21. 4. 2018

Novinka pod lupou: Lost in Space (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Lost in Space
Žánr: Drama / SciFi / Dobrodružný
Stanice: Netflix
Premiéra: 13. dubna 2018
Vysílání: celá série naráz
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

O čem to je?

Remake původního seriálu Lost in Space z roku 1965.

Seriál se odehrává v roce 2046. Kosmická loď J2 trhlinou v časoprostoru havaruje na planetě světelné roky od svého původního cíle. Posádka musí čelit svým vlastním problémům s přáteli a nepřáteli, ať už lidskými, nebo mimozemskými.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Lost in Space rozhodně patří mezi ty očekávanější seriály letošního jara a i já jsem se Netflixem nechal na tento remake zlákat. I když nedokážu říct, čím to konkrétně bylo.

Netflixu ale musím jedno nechat. Hned úvodní epizoda nabídla skutečně povedenou vizuální stránku a nejen díky sněžné krajině bylo na co koukat. Třeba mrznutí bylo efektivní (ač nedávalo smysl). První epizoda tak hlavně připravila půdu pro zbytek série a představila hlavní rodinku Robinsonů. Nejzajímavější postavy se však objevily až později a v první epizodě nedostaly moc času.

Mým favoritem byl robot (a jeho efektivní přizpůsobování) a vsadím se, že i postavy z lodě budou o dost zajímavější než dokonalá rodinka. Ta mě neuchvátila a hlavně mi vrtala hlavou otázka – proč dva bílí rodiče mají dceru o pár odstínů tmavší (Google mi to objasnil, ale seriál to nezmínil, nebo mi něco uniklo?)

Doporučuji ke sledování, pokud hledáte rodinný seriál, kde postupem času začnete postavy za jejich chování nesnášet – věřím, že tohle bude ten případ. Já osobně si druhou epizodu nepustím, protože to ve mně nevyvolalo vůbec žádný zájem.
  • vizuální stránka
  • robot
  • dokonalá rodinka
  • nezájem o pokračování
70 %
Mé hodnocení
Pajky

Původní seriál neznám a schválně jsem se nedívala na trailer této novinky, abych byla co nejvíc překvapená, co nakonec pilot přinese. Z výsledku jsem… spokojená. Nadšená ne, ale spokojená.

Nejprve musím říct, že mi celé sci-fi přijde místy lehce dětinské. Soustředí se na děti, na jejich rebelství a trable, které z toho plyne. Vyzdvihuje jejich nedospělost a psychické bloky, zvlášť u Willa. Když se ale od tohoto dokáže odprostit a soustředí se vyloženě na dobrodružství a sci-fi složku, tak válí na sto procent.

Základní kámen úrazu je to, že celý pilot je vlastně o rodině. Schválně neříkám seriál, protože závěr přinesl potenciál, že nám ukáže různé postavy a dobrodružství různých pasažérů více lodí. Ale pilot se soustředil na jednu rodinu, která by nemohla být víc otravná, a to jak v přítomnosti, tak i ve flashbacích z jejich života na Zemi. Rodiče by se ještě dali zvládnout, ale ty děti mi vážně pily krev. Nikdo neposlouchá to, co jim rodiče říkají, a pak se strašně diví, že to dopadá hrozně.

Když se tam dítě potřetí dostalo do problémů, už jsem protáčela panenky. Vážně jsem doufala, že alespoň jedno z těch děcek umře, ať je to trošku menší utrpení. Ale vážně. Holka neposlechne, skočí do vody a zamrzne. Kluk se strachy nehne, pak se s ním zřítí země a je sám a nechce, aby tatínek nahoře odešel… Jasně, je to pochopitelné, ale ta hláška „Můžu zachraňovat jen jedno dítě najednou.“ naprosto vystihla celý pilot.

Vizuálně je seriál ztvárněný moc pěkně, Netflix určitě nešetřil. Určitě budu koukat dál, ale vážně doufám, že ty otravné děti už se nebudou neustále dostávat do dalších problémů, protože to hodně rychle omrzí.
  • sci-fi složka
  • vizuální efekty
  • solidní tempo
  • práce s atmosférou
  • rodina, hlavně děti
70 %
Mé hodnocení
ragelly

O Lost in Space jsem neslyšel do té doby, než Netflix ohlásil, že usiluje o natočení jeho remaku. V tuto chvíli už zpozorníte, protože pokud chce Netflix něco natočit, znamená to, že jste minulý zajímavý materiál a že by mohlo vzniknout něco, co ten zdrojový materiál předčí.

Lost in Space je klasické sci-fi, kterých je v televizi poměrně pomálu. O to víc působí jako zjevení, že se Netflix opět donutil k udržení svého filmařského standardu a vložil do seriálu nemalé úsilí, které je vidět na první pohled. Po trikové stránce nemám seriálu co vytknout. Snad jen dvakrát mi přišly triky nerealistické – v úvodní scéně létající karty a pak voda přelévající se přes potápějící se loď. Ale jinak jsou triky na filmové úrovni srovnatelné klidně s posledními startrekovskými filmy. Což je upřímně hodné minimálně pozvednutí obočí – ta částka, která na triky padla, není malá, a Netflix opět dokazuje, ze posouvá svět televize dál a dál.

S herci a postavami až takový problém nemám, i když budete mít chvíli problém se zorientovat, jaký je vlastně mezi nimi vztah. Problém mám spíš s nedotaženými detaily. Záběry zamrzající vody jsou sice efektní, ale ve skutečnosti to takhle nefunguje. A neříkejte mi, že tři lidi nejsou schopni za půl dne vykopat v ledu víc než jen malou dírku. Stejně tak dnes není problém na dálku určit podle spektrální analýzy látkové složení hvězd – jaktože to samé není schopná udělat vyspělá kosmická loď s atmosférou planety? A rozhodně mě neohromilo chování nejmladšího člena výpravy, který v okamžiku, kdy objeví nezamrzlý kus přírody, tak se hned nevrátí a neoznámí to ostatním a nechá je vedle zmrzat (a upřímně, jak je vůbec přítomnost takhle chladného kusu přírody možná hned vedle běžného lesa?)

Ale koneckonců, tohle jsou detaily. Seriál je velice dobrý, čekal jsem, že jako remake bude mnohem horší. V podstatě každá dějová linka je něčím zajímavá, udrží vaši pozornost až do konce a závěr pilotu láká na další sledování.
  • triky
  • „mimozemský“ druh
  • rozmanitost prostředí
  • postavy
80 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
ragelly

ragelly

Já to nestudovala, ale je fajn, že jsem to trefila teda :D
před 6 roky
sandokan555

sandokan555

Sklamem ta ragelly ..deti su otravne stale, robia hluposti ..stale .. po 4 casti koncim so serialom .....
před 6 roky
milosh

milosh

Až teď zjišťuju, že existuje i původní starý seriál (a docela dlouhý). Doteď jsem věděl jen o tom...
před 6 roky
Další články k tématu