8. 1. 2014

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Intelligence?

Pomalu se přesouváme do druhé poloviny sezóny a čeká nás další nášup nových seriálů. Takže nebude ani chybět nášup článků s naším pohledem na nové seriály. Dneska si rozebereme pilot Intelligence.

Intelligence – plakát

Intelligence je nové drama na CBS. Poběží každé pondělí od deseti hodin večer. V tomhle bloku už toho většinou moc nasazováno není, přesto tu je nějaká konkurence. Na ABC běží Castle a na NBC jedna z nejúspěšnějších letošních novinek The Blacklist. Dále konkurují kabelovky a to SyFy s novinkou Bitten a MTV se svým Teen Wolfem. FXX tu má svůj animovaný blok s Archerem a novinkou Chozen.

tipovačce všichni svorně věříme v obnovení. A to včetně vás čtenářů, kteří jste pro prodloužení hlasovali celými 73 %.

Intelligence. Tak copak je na tom chytrého?

No řekněme to na rovinu. Děj moc originální není. Voják má v hlavě čip, díky kterému má přístup na všechny možné sítě přímo ve své hlavě. Takže zatímco si s ním povídáte, tak on si vás progooglí, projde všechny agenturní zprávy a přečte si vaše e-maily.

No a jelikož na poslední misi zrovna nedělal to, co by měl, tak dostane novou kolegyni. Nebo spíš hlídačku. Ta přichází z tajné služby přímo z ochranky prezidenta. Protože Gabrielův (tak se ten pán s počítačem v hlavě jmenuje) je cennější než život prezidenta a proto ho musí chránit ta nejlepší agentka pod sluncem (se poznává podle toho, že pobodaná eliminovala čtyři teroristy, kteří chtěli ublížit prezidentovým dětem a co víc, po úspěšné eliminaci nepřátel ještě odvezla děti v pořádku domů na večeři).

Aha. A co se řeší v pilotu?

Čip v mozku je nám představen celkem rychle a tak se hned můžeme vrhnout do případu, který nás dále zasvětí do Gabrielových možností. Je totiž unesen jeho stvořitel. Takže je ho potřeba najít dříve, než vyrobí dalšího Gabriela konkurenčním agentům…

Dejme tomu. A co obsazení?

Hlavní roli mají kanadské lesy. No pak taky Josh Holloway (to je ten drsňák Sawyer z Lostů), který po nich pobíhá. Jako jeho babysitter mu je přidělena Meghan Ory (Červená karkulka z Once Upon a Time) a dozoruje nad nimi Marg Helgenberger (teď už víte, kam se můžou na kariérním žebříčku vyšplhat technici z CSI).

Tak mi to už ukažte…

A bude to teda procedurálka, jo?

Nejspíš jo. On se tak úvodní díl sice moc netvářil, ale běží to na CBS a je to až moc podobné NCIS a jiným kriminálkám.

Takže říkáte, že to je něco jako NCIS?

Asi tak. Prostě trochu akčnější kriminálka. Něco jako vážnější Chuck či Jake 2.0.. Přirovnat by se to nejxpíš dalo i k Person of Interest.

A jaký je váš ortel SerialZoňáci?

Fruiko

Co čekat od CBS než poctivě odvedenou práci. Vždyť s kriminálkama mají už praxi, takže po řemeslné stránce se nedá pilotu nic vytknout. Po dějové stránce už je to horší. Teda spíš po té logické. Gabriel má v mozku v podstatě Google glass ve své nejpokročilejší verzi, ale používat je nějak moc neumí. V blbé painballové herně si umí stáhnout aktuální satelitní snímky, aby zjistil kde je jaký padouch, ale když je na začátku na misi, tak utíká rovnou vstříc útesu? I nablblý voják bez čipu v hlavě by si nejspíš před misí prostudoval mapy okolí a věděl by, že tam někde bude útes. Podobných momentů je ale mnohonásobně víc a to jsem ještě nezmínil klasiku v podání třiceticentime­trových podpatků jeho bodyguardky.

Když už jsem se k ní dostal. Tak je šíleně nesympatická a fakt jí nevěřím, že vůbec prošla výcvikem pro tajnou službu. Vůbec obsazení má svoje rezervy a jediný, kdo něco hraje, je Josh Holloway. Ale to snad všichni čekali.

Pilot mě moc na další dívání nenavnadil, i když naznačené dlouhodobé linie vypadají slibně. Je to hlavně tím, že podobný typ seriálů mi stačí jako podkres kdesi za zády. Ale fanoušci všech NCIS a podobných seriálů budou nejspíš nadšeni, protože tohle je přeci jen o kousek akčnější kriminálka.

+ Josh Holloway a kanadské lesy
+ dospělejší geekoviny
+ vizualizace míst činu v Gabrielově hlavě

- občasná nelogičnost
- nefunkční chemie mezi hlavní dvojicí

Moje hodnocení pilotu: 70 %
ragelly

Od Intelligence toho celý svět čekal opravdu hodně a pilotní díl v mnohém splnil očekávání. Přesto po zhlédnutí nevím, jestli je to opravdu tak dobré, jak by to mělo být.

Úvodní scéna mi přišla zmatečná. Netušila jsem, oč jde, proč je tam kdesi u vody s batohem, co tam dělá. Říkala jsem si, že úvod by měl v divákovi vyvolávat otázky, ale jak minuty ubíhaly a nic se nedělo, začala jsem se trošku nudit. Následovala ale příjemná krátká znělka doplněná perfektní zvukovou stopou (která se mi neomrzí ani při maratonovém koukání), která mi zase zvedla náladu.

Pořád ale nevím, co si o celém seriálu myslet. Řešil se tu případ únosu, problém je ale v tom, že doktor byl s Gabrielem nějakým způsobem spojený. Nedokážu si tak moc vysvětlit, o čem bude celá série. Bude hledat svou manželku? Nebo půjde o epizodní seriál, ve kterém bude Gabriel vždy zachraňovat nějakou situaci? Nebo to bude mix všeho dohromady? Pilotní díl mi na to nedal odpověď, což považuju za největší mínus.

Na herce si nemůžu stěžovat. Lost jsem sice ještě neviděla, ale Josh mi tady přijde od pohledu jako sympaťák. Marg Helgenberger je skvělá jako vždy, i když v její scéně, kdy kráčí s Meghan Ory po chodbě v kostýmku a podpatcích, jsem se neubránila pousmání nad tím, jak Catherine změnila práci. Postava Riley je podle mě úplně nadbytečná, vsadím se, že tam je jen proto, aby ji tvůrci mohli později využít jako třetí bod milostného trojúhelníku Gabriel/Riley/A­melia…

Celkově hodnotím 70 %. Ne že by to bylo špatné, zvlášť grafika potěší. Ovšem to, že nevím, o co v seriálu půjde, mi hodnocení rapidně snižuje.

+ krásná grafika (rozkostičkované části obrazů)
+ sympatický hrdina
+ překvapivě udělali záporáka z mýho oblíbenýho typu postavy
+ díl utekl jako voda
+ vypadá to na potenciálně skvělou záporačku

- udělali záporáka z mýho oblíbenýho typu postavy
- pořád si nedokážu představit, o čem to celé bude

Moje hodnocení pilotu: 70 %

Jak se líbil pilot vám? A přidali jste si Intelligence do svých watchlistů, nebo to bylo tak blbé, že nemá nárok?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře20zobraz všech 20 příspěvků
Fruiko

Fruiko

IMHO tzohle je ještě vysvětlitelný tou prodlevou mezi "únosem" agentky a zneškodněním únosce....
před 10 roky
corine

corine

:-D Jako jo, po dvou dílech naprosto souhlasím. Vypadá to na snadný body do tipovačky. A to jsem se při...
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Tak jsem se na to konečně mrkla. Teda musím říct hrubý průměr. Navalili to jedním klišé vedle druhého, jak...
před 10 roky
Další články k tématu