15. 1. 2018

Novinka pod lupou: Counterpart (Starz)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Counterpart
Žánr Drama / Sci-Fi / Thriller
Stanice Starz
Premiéra 21. 1. 2018 (pilot dostupný od 10. prosince 2017)
Vysílání neděle 20:00
Délka pilotu 56 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Howard Silk je obyčejný úředníček v byrokratické špionážní agentuře sídlící v Berlíně. Howard přijde na to, že jeho zaměstnavatel má velké tajemství – dokáže se dostávat do paralelní dimenze. Hrdina je vtažen do temného světa intrik, nebezpečí a podrazů. Jediným člověkem, kterému může skutečně věřit, je jeho téměř identický protějšek z paralelního svě­ta.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Jsem nadšená. Konečně je tu kvalitní… chci říct sci-fi? Nechci říct sci-fi? Je alternativní realita sci-fi? Asi jo. Takže konečně je tu kvalitní sci-fi, u kterého se těšíte na každou další vteřinu, každou další scénu a co je lepší, nevíte, co přijde dál. Do seriálu jsem šla bez jakékoliv znalosti toho, o čem by to mělo být, takže jsem skutečně byla velmi příjemně překvapená, a to nejen nad příběhem, ale i nad kvalitou jeho zpracování.

I když nad kvalitou bych se asi pozastavovat ani neměla. Přece jen se tomu upsal J.K. Simmons, dokonce v dvojroli, takže se dalo očekávat, že tohle bude něco. Výsledek ale opravdu překvapil. Obecně se mi moc líbí sci-fi, zvlášť takové příběhy, které se odehrávají ve dvou časových rovinách nebo dvou realitách, to má moje sympatie snad vždycky.

U Counterpart se mi strašně moc líbí obě hlavní postavy a jejich kontrast. Tvůrci si perfektně vyhráli v jejich vykreslení do sebemenších detailů, jakým je zvýšený cholesterol. Jsem moc zvědavá na to, jak se obě postavy budou vyvíjet dál. Nejde ale jen o ně, jde o celé prolínání obou světů, které jsou očividně hodně odlišné, i když jsou vlastně zrcadlové. Zaujal mě i twist v závěru, upřímně se stydím, že jsem ho nečekala, protože byl jasný, ale opravdu jsem netušila, že přijde. Tato postava je opředena spoustou tajemství, opravdu mě zajímá, kdo to je.

Abych nebyla jen přehnaně optimistická, trošku mě uzemňovaly scény, kdy byli oba hrdinové v jednom záběru. Především když byli u něj doma a on naléval čaj, přišly mi obě postavy, jako by mezi nimi byla neviditelná stěna. Chápu, že je hodně těžké vzít na sebe více rolí, aby to vypadalo přirozeně, myslím, že tady by se na tom mohlo ještě trošku zapracovat, aby byl zážitek z celého seriálu maximální. Jinak mu nechybí záhada, tajemství, akce, napětí, inovace… prostě všechno, co od kvalitního seriálu požaduju a očekávám. Myslím si, že maraton mě bude hodně bavit.

P.S.: Taky jste byli naštvaní, že toho sympatického agenta zabili během prvních pěti minut? Byl to dost cool týpek!
  • alternativní realita
  • hlavní postavy
  • zvrat v závěru
  • akce, napětí, atmosféra
  • trošku to chce zdokonalit společné scény hrdinů
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Pokud se nějaký slavný filmový herec rozhodne k účasti v seriálu, je to mnohdy provázeno nadšenými očekáváními i poměrně velkou PR bouří. V případě J.K. Simmonse a jeho role v Counterpart… nic. To ovšem nesnižuje kvalitu tohoto seriálu, je to jen takový drobný fakt na úvod.

Ono ale v tomhle případě nejde jen o Simmonse. Obsazení je velmi kvalitní – Ulrich Thomsen, Olivia Williams… k tomu si přidejte režiséra Mortena Tylduma a vaše očekávání jsou velmi, velmi velká. Jenže v USA nějak pořád nezaznamenali, že vyšel pilot, a tak recenze abyste lupou pohledali.

J.K. Simmons tenhle seriál vážně táhne. Jestli jste zvyklí na jeho silné role ve Whiplashi nebo v The Closer, tady budete… možná zklamaní, že hraje v podstatě znuděnou kancelářskou krysu. Jenže i on se dokáže ve vhodných chvílích zachovat silně a to je voda na Simmonsův mlýn. Co ovšem jako divák oceňuji nejvíc, je Simmonsova dvojrole. Není to podobně plochá a celkem nevýrazně odlišná dvojrole jako v případě The Deuce a Jamese Franca. Tady opravdu vidíte, jak se dá zvládnout dvojrole, která i když je odlišná v příbězích obou osob, pořád dává dost prostoru k herectví. Zjednodušeně řečeno – i když je každá z těch rolí jiná, Simmons je nehraje stejně. Ani trochu. A dokáže se ovládat naprosto perfektně – nejen tónem hlasu, ale i postojem, pohledem, úsměvem nebo pohrdavým přístupem, tím vším diváka přesvědčuje o tom, že před ním stojí nejen dvě postavy, ale i dva různí herci.

Co na seriálu kromě Simmonse zaujme, je jeho až klaustrofobická atmosféra něčeho mezi východoněmeckou rozvědkou sedmdesátých let a Velkým bratrem budoucnosti. Chvíli si říkáte, jestli se nejedná o spin-off Man in the High Castle – je to budoucnost, ale zároveň vybavení agentů je z 20. století. Jsou to The Americans… ale v jiné realitě. Až tak je seriál zajímavý a tajemný. Tajemně zajímavý. Třeba když celou dobu nevíte, co vlastně Howard Silk dělá za práci. Vystihuje to jeden jeho monolog z pilotu: „Každý den jsem přišel do práce a všechno zvládl. Znám utajení, bezpečnost. Obětoval jsem tomuhle úřadu třicet let života. Upřímně, občas mě děsí. Nevím, co tu děláme.“ V příběhu se ale nezaměříme jen na samotnou agenturu. Jeho mnohovrstevnatost sice může být na první pohled banální – koneckonců manželka v nemocnici, povýšení v práci, které nevyšlo… to jsou obyčejná a tisíckrát zachycená témata. Ale způsob, jakým to je podáno, postupné odkrývání příběhu, toho, co za tím vším stálo… to je něco, co je spíš filmovým než seriálovým postupem. Šokující momenty přicházejí občas jen tak mimochodem – třeba jistá smrt, kterou zachytíte až tak tři sekundy po tom, co je sdělena. A psychologie, ta hraje podstatně velkou roli – notně k ní přispívá sám Simmonsovou proměnou z ušlápnutého na chladnokrevného člověka.

Kromě Simmonse ale musím vyzdvihnout i ostatní herce. Jako vždy skvělého Ulricha Thomsena i snaživého Harryho Lloyda, jehož o desítky let mladší vedoucí, který všechno ví a zároveň ničemu nerozumí, je tak perfektně zahraný, jako by z oka vypadl spoustě českých kindermanažerů.

Starz se vydal cestou ultrakvalitních seriálů, které bych čekal na Amazonu, Netflixu nebo třeba FX. Toto je ale opravdu vysoká liga a pokud se podaří udržet tón a kvalitu pilotu po celou dobu seriálu, má minimálně Simmons nominaci na Emmy jistou. Toto je bez diskuse jeden z nejlepších seriálů této sezóny.
  • J.K. Simmons
  • a další herci
  • atmosféra
  • gradace děje
  • kamera
  • vtipné srovnávání života Howarda a jeho protějšku
100 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Mad.Awe

Mad.Awe

Na tento seriál se těším už od okamžiku, kdy jsem se poprvé dozvěděla, že ho budou vysílat... ale pro...
před 6 roky
Martysek

Martysek

Díky za článek. O seriálu jsem nějak neměla tušení a díky článku jsem se o něm teprve dozvěděla....
před 6 roky
foruska

foruska

Counterpart opravdu příjemně překvapil. Konceptu jsem se bála, ale úplně zbytečně. Pilot utekl, jak nic a...
před 6 roky
Další články k tématu