10. 3. 2018

Novinka pod lupou: The Looming Tower (Hulu)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: The Looming Tower
Žánr: Drama / Špionážní / Thriller / Minisérie
Stanice: Hulu
Premiéra: 28. února 2018
Vysílání: První tři epizody naráz, následující díly každou středu
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

O čem to je?

Inspirováno stejnojmennou knihou amerického spisovatele Lawrence Wrighta.

Seriál sleduje narůstající hrozbu Usáma bin Ládina a teroristické buňky Al-Káida na konci 90. let minulého století. Mimoto se zabývá kontroverzní rivalitou mezi agenturami FBI a CIA, které mohly neúmyslně připravit ideální podmínky pro teroristický útok v září roku 2001. Příběh sleduje především divize FBI a CIA v New Yorku a Washingtonu, tedy dvou protiteroristických úřadů, které mají jediný úkol – zabránit vnějšímu útoku na území Spojených států.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Minisérie založená na skutečných událostech. Tak málo většinou stačí k tomu, abych se o nový projekt zajímal, a stejně tak je tomu i u The Looming Tower. I když musím uznat, že to má i pár dalších věcí, které přitáhly mou pozornost.

Hlavní z nich je určitě obsazení. Tomu vévodí Jeff Daniels, pro mnoho známý hlavně jako Harry z Blbý a blbější. Jenže jeho poslední dva seriály jsou mnohem zajímavější (The Newsroom a Godless) a právě tady je hlavním tahounem. I když jeho méně známí kolegové rozhodně nepředvádí druholigové výkony.

Jinak je to podobné jako u letošního Waca. Možná se tomu dá vyčítat, že tempo není zrovna zběsilé a moc se neděje, jenže musíte mít na vědomí, že se jedná pouze o první díl minisérie a důležitý je hlavně finální výsledek. A jsem přesvědčený o tom, že stejně jako Waco to s přibývajícími epizodami nabere větší spád a zajímavost. I proto se na zbytek rozhodně podívám.
  • námět
  • obsazení
  • minisérie
  • tempo
70 %
Mé hodnocení
Pajky

Ach, Will McAvoy! Pořád se nemůžu smířit se ztrátou Newsroomu, ale budu spokojená za všech okolností už jen tím, že se mi Jeff Daniels objevuje v dalším seriálu. Vůbec mě nezajímá, že je o 35 let starší než já, prostě je to můj crush, který navíc umí perfektně hrát. Kdykoliv se objeví na scéně, vždycky si ji ukradne pro sebe, a The Looming Tower není výjimkou. Zde je o jednu z hlavních postav, takže má dost prostoru a využívá ho na 100 %.

Ostatní v jeho stínu lehce blednou, ale celkově hodnotím casting na výbornou. Všichni do svých rolí perfektně pasují a tvoří zábavnou podívanou ve všech ohledech. Dokonce ani mladý agent mi nebyl proti srsti, a to většinou tento typ naivních postav příliš nemusím. Za casting má seriál jedničku z hvězdičkou.

Pak přichází na řadu samotný příběh, pokud se nepletu, první, který je zdramatizováním 9/11. Téma mě zaujalo hned od začátku, sama si na ten den pamatuju, přišla jsem ze školy, chvíli jsem se odpoledne dívala na telku, když tam začali vysílat živě obrázky dvojčat. Nevěděla jsem, co se děje, přece jen mi bylo 11 let, takže jsem to moc nechápala. Pak jsem šla s kamarádkou na bazén a bavily jsme se o tom, co to dávali v telce, obě jsme z toho nebyly moudré… A dvojčata mi v té době navíc visela na plakátě v pokojíčku, kde zůstala ještě po mém bráchovi… Pořád mám ten plakát schovaný.

Seriál začíná hodně volně, několik let před touto událostí. Líbí se mi, že si dává na čas a nehrne se hned do toho hlavního příběhu, i když na něj láká prostřednictvím stylu vyprávění. Hlavní dějová linka je totiž jeden velký flashback, přítomnost je tuším dva roky po události, kdy se agent FBI (zmíněný mladík) před komisí snaží vinu za útok svalit na CIA a jejich neochotu spolupracovat a zatajování důkazů. Serializovaný příběh je tady nutností, ale samozřejmě potěší. Seriál bude výborný pro maraton, protože jednotlivé epizody toho alespoň soudě podle pilotu neřeknou mnoho, dohromady však budou tvořit komplexní celek.

Osobně mi pomalejší tempo vůbec nevadilo, seriál si mě dokázal získat perfektním obsazením, strukturou vyprávění i využitím skutečných záběrů na teroristy (jejich veřejných televizních vystoupení). Těším se, až si dám celý maraton a uvidím, jak příběh bude pozvolna nabírat na tempu, akci a napětí a jak vygraduje v jeden z nejhorších teroristických útoků v dějinách.
  • herecké obsazení
  • Jeff Daniels si zaslouží samostatné plusko
  • struktura vyprávění (minulost-budoucnost)
  • podle skutečné události
  • pilot je pomalejším úvodem, tempo může někomu vadit
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Mik

Mik

Po výborném Waco další seroš podle skutečnosti a opět pecka. Zatím po čtyřech dílech spokojenost. Tenhle rok...
před 6 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Silná minisérie se silným tématem, poslední díl je hodně těžké sledovat. Bohužel srážím procenta...
před 3 roky
Další články k tématu