24. 1. 2018

Novinka pod lupou: Black Lightning (The CW)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Black Lightning
Žánr Drama / Superhrdinský / Nadpřirozený
Stanice The CW
Premiéra 16. 1. 2018
Vysílání úterý 21:00
Délka pilotu 43 minut
Předskokan The Flash
Konkurence Black-ish (ABC), Bull (CBS), LA to Vegas a The Mick (Fox), This Is Us (NBC)
Tipovačka Všechny týmy kromě pesimistů věří v prodloužení. Lid se k tomuto názoru přiklání většinovými 76 % hlasů.

Kdo?

Tvůrci Tony Isabella (předloha), Trevor Von Eeden
Herci Cress Williams, China Anne McClain, Nafessa Williams, Christine Adams, Marvin „Krondon“ Jones III, Damon Gupton, James Remar

O čem to je?

Jefferson Pierce žije s velkým tajemstvím. Je otcem Anissy a Jennifer a ředitelem na místní střední škole, která je zároveň i bezpečným útočištěm mladých lidí v komunitě, kde vládne násilí gangů… je pro své okolí hrdinou. Před devíti lety však býval úplně jiným druhem hrdiny. Má nadpřirozené schopnosti – dokáže ovládat elektřinu. Využíval toho k boji proti zločincům, aby udržoval ulice svého města v bezpečí, a využíval při tom jméno Black Lightning. Nicméně tuto profesi již dávno opustil. O téměř dekádu později jsou jeho dny boje se zločinem dávno pryč… alespoň si to až dosud myslel.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Když se oznamoval nový superhrdina na The CW, protočily se mi panenky. Za chvíli se tam vážně nebude vysílat nic jiného. Po zhlédnutí pilotu ale musím uznat, že superhrdinské seriály jsou prostě zábavné. Pilot utekl rychle, představil sympatické postavy, šel ruku v ruce se snahou zrovnoprávnit ženy a navíc si odškrtl i kolonku black lives matter. Gratuluju.

Úvodní odstavec možná zní mírně sarkasticky, ale není. Protože jakkoliv obsah na papíře může vypadat, seriál ve skutečnosti funguje. Je stejně zábavný jako Arrow nebo Flash, minimálně v jejich prvních sériích. Bála jsem se, e mě hlavní hrdina nezaujme, protože je už starší ročník. Herec je však pro roli vybrán výborně, oblíbila jsem si ho hned na začátku a pozitivní pocit se mě nepustil po celou dobu trvání epizody. Skutečně chválím toho, kdo měl na starosti casting, protože on i jeho dcery jsou výborní.

Konec mě hodně potěšil. Nebudu vám spoilerovat, co se stalo, ale myslím, že ta událost týkající se jedné z jeho dcer představuje hodně slibnou budoucnost tomuto seriálu. Tímto se otvírají zcela nová vrátka pro vzrušující dobrodružství. Navíc je plus, že jsem ani nečekala, že by se něco takového mohlo stát, takže hodně příjemné překvapení jako tečka na závěr.

Nemůžu ale jenom chválit. Je tu totiž jedna docela důležitá věc, která se musí vyslovit. Ten kostým! Přiznávám, že se superhrdiny nemám až takové zkušenosti jako jiní fanoušci komiksů. Ale tohle musí být asi ten nejtrapnější kostým v historii kostýmů. Nedivím se, že postery k seriálu jsou stylizovány do černo-žluté kombinace. Protože dávat na výstavu tady tuhle šaškárnu v plných barvách, to by byla tragédie. Jakmile se hrdina objevil v kostýmu, nevěděla jsem, jestli se smát, nebo brečet. Ty neonové barvy jsou vážně tragické, jako vážně. Doufám, že se buď bude vyskytovat v kostýmu co nejméně (když využíval svou sílu ve společenském obleku, byl parádní!), nebo co nejdřív přijde upgrade tohoto obleku v něco koukatelného.
  • hlavní herec
  • zvrat v závěru
  • sympatické postavy
  • solidní tempo
  • oblek
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Nejdřív jsem měl z Black Lightninga obavy. Přeci jen je to už pátý superhrdinský seriál od jednoho tvůrčího týmu na stanici, která je proslulá svými teen seriály. Takže se hned zpříma nabízí otázka, zda stanice ustojí takového superhrdinu a zda produkční tým ví, co dělá a zbytečně si nevyčerpává témata.

Jenže ono to nevypadá ani trochu jako by to natočil Greg Berlanti. Z původní party producentů totiž zůstal jen on a Sarah Schechter, takže to spíš vypadá jako osobní projekt manželů Akilových, který Berlanti pomohl zafinancovat. Potud končí jakýkoliv vliv současného Arrowversa. Je to dobře? Ano, je. Konečně je tu totiž opravdu dospělý seriál, o kterém byste ani trochu nehádali, že je superhrdinský.

Black Lightning se totiž ve většině pilotu zabývá úplně jinými otázkami – a jsou to otázky, které mu u kritiky hodně pomohou. Rasismus, sociální předurčení, péče o komunitu, otcovství… to všechno se tu propírá a kdyby nešlo o superhrdinu, mohl by seriál fungovat sám o sobě. Je to takový odlehčený Luke Cage, a skoro podezříváte tvůrce, že vlastně ani superhrdinský seriál nechtěli natočit.

Ono se to totiž v okamžiku, kdy dojde k „oldmanloganov­skému“ přerodu z bývalého superhrdiny na současného superhrdinu, tak nějak všechno podělá. Příběh začne být obyčejná mlátička, a to místy hodně trapná mlátička. Lightningův oblek vypadá jako by se naklonoval z Mr. Freeze z Batmana a Robina, a dialogy spadnou někam k sedmdesátkovým dialogům, které psal Stan Lee pro Marvel. Nudné, nemístné, nelogické a rušivé. Graduje to situací, kdy Lightning smaží půl minuty blesky nějakého kluka (a proč kluk není třikrát mrtvý je záhadou vám i celému americkému zdravotnictví) a pak se ho zeptá, jestli tamto auto je jeho. Smaží ho další půl minuty, než mu kluk odpoví, že ano, načež ho na to auto hodí. Bojové scény působí strašně secvičeně a navíc je vidět, jak se v nich Cress Williams vůbec necítí dobře. A mimochodem – soudě dle dialogů se všem snížilo IQ aspoň o 50 bodů.

Co musím pochválit, to jsou herci, zvlášť Cresse Williamse a Gregga Henryho. Celkově se seriál tváří jako poměrně důstojný dramatický přírůstek programu. Jediné, co ohledně něj nechápu, je to, jak se bude snažit začlenit do Arrowverse. Nechápu, proč by to dělal, a upřímně si myslím, že by mu to jen uškodilo.
  • Cress Williams, Gregg Henry
  • vážnější témata, než byste čekali
  • Black Lightningův oblek
  • bojové scény
  • pravděpodobně se bude chtít časem začlenit do Arrowverse, což mu uškodí
70 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
eliska.musilova

eliska.musilova

Taky jsem s obavami čekala na to, co předvede Black Lightning a za mě dobrý! On moc do Arrowerse...
před 6 roky
ShedStories

ShedStories

Ten oblek vyzerá fakt zle ale myslím si, že Elongated Man vo Flashovi dopadol oveľa horšie so svojim oblekom...
před 6 roky
Lill

Lill

Black Lightning som nemala v pláne, lebo, úprimne, superhrdinských seriálov na CW som už mala dosť a...
před 6 roky
Další články k tématu