31. 8. 2018

Novinka pod lupou: Jack Ryan (Amazon)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Jack Ryan
Žánr Drama, Akční
Stanice Amazon
Premiéra 30. 8. 2018
Vysílání celá série najednou
Délka pilotu 65 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Jack Ryan pracuje jako analytik v CIA. Hrdina přijde na podezřelou sérii bankovních převodů a jeho pátrání ho zavede z bezpečného místa za stolem do smrtelné hry kočky s myší a na honičku po celé Evropě a Středním východě. Dostane se mu totiž do hledáčku terorista, který stoupá na výsluní a chystá se na masivní útok vůči Spojeným státům a všem jejich spojencům.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Na to, že seriály o válce a teroristech nevyhledávám, jsem se až podezřele dobře bavila. První polovina pilotu byla spíše úředničina, pak ale příběh nabral na akčnosti a závěr byl v takovém tempu, že nestíháte ani mrkat, aby vám něco neuteklo. Celý první díl je jen jeden velký úvod, mám pocit, že v dalších epizodách dojde k docela značnému vývoji osobnosti Jacka Ryana.

Hrdina je sympaťák. Zatím toho o něm jakožto neznalec postavy mnoho nevím, ale z těch útržků, co v pilotu byly ukázány, to vypadá, že v něm je víc, než se na první pohled může zdát. Postava je vykreslena chytře, zajímá mě dokonce i jeho minulost, což se často nestává. Pilot navíc šikovně míchá přítomnost s flashbacky, které se v závěru dočkají překvapivého zvratu. Nebudu tady prozrazovat, o co jde, ale najednou mi to všechno začalo dávat smysl.

Jen mě trošku mrzí, že všechny podobné seriály musí být o teroristech z Východu. Myslím, že kdyby se natočilo něco jako Mr. Mercedes, kdy se velká hrozba skrývá v podobě běžného Američana, byl by celý příběh ještě děsivější a více by mrazilo v zádech. Takhle je to jen další zářez do předsudkového schématu, že Američani jsou hrdinové, kteří bojují proti terorismu, a islamisté jsou ti zlí, kteří chtějí klaďasům za každou cenu ublížit.

Každopádně těch 65 minut čistého času uteče jako voda a po zhlédnutí prvního dílu bych si hned dala další, kdybych měla čas. Doufám, že v následujících epizodách se ještě zvedne level akčnosti a začne skutečná honička a hra kočky s myší. Je super, že seriál byl vypuštěn celý najednou, takže si ho fanoušci můžou užít maratonem a dozví se vyvrcholení třeba ještě dneska večer.
  • hlavní postava
  • postupné gradování příběhu
  • zvrat s flashbacky
  • klasické teroristické klišé
  • celá epizoda je jen představení postav
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
marvio

marvio

Jo, tohle bude můj šálek kávy. Jak budou titule ke všem dílům, udělám si maratónek v nějaký deštivý...
před 5 roky
Cáboš

Cáboš

tak přiznávám, že jsem si pilota pustil bez titulků (angličtinu nemám uplně ideální) ze zvědavosti.... a za...
před 5 roky
pozitkar

pozitkar

No, ono je to podle klasiky tuším z osmdesátek, takže ano, američani kladní, ano, arabští teroristé. Já...
před 5 roky
Další články k tématu