28. 3. 2014

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Surviving Jack?

Vytrvale koukáme na všechny piloty, i když už všichni víme, jaký je čeká nepříznivý osud. Přežijete Jacka, nebo Jack přežije vás? Asi platí to první, tedy pokud se nechystáte natáhnou bačkory do začátku léta...

Surviving Jack – plakát

Surviving Jack je nová komedie od FOXu. Běží ve čtvrtek po vyhodnocovací části American Idolu. Konkurenci má převážně ve sportovních přenosech basketbalu (CBS), Grey's Anatomy (ABC) a Reign (CW).

Podle tipovačky je osud už zpečetěn. Všechny týmy věří, že seriál se nedožije druhé série. Vy také celkem výmluvnými 67 % hlasů.

Kdopak je ten Jack z názvu?

Je to otec hlavního hrdiny a tak trochu tyran. Ale jen trochu. Hlavní hrdina nastupuje na střední školu a tatík, který teď začal dělat „hlavního“ rodiče, ho má spolu se sestrou na starosti.

Takže to už tu bylo, co?

Jo, milionkrát a jednou k tomu. Naposledy na podzim v The Goldbergs. Nepomáhá tomu ani to, že seriál je natočen podle knihy I Suck at Girls, která pochází od autora námětu pro seriál $#*! My Dad Says. A jelikož je to částečně autobiografické, tak je to víceméně stejný tatík, jen o nějaký ten rok dříve. Pokud by vám tato dvě připodobnění nestačila, tak si stačí pustit jakýkoliv starší rodinný seriál. Například se dá najít podobnost i v Kroku za Krokem, minimálně v ponaučení plynoucím z příběhu pilotu.

Když už je to teda tak ohrané, hraje tam alespoň někdo zajímavý?

Christopher Meloni (Law & Order, OZ) zde debutuje jako hlavní hrdina sitcomu. Další, kdo by vám mohl být povědomý, je Rachael Harris (Suits), ale tím to končí. Hlavní teen hrdina sice jakoby z oka vypadl Tomu Hanksovi před třiceti lety, ale to je tak všechno, protože zatím jsme neměli moc příležitostí ho někde vidět.

Obrázek za 1000 slov, video asi za milion. Tak mi je ukažte v traileru…

Hm, kolika čekáte, že se to dočká epizod?

Správná otázka. Objednaných je 13, ale jen málokdo předpokládá, že by došlo k odvysílání všech. Přeci jen takhle v midseason je to pro komedie peklo. Televize většinou vypouští věci, od kterých si moc neslibují, a když náhodou někdo zaboduje, tak dostane druhou šanci na podzim. Ale moc často se to neděje. Naposledy si druhou šanci vysloužila komedie Don't Trust the B---- in Apartment 23 a to byla světlá výjimka. Nebo si snad někdo pamatuje loňskou sbírku zoufalců?

To skoro vypadá, že mi to moc nedoporučujete.

No ani ne. Ale pokud někdo žere osmdesátý léta a nevadí mu, když mu seriál utnou v půlce, tak tady třeba najde své guilty pleasure.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Fruiko

A jsme zpátky v minulosti. Zase. A zase to stojí za prd. Teda ne tak úplně, ale prostě tenhle typ seriálů už je nějakou dobu v důchodu. Nabízí se srovnání s jiným letošním retrem – Goldbergovými. A je to přibližně stejně zábavné, takže pokud jste si to už jednou vytrpěli/užili, tak nyní máte možnost se tomu vyhnout/užít si to znovu (nehodící se škrtněte).

Pomalu, ale jistě začínám nesnášet seriály podle něčího života. Je to asi tak zábavné, jako se koukat na fotky z cizí dovolené. Nechápu, že si pořád někdo myslí, že jeho dospívání bylo tak úžasné, že o tom musí natočit seriál. Pokud to není Nick Twisp, tak fakt tak zábavné, aby si zasloužilo vlastní seriál, to není. Fakt ne.

+ nejde do „vtipových“ extrémů
+ zmínění Thermowear (to je to triko)

- další rodinné retro podle něčího života

Moje hodnocení pilotu: 60 %
ragelly

Byla jsem k tomu hodně skeptická. Přece jen nejsem vůbec fanouškem retro seriálů a letos už jsem musela přetrpět pilot Goldbergs. Každopádně musím říct, že to nebylo úplně zlé.

Christopher Meloni je ten typ herce, kterému jde humor přirozeně, ani se nemusí snažit. Trošku bych ho přirovnala k letošnímu kapitánovi Holtovi z Brooklyn Nine-Nine (i když je fakt, že tento taťulda ukazuje trošku víc emocí). Každopádně, taťka je rozhodně sympaťák a největší (nebo spíš jediný) tahák celého seriálu. Zbytek postav a jejich představitelů snad ani nestojí za řeč. Především dvojice kamarádů synka Frankieho je opravdu jen do počtu.

Příběh je typické retro, přesně tohle jste mohli vidět v komediích i dramatech před dvaceti lety. Nemluvím jen o tom, jak lidi vypadají, ale spíš dějová linka. Kluk začíná střední, je to trošku nerd, jde na svou první párty, má trapné oblečení, které mu neprospěje, nejhezčí holka ho políbí, ale potom se dozvíme, že to udělala ze srandy, kluk se cítí zle, ale nakonec si z toho (s pomocí taťky) vezme ponaučení. Úplně v tom vidím Beverly Hills a podobné.

+ občas jsem se zasmála
+ táta je vtipný

- retro
- kopie seriálů z 90. let

Moje hodnocení pilotu: 70 %

Jaký je váš názor na pilot? A má vůbec šanci se ohřát ve vašem watchlistu?

Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
ragelly

ragelly

inekafe: jak mluvíš o tom z komedie do dramatu, tak mám problém letos u resurrection, kde je...
před 10 roky
inekafe

inekafe

Oz som zatiaľ ani ja nevidel(je to niekedy v pláne), takže tam neviem porovnať, ale naopak LaO: SVU...
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Já jsem se na začátku 90. let narodila a ještě jsem puberťácké seriály na konci 90. stihla. Celkově na to...
před 9 roky
Další články k tématu