29. 12. 2017

Novinka pod lupou: Knightfall (History)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Knightfall
Žánr Drama / Historický / Dobrodružný
Stanice History
Premiéra 6. 12. 2017
Vysílání středa 22:00
Délka pilotu 43 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Templáři byli jednou z nejmocnějších, nejbohatších a nejzáhadnějších křesťanských rytířských řádů ve středověku. Dostali za úkol chránit nejcennější relikvii křesťanství – Svatý grál, a všechna jeho tajemství, která můžou vést k velkému ničení. Seriál nabízí podrobnější pohled do světa tohoto legendárního bratrstva válečných mnichů. Vidíme jejich boje ve svaté zemi, komplikovaný vztah s králem Francie i zradu, která nakonec vedla k jejich tragickému konci.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Sedím tady a přemýšlím, jak tento názor vlastně začít. Knightfall je pravděpodobně seriál, o kterém většina z vás slyšela. Jde o velký projekt, který se stanice History rozhodla natáčet v našich končinách. To by ještě nebylo nic tak extrémně neobvyklého, ale během produkce zasáhl barrandovská studia ničivý požár, který téměř kompletně zlikvidoval rekvizity i natáčecí plac tohoto historického dramatu. Přes to všechno jsme se nakonec dočkali výsledku. Stojí to ale za to?

Upřímně nevím. Nejsem asi ten nejlepší člověk, který by měl tvrdit, jestli je seriál dobrý, nebo špatný, především proto, že nemám v rámci žánru dostatek nasledováno, abych ho měla s čím srovnávat a hledat podle toho klady a zápory. Historické seriály jsou zapeklité, většinou je sledujeme s odstupem, nemůžeme se úplně ztotožnit s postavami ani s prostředím. Nezbývá proto, než aby nás postavy zaujaly, abychom se nemohli vynadívat na kostýmy a především aby nás příběh dokázal vtáhnout do sebe, abychom zapomněli na vše okolo a naplno se ponořili do sledování.

Bohužel mi přišlo, že se to tady úplně nepodařilo. Kostýmy jsou v pohodě, prostředí je v pohodě, ale nic výjimečného, co bychom nikdy neviděli a nemohli se na to vynadívat. Hlavní problém ale vidím v nudném příběhu. Začátek vypadal hodně nadějně – velká bitva, spousta akce a napětí. Potom se z toho ale stala nudná podívaná, která stagnovala na místě, nikam negradovala a stala se naprosto očekávanou. Přece snad každému muselo být jasné, že se z té ženské stane královna, ne?

Postavy mě taky extra nezaujaly. V podstatě nejlepší mi přišla ta krátká dějová linka s mladým farmářem a jeho vyvolenou, bohužel to mělo dost rychlý unhappy end, takže tím se to pohřbilo. Co se týče templářů, nevím, nic se tam nestalo, pokud nepočítáme úvod. Pokud měl pilot naladit na další sledování, což by měl asi obecně vždycky, tak tady se to příliš nepovedlo. Další šanci seriálu neplánuju dát.
  • kostýmy, prostředí
  • průměrné postavy
  • stagnující příběh
  • předvídatelný děj
30 %
Mé hodnocení
ragelly

Ohledně Knightfall byl od začátku velký humbuk. Nejspíš vysoký rozpočet, žánr historický, jedná se o seriál natáčený v Česku, jedná se o seriál, kterému kulisy shořely v Česku (je to ono, že?)…

Takže logicky byla s Knightfallem spojena velká očekávání. O seriál je doteď alespoň tady na Serialzone velký zájem, ale já upřímně nechápu proč. Kostýmy a kulisy jsou sice hodně povedené, ale jinak? Přijde to jako katastrofa jenom mně?

Až se říkám, jestli jsem se s tím vysokým rozpočtem nějak nespletla. Protože je opravdu trapné, když u takového seriálu máte pocit amatérismu. Tak třeba taková kamera. Opakování scén, zpomalené záběry… Jestli si někdo myslí, že tohle je působivé, tak minimálně v tomhle provedení opravdu ne. V tomhle provedení je to leda děsné. Ale to tvůrci asi nechtěli, že.

Jenže to není jediná věc, která na seriálu působí, jako kdyby ji vymyslel a řídil nějaký Véna, co si v hospodě dnes lehce přihnul a má z toho zajímavé nápady. Problémy má totiž bohužel i scénář. Na můj vkus je až moc věcí prostě mimo a postavy se chovají nesmyslně. To je hodně velký problém už sám o sobě, ale v kombinaci se vším ostatním?

Zápory výrazně převažují klady tak moc, že úplně nevím, proč by někdo měl chtít Knightfall sledovat. Existuje mnoho mnohem lepších kousků, takže za sebe doporučuji sáhnout po něčem jiném.
  • kostýmy
  • kulisy
  • je to nekonzistentní
  • amatérismus
30 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Na Knightfall jsem se těšil, historické drama říznuté fikcí, natáčené v České republice s Jeremy Rennerem za producentským stolkem… to by mohlo teoreticky dopadnout dobře, že?

Bohužel už od začátku pilotního dílu cítíte ze seriálu nejistotu. Nejistotu v ději, v tématu, které chce vyprávět. Začíná bitvou, při které se musí přemístit Svatý grál, v podstatě mýtický pohár, který je zde brán jako běžná věc. Po vyhnání z Aker se hlavní hrdina vrací zpět… divákovi je sděleno, že templáři se postaví za slabé, když je potřeba… a v podstatě je konec, protože do prvního dílu se toho více nevejde. Zdá se to málo? Je toho málo.

Čekali byste víc. A přitom Knightfall není prázdný seriál. Tolik se zaobírá vysvětlováním, že chvílemi až začíná nudit. A vysvětlování je to místy tak okaté, jako by na vás mluvil voiceover.

Ona nejistota se projevuje i za kamerou – úvodní téměř desetiminutová scéna dobytí Akry je sice na první pohled líbivá, ale ve skutečnosti poměrně nepřehledná, plná pitomostí (vytahování šípů z tepenných ran je ta nejmenší, mnohem větší je v podstatě znehybnění dvou bojovníků tím, že mezi sebou drží bednu, kterou bez problémů unese jeden), a chvílemi dokonce vidíte kolem postav kulisy.

Přestože seriál vychází z historicky podložených událostí, přimíchání Svatého grálu je natolik mimózní záležitost, že v produkci History na ni opravdu nejste zvyklí. Jako by vám váš oblíbený profesor historie sdělil, že si myslí, že Země je placatá. Přitom seriál něco takového opravdu nepotřebuje. Historie templářů je natolik barvitá, drsná a tajuplná, že bohatě na seriál vystačí. Svatý grál je romantizující prvek, který celý seriál posouvá někam k Lovcům pokladů.
  • Tom Cullen
  • historický základ
  • Svatý grál
  • během epizody se toho stane málo… a to ještě polovina věcí není až tak důležitá
50 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře18zobraz všech 18 příspěvků
martin2

martin2

U mě také převažuje zklamání. Výprava je v pohodě, i ty klišoidní postavy a nevýrazné herecké...
před 6 roky
Nira

Nira

Původně jsem taky plánovala sledovat, díky za hodnocení v článku i tady v komentářích -...
před 6 roky
JakeDeffe

JakeDeffe

Nemluvil jsem celkově o věštcích,ale o konkrétním vyobrazení v seriálu.Co si budem...
před 6 roky
Další články k tématu