29. 9. 2013

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na The Michael J. Fox Show?

Sezóna 2013/2014 je tady. Přemýšlíte, jaké novinky přidat do watchlistu? Poradíme vám! Dnes přinášíme zpravodajství o The Michael J. Fox Show.

The Michael J. Fox Show je komedie stanice NBC. Ta jej nasadila do programu na těžký čtvrtek od půl desáté večer. Předskokana mu dělá další novinka – Sean Saves the World. Ve stejném časovém slotu proti Michaelovi stojí Grey's Anatomy (Chirurgové) (ABC), Two and a Half Men (Dva a půl chlapa) (CBS), Reign (CW) a Glee (FOX).

Přes to všechno jsme všichni optimističtí. V naší tipovačce seriálu věří úplně všichni. Vy jste pro druhou sérii hlasovali svými 65 procenty.

O čem to je?

V podstatě jde o seriál o Parkinsonovi. O Parkinsonovi a o chlápkovi, který je Michael J. Fox. Fox hraje roli Michaela Henryho, zpravodajského hlasatele pro NBC, který si vzal dlouhodobou dovolenou poté, co se kvůli své nemoci ztrapnil v televizi v přímém přenosu. Po pár letech už ho má ale rodina plné zuby a tak se jeho manželka a bývalý šéf potají spolčí, aby ho přivedli na myšlenku vrátit se zpět do práce.

A pak už se řeší jen tuna rodinných problémů, Michaelova nemoc a jak se s ní vypořádává v práci. Jo a taky jak ho vnímá jeho okolí (větu: Můj někdo má taky Parkinsona uslyšíte za pilot asi desetkrát).

Parkinson je ale smutné téma, mám si nachystat kapesníčky?

Nebojte, pořád jde o komedii. Jde o to, že si Michael dělá sám ze sebe srandu. Členové rodiny si ho běžně dobírají kvůli jeho třesavým pohybům, žádné chození po špičkách a smutné pohledy nečekejte.

S tím, že jde o sitcom, ovšem také souvisí jisté stereotypy. Nečekejte žádné propracované postavy ani originální zápletky. Smíchy po podlaze se taky válet nebudete, i když občas se pousmějete. Jde čistě o oddychovku.

Tak kde máte ten trailer? Už ho chci vidět!

No jo, pardon, tady je…

Trailer ušel, ale určitě se tady najdou pozitiva i negativa, ne?

Jasně, u všeho se dají najít plusy i mínusy. Pokud máte Michaela rádi, seriál je pro vás jasná volba. Příjemné je, že si dokáže dělat srandu sám ze sebe, mnoho lidí by to nezvládlo. Příběh vám bude příjemně utíkat, ale jak jsme už psali výš, nečekejte, že se budete každou chvíli lámat smíchy v pase. Hlavním pozitivem je, že seriál dokáže být inspirativní. I přes nějaké zádrhely pořád můžete jít za svými sny.

Na druhou stranu nás to nutí přemýšlet o tom, jak dlouho tahle pohádka vydrží. Parkinson je zlá nemoc, kdy člověk pomalu ztrácí kontrolu nad svým tělem. Někdy přijde doba, kdy Michael bude muset pověsit svou hereckou kariéru na hřebík. Tím, že seriál nemoc tolik ukazuje, vás to nutí takto o budoucnosti přemýšlet. Nejsme si jistí, zda to je ten správný směr, kterým by lidé měli o komedii přemýšlet.

Každopádně to zní docela originálně. Nebo ne?

V podstatě je Michael J. Fox Show jedinečná právě tím, že v centru dění se nachází ta nemoc. Ovšem bez toho jde pouze o další tuctový rodinný sitcom s průměrnými postavami a neinovativním příběhem. Styl pilotu kopíruje pseudodokumentární styl Modern Family (Taková moderní rodinka), ovšem jestli bude mluvení na kameru pokračovat i dál, to zatím nevíme (nyní to měla dcera jako úkol do školy). Z hlediska přímé návaznosti na NBC má komedie blízko k letos ukončenému 30 Rock (Studio 30 Rock), který taktéž ukazoval zákulisí této televizní stanice.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

ragelly

Proč, proč, prooooč? Proč v každé rodinné komedii musí být i nějaký další rodič/bratr/ses­tra/bratranec/ses­třenice hlavního hrdiny? Proč tam musí být tolik dětí? Když už rodina, nešlo by dát třeba manžele a jedno dítě? Nevím, proč musí být vždycky velká rodina a další příbuzní neustále na scéně. Už mě to fakt štve.

Michael mě nebaví, ale aby se neřeklo, je pořád snesitelnější než Robin Williams v Crazy Ones. Ale jen o chlup. Nechci být necitlivá, vím, že je to seriál podle jeho života a nemoci, ale přijde mi, že to zbytečně točí okolo Parkinsona, brzy to začne opravdu lézt na nervy.

Ani celá ta hra s amatérským videem mě moc nebavila. Ale minimálně je to nějaké ozvláštnění, něco, čím se seriál vymyká z běžného sitcomového rámce. Jinak toho opravdu nemá moc co nabídnout. Vtipy nesouvisející s nemocí tu prakticky neexistují a ani ty přítomné nejsou extra vtipné. Seriál se snaží hrát na emoce, ale prozatím mu to vůbec nežeru. Uvidíme, kam se to nakonec rozvine.

+ docela příjemná atmosféra, hlavně v Michaelově práci
+ další seriál, který má potenciál dělat si srandu ze svého živitele – NBC (stejně jako 30 Rock)

- přehnané soustředění na Parkinsona
- další šílená rodina, spousta dětí a otravná sestra
- zvracející asistentka

Moje hodnocení pilotu: 40 %
Fruiko

Zklamání. Velké zklamání a to jsem přitom neměl ani očekávání. I když možná ano. Trailer totiž naznačoval, jaký humor by se dal v seriálu čekat. Ano narážím na cynickou scénu s nandáváním jídla. Bohužel takových vtipů je v pilotním dílu poskrovnu. A právě kvůli tomu je pilot takový nemastný neslaný, jakoby ani nevěděl, čím chce být. V jednu chvíli si utahuje z nemoci a za okamžik dělá, jako by to bylo něco špatného.

Celá dějová linka s dcerou je pak otravná a působí na diváky přesně tak, jako působil projekt dcery na učitele. Lacině a manipulativně.

Další varovný signál je čachrování s epizodami. Stanice vypustila první dvě epizody najednou. Na tom není nic zvláštního, to se celkem u komedií dělá často. Zvláštní je ovšem to, že druhý díl by měl podle produkčních poznámek být až pátým v pořadí. Když tohle stanice začne dělat, většinou je něco špatně a ještě hůře to končí…

+ sem tam cynický humor

- málo vtipů, něco mezi drama a komedií
- až moc očividná snaha o kopii Modern Family

Moje hodnocení pilotu: 40 %

Tak co, dáte Michaelovi šanci dostat se do vašeho watchlistu? A pokud už jste viděli, tak jaké jsou vaše klady a zápory pilotu?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
kutikk

kutikk

Michaela mám ráda, ale stojí si docela v proti velké konkurenci.
před 10 roky
gnew

gnew

House byl ze začátku tak zpřeházenej, až z toho šly oči kolem - až do 12 epizody se nevysílalo přesně...
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

jako bála jsem se, že téma parkinsonu to udělá mnohem depresivnější, takže to vlastně předčilo má...
před 10 roky
Další články k tématu