24. 9. 2013

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Blacklist?

Sezóna 2013/2014 je tady. Přemýšlíte, jaké novinky přidat do watchlistu? Poradíme vám! V našem podzimním seriálu se zaměříme na piloty velké pětky, které si dopodrobna rozebereme. Dnes je na seznamu The Blacklist.

Blacklist – plakát

Blacklist je nové drama stanice NBC. Novinku stanice nasadila na pondělní večery po The Voice, kde v tomhle bloku má konkurenci jen v Castlovi (ABC) a novince Hostages (CBS).

tipovačce si všichni myslí, že se bude prodlužovat. Možná to je tím, že NBC opravdu potřebuje dostat do svého programu nějaké pořádné drama, co bude tahat diváky k obrazovkám týden co týden. Hlas lidu nebyl výjimkou a Blacklistu věří silou 77 % hlasů.

Co ten ten Blacklist je?

No, je to seznam zločinců, co má hlavní záporák na svém wishlistu.

Haha… Srandičky na ty vás užije, co je Blacklist jako seriál?

Tak to je drama o FBI. A o nahánění zločinců a zatím to vypadá, že to bude klasické „case of week“ schéma podpořené nějakým hlubším příběhem.

Jde o to, že bývalý agent Raymond „Red“ Reddington, co už hezkou řádku let pracuje pro druhou stranu přijde na ředitelství FBI jakoby se nechumelilo a nechá se zatknout. Pozornost hlavního hlavouna upoutá tím, že mu poví o chystaném zločinu, který má spáchat doposud za mrtvého považovaný terorista. Ukáže se, že je to pravda. Red je duše dobrá a tak nabídne FBI pomoc. Samozřejmě to má jedno velké ALE. To zní budu mluvit jen s agentkou Elizabeth „Liz“ Keenovou.

O Liuz do té doby nikdo neslyšel. Proč by taky. Zrovna vylezla z Quantica a dnes by měl být její první den v práci. Pešek, co? A tak jí nezbývá nic jiného, než spolupracovat s Redem a chytit zločince…

Pěkné a ten dlouhodobý příběh?

Spoilery asi nechcete, ale je celkem jasné, že Red má nějaký zájem na Liz. A i když špičky FBI prověřili, že mezi nimi žádná souvislost není a dokonce si to myslí i samotná Liz, tak evidentně s ní má Red nějaké zvrácené plány. Fanoušci spekulují, že je jeho dcera. Ale to snad ne, protože to je táááááák zřejmé.

Dobrá, to by šlo. Jaké to má postavy?

Hlavní záporák je v podání Jamesa Spadera (Boston Legal) opravdu na výši. I hlavní hrdinka představovaná Megan Boone (zatím jen béčkové role) se dá přežít. Její parťák ztvárněný Diegem Klattenhoffem se v pilotu nijak extra neprojevuje, takže by neměl být na obtíž. Jediný, kdo může být považovaný za otravného je její manžel – Ryan Eggold (90210). Ale ten se taky postupem času vyřeší…

Takže trailer time?

Jasně…

Co je na tom dobré či špatné?

Vypadá to jako poctivě udělaná detektivka. I když pilot měl pravděpodobně vyšší rozpočet než řadové epizody a mohl si tedy dovolit nějaký ten výbuch navíc, tak i další díly si udrží nejspíš stejnou úroveň. Když je hlavní hrdina záporák, tak to taky není nikdy od věci. Ale nezapomínejte, že pořád to je jen krimi-procedurálka. Takže většina dílů bude prostě jen o vyřešení případu a v hlavním příběhu nás neposune příliš daleko.

K čemu to přirovnáváte?

To je lehké. Už u traileru jsme říkali, že to je Following říznutý Mlčením jehňátek a pilot na tomhle názoru nic nezměnil.

A jaký je váš ortel SerialZoňáci?

Fruiko

Tohle NBC potřebovala jako sůl. Poctivé drama. Spader je cool, až to cáká z obrazovky, přesně ten tip antihrdiny, kterého masy milují. Agentka se dá taky přežít a pokud se vyhnout nastíněnému klišé, že je to jeho dcera, tak tu máme i tajemství, díky kterému si to budeme chtít každý týden pustit.

Trochu se nabízí srovnání s loňským Hannibalem. Ten měl mnohem lepší atmosféru. Co se týče charisma hlavního hrdiny, tak Spader vyhrává. Sice ne na KO, ale na body určitě. Navíc Hannibal byl pro masy moc chytrý. Tohle je vyvážené tak přesně akorát, aby to zvládl i běžný američan po tom, co se nakufruje jídlem z fast-foodu. Žádná Apéritif, Entrée, Sorbet či Fromage, ale prostě pořádnej kus burgeru s hranolkama.

+ záporák je cool
+ draze vypadající scéna na mostě
+ a už jsem říkal, že Red je cool?

- smál jsem se a to pravděpodobně na místech, kde to tvůrci nečekali
- překombinovanost záporákových plánů
- rodinný život hrdinky

Moje hodnocení pilotu: 80 %
ragelly

Jedna z nejočekávanějších novinek podzimu udělala svému označení čest. I když jsme téměř veškerou akci (včetně pointy) viděli již v traileru, přesto jsem se bavila celou dobu. Hned úvodní scéna je tak silná, že se na ni můžete dívat znovu a znovu a prostě vás neomrzí.

Herecké obsazení je vybráno na jedničku. Jamese Spadera není třeba vůbec probírat, tenhle chlap má talentu, že by pobral všechny ostatní v klidu do kapsy. Megan Boone v roli Lizzie neurazí, ani nenadchne, což teď považuju za výhru – hrdinka, kterou dokážu vystát. I boss Harry Lennix z Dollhousu je fajn, všichni mají svou úlohu, kterou splní výborně. Pokud si herci, postavy a jejich příběhy udrží kvalitu z pilotu, Blacklist by neměl mít žádný problém s výrazně se snižující sledovaností.

Pilot uteče rychlostí blesku, neustále se něco děje, nutí vás to sledovat a ponořit se do seriálu, což je super. Jednou jsem se dokonce i nahlas lekla, což pak asi následně vyděsilo spolubydlu takhle v osm ráno :D

Samozřejmě největší záhadou zůstává, jaký je vztah Reda a Elizabeth. Na první pohled se nabízí možnost, že to bude jeho dcera, ke které se kdysi nedostal. Ale proč by postupovali takovým směrem, který každého napadne hned po pár minutách sledování? Pořád si nemyslím, že to posunou tímto směrem. Pokud ano, upřímně to pro mě bude docela zklamání.

+ skvěle napsané a zajímavé postavy, hlavně Red
+ spád událostí, nenudíte se ani vteřinu
+ pár momentů překvapení, seriál si dokáže udržet vaši pozornost
+ nekonečné možnosti, seriál může běžet deset let a pořád budou případy, které se budou dát řešit

- rodinná složka (manžel, adopce)
- vše prozrazující trailer

Moje hodnocení pilotu: 90 %

Tak co, dáte Blacklistu šanci dostat se do wathlistu? A pokud už jste viděli, tak jaké jsou vaše klady a zápory pilotu?

Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře18zobraz všech 18 příspěvků
Illyria

Illyria

Já zase nikdy nezapomenu zmínku jeho jména v prvním díle Buffy, kdy Cordy dává Buffy test, jestli je...
před 10 roky
Maarti

Maarti

:D to by bylo hodně dobrý rozzulení!
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

mně se seriál hodně líbil. trochu mě irituje to s tou dcerou. v rozhovoru s kýmsi od seriálu...
před 10 roky
Další články k tématu