdy neviděli, takže počkejte, až se otevřou dveře“.

Stand-up vystoupení mne nikdy moc nezasáhla a můj postoj k nim byl víceméně neutrální. Kdybych měl ale odsledovat tento seriál, jsem si stoprocentně jistý, že bych díky němu k nim našel odpor. Díky, Mulaney.

+ bohužel, dneska žádná pluska nejsou, vlastně jo…
+ první ratingy nasvědčují brzkému zrušení
- Andre
- bez vtipu
- v podstatě jen taková estráda, souběh gagů
- nevýrazný Mulaney

Moje hodnocení pilotu: 20 %

Zaujal vás Mulaney? Nebo tenhle typ seriálů není pro vás?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Christina

Christina

A titulky bude někdo dělat?
před 9 roky
cerfik.j

cerfik.j

Moc jsem to necetl, takze mam dotaz: Nepodoba se to Louiemu?
před 9 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Neviděla jsem ani jedno, ale Louie je z FX a viděla jsem traler na Mulaneyho, tak...
před 8 roky
Další články k tématu