9. 1. 2014

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Chicago PD?

Midseason znamená jediné: Čerstvá dávka nových seriálů. Stojí za to si s nimi plnit watchlist? Poradíme vám!

Chicago PD – plakát

Chicago PD je akční kriminálka stanice NBC. Jde o spin-off hasičského Chicago Fire, který patří mezi nejúspěšnější seriály této stanice. NBC Chicago PD nasadila na středu od deseti večer, kde se na podzim příliš nedařilo již zrušenému Ironside. Předskokana mu dělá kriminálka Law and Order: SVU. V tomto časovém slotu bude mít konkurenci v podobě Nashville (ABC) a CSI (CBS).

tipovačce docela váháme. SerialZone a neXtWeek se přiklonili ke zrušení, naopak CWZone a Gorilla tipují obnovení. Vy, lid, jste také pro obnovení, ale docela těsně v poměru 54:46.

Takže něco s hasičema?

Ne. Hasiči jsou v původním seriálu. Spin-off jim ukradl policajta, tedy seržanta Hanka Voighta (Jason Beghe), kterému dal nový tým a tak.

V hlavní roli tedy najdete policajty. Jde o takovou mírně namyšlenou skupinku, která si myslí, že je něco víc než obyčejný polda, a možná má i pravdu, když jí říkají speciální jednotka. Tihle lidé míří vysoko – vraždy, organizovaný zločin… A po pilotu to vypadá, že si našli nového úhlavního nepřítele, který jim bude i z vězení dělat ze života peklo.

Najdu tam někoho známého?

No jasně! Begheho už jsme zmínili, je to velitel jednotky, kterého znáte z Chicago Fire. Jednotku doplňuje Sophia Bush (One Tree Hill), Jon Seda a Jesse Lee Soffer, kteří taky přešli z Chicago Fire, a Patrick John Flueger.

Tak tedy prosím trailer, ať vím, do čeho jdu

Jak je libo.

Co se mi bude líbit?

Pokud máte rádi drsnou realitu, tematiku drog, oddělování hlavy od zbytku těla a soupeření v práci, pak je Chicago PD pro vás. Minimálně v pilotu nechybí ani jedna z těchto věcí.

Dalším plusovým bodem je finálové naznačení určité provázanosti děje. Zatím nevíme, zda půjde o styl „Případ týdne“ s jemným nádechem pojitosti jedním příběhem, nebo jestli se naplno ponoří právě do toho jednoho a budou postupně odkrývat nové informace. Spíše bychom to viděli na první možnost, ale ve výsledku ta provázanost ve větší či menší míře chybět nebude.

A bude mi teda něco vadit?

Trošku se bojíme, aby tvůrci nepřekombinovali postavy. Už nyní to tam vypadá na pár tajemství, která se můžou nepěkně zamíchat. Neradi bychom z toho měli guláš.

Herecké výkony potřebují trošku vyhladit, ale rozhodně se setkáte i s horším představením. Na rozdíl od Chicago Fire, který je tak nějak více lidský, si od diváka drží Chicago PD odstup, nedokážete se ihned ztotožnit, což někoho může odradit.

Vysílají se třeba podobné seriály?

Denodenně. V podstatě lze Chicago PD přirovnat k jakékoliv kriminálce. Všechny jedou podle šablony – nejnadanější detektiv v čele, málomluvný, ale chytrý a rázný, kterému moc záleží na členech svého týmu, i když to na sobě nedává moc znát. V týmu jsou jen ti nejlepší z nejlepších, kteří se dokážou vypořádat téměř se vším. Sami jistě přijdete na deset podobných seriálů… Jen namátkou například The Shield, The Wire, Underbelly

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

ragelly

Byla jsem zvědavá. Z Chicago Fire jsem sice viděla jen pilot, ale pamatuju si, že se mi docela líbil a navnadil mě na to, abych se na seriál těšila. Čekala jsem, že to samé nějakým zázračným způsobem dokáže udělat i tato kriminálka, kterých jsou v televizi desítky. Že se bude třeba nějak vymykat. Bohužel se nestalo.

Celá epizoda se nesla v klasické šabloně všech kriminálek. Členové týmu jsou docela fajn, to přiznávám, nikoho jsem si ale neoblíbila. Párkrát během pilotu jsem přemýšlela o tom, proč jsou skoro všichni televizní policajti sexy chlapi kolem třicítky. Ne že bych si stěžovala, ale spíš se divím, že jsem vůbec měla na takové myšlenky čas.

Asi to souvisí s tím, že si mě seriál nedokázal získat. Koukala jsem na něj s odstupem, případ mi byl jedno. Navíc mi vadila Sophia Bush. Herečku miluju, ale přijde mi, že se k ní role policistky nehodí. V OTH byla perfektní, přirozená, v Partners taky ušla, ale Erin jsem jí prostě nevěřila. Možná to ale chce jen zvyknout si.

Nemám příliš v oblibě tento žánr, kdy jde o boj proti drogovým dealerům (obyčejní vrazi bez drog jsou lepší ;) ). Proto Chicago PD nechám zatím u ledu. Neříkám, že to je špatné, jen to není pro mě.

+ slušná dávka akce
+ docela sympatické postavy
+ pošťuchování Hanka s tím druhým velitelem
+ náznak provázanosti

- nic nového
- Sophia nepřesvědčí

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Fruiko

Musím se přiznat, že Chicago Fire jsem neviděl ani jeden díl, takže netuším, které postavy se prolínají a které ne. Každopádně detektivové v Chicagu jsou mnohem víc cool než jsem čekal. Čekal jsem totiž tuctovou kriminálku typu, zločin, nějaký laboratorní žvásty, zatčení. A přesně tohle se nekonalo. Což je super.

I když to nedosáhne kvalit The Wire, tak má Chicago PD solidně našlápnuto na pořádný vyšetřovací thriller. Doufám, že to chvíli vydrží a někdo na to bude koukat, protože to je obecně problém tohoto žánru…

P.S. To se proboha ještě policajti v Chicagu nenaučili stavět vedle dveří, když jdou k podezřelému na „navštěvu“?

+ počet odťatých hlav
+ ne zrovna předpisový hlavní hrdina

- rodiné zápletky
- až moc hezké/mladé detektivky (těžko se věří, že se prokousali policejní hierarchií do vyšetřovacího týmu)

Moje hodnocení pilotu: 80 %

Tak co, dáte Chicago PD šanci? A pokud už jste viděli, tak jaké jsou vaše klady a zápory pilotu?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Desperate houseman

Desperate houseman

Mě se to líbilo, asi to budu sledovat :D Nejlepší je pro mě, že tam cpou i postavy z Chicago fire....
před 10 roky
Matuush

Matuush

Bohužel jsem povrchní.. det. Lindsay Hairporn!! :3 Stačí mi málo, už mám 2 oblíbené seriály...
před 10 roky
Monii9595

Monii9595

Ano, je to presně podle mých představ. Miluju CF, teď už miluju i tenhle seriál. Strašně se mi líbí, že...
před 10 roky
Další články k tématu