29. 1. 2018

Novinka pod lupou: Vzteklina (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Vzteklina
Žánr Drama / Mysteriózní / Krimi
Stanice Česká televize
Premiéra 10. 1. 2018
Vysílání středa 20:00
Délka pilotu 57 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Poblíž jedné šumavské vesnice se začala náhle objevovat vzteklinou nakažená zvířata. Virolog Pavel Rogl má za úkol zmapovat situaci, dohlédnout na vakcinaci a nalézt příčinu nákazy. Je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů, kteří vyšetřují záhadnou dvojnásobnou vraždu. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost s nákazou.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Jsem v šoku. Stejně jako u Vlků, ani tady jsem nečekala, že ten seriál bude skutečně o vzteklině, podle které je samotný název. Nevím, proč automaticky očekávám v názvech seriálů obraznost, symboličnost a podobně, pak jsem vždycky zklamaná. Každopádně Vzteklina není špatná. Nejsem ani nadšená, ale rozhodně už tu byly horší české kriminálky.

Úvodní scéna je jako vystřižená z jiných britských nebo severských kriminálek. Musím pochválit kameru i střih, protože je výborně během první minuty navozena atmosféra, která se bohužel udrží jen do tragického závěru tohoto úvodu. Myslím, že prvních pět minut je nejlepší část celého pilotu, pak už to jde ve všech ohledech dolů. Seriál si mé nadšení a zaujetí nedokázal udržet, nemám v plánu sledovat dál. I když na konci přišel můj oblíbený částečný cliffhanger, nedokázal mě navnadit na další díly.

Zbytek dílu se totiž nese v průměrném duchu. Průměrné herectví, průměrné postavy a téměř stagnující zápletka, která byla v úvodu tak solidně vyhypovaná. Nevím, ale pro mě osobně je vraždění lidí lidmi vždy hrůzostrašnější, napínavější a intenzivnější, než když se ukáže, že člověk „pouze“ poslal nějaké nemocné zvíře, aby práci odvedlo za něj. Jistě, výsledek je mnohdy ještě horší, ale prostě když se ukáže, že pachatelem je zvíře, tak nějak to pro mě hned ztrácí na zajímavosti. Samozřejmě tady zatím nevíme, co se stalo, vše může být úplně jinak, než se na první pohled podle příběhu v pilotu může zdát. Ale takto první díl vnímám, chybí mi vzrušení, které představuje skutečný pachatel, který má krev na svých rukách, a jeho hledání a následné dopadení.

Jinak tady ale najdete krásnou přírodu, maloměsto, které nepůsobí jako z Kameňáku, což je určitě plus. No a líbí se mi propojení děje s Prahou, i když nevím, kolik se z bulvárního plátku píšícím o zabijáckých medvědech může vytěžit… No, jak říkám, zjišťovat to nebudu, můj zájem naprosto ochladl v momentě, kdy se podezřelým stal medvěd.
  • úvodní scéna
  • prostředí
  • nedokáže si udržet napínavou atmosféru
  • hlavní podezřelý
40 %
Mé hodnocení
ragelly

Tak už sice vážně riskuji, že si vytvořím pověst starého morouse, který není nikdy spokojen, ale jsem opět zklamaná. Od Vztekliny jsem čekala hodně, námět je zajímavý, ale tvůrci ho pohřbili ohromným množstvím přešlapů, klišé a obecně všeho, co nemáte v seriálech rádi. Co se jim musí nechat je atmosféra „temných“ scén, ta je díky dobře zvolenému hudebnímu podkresu a „chytré“ kameře opravdu poutavá a musím se přiznat, že z toho, jak byla vystavěna první scéna, jsem čekala mnohem větší masakr, než který nám tvůrci nakonec naservírovali.

Po takto zajímavém úvodu to už ale pak jde s kvalitou většinu času z kopce. Dlouhodobě se netajím svými antipatiemi k mladšímu z brášků Hádků (Matěje mám naopak velmi ráda), ale pokud mu je někdo schopný napsat dobrou roli, jsem já schopná ho tolerovat. Tady k tomu ale bohužel nedošlo. To, že je hrdina na začátku typický nesympatický upjatý vědec z velkoměsta (v podstatě Doktor Martin přes kopírák), by tolik nevadilo, kdyby se toho tvůrci drželi. Bohužel už za pár minut dělá ten samý vědec analýzu vzorku pod mikroskopem tím stylem, že do sebe přitom naleje lahev vína, v naprostém rozporu s tím, co zatím o postavě víme. Ostatně samotný způsob, jakým ke vzorku přišel, je na pováženou.

Někteří tvůrci přistupují k divákům tak, že jim nic neservírují pod nos, ale nechají jejich mozečky pěkně makat (teď mě napadá třeba Westworld nebo německá novinka Dark). Někteří tak, že si myslí, že divák žádný mozek nemá a musí se mu proto všechno pořádně předžvýkat. A někteří dokonce tak, že spoléhají na to, že jim jejich zombie diváci sežerou každou blbost. Poslední dva přístupy bohužel jasně cítím i z této novinky. Dialogy navíc připomínají spíš školní besídku než vážně míněný televizní počin.

Rozhodla jsem se pro zajímavost vypsat některé scény (a skutečnosti), u kterých mě jejich zpracování minimálně zarazilo, nebo jsem spíš většinu času obracela oči v sloup, mohou být lehce spoilerové, tak uvažte, zda tento odstavec nepřeskočíte:

– scéna v léčebně (skvělé Barešovo herectví to nezachrání)
- scéna (a celá dějová myšlenka) s autem – chápe někdo z vás, proč se na Šumavu kodrcal autobusem, když má řidičák?!
- fakt, že Miroslav Hanuš hraje stále jednu a tu samou postavu
- scéna s kašlem – od chvíle, kdy Hádek vstoupil do místnosti, bylo jasné, že on celou „záhadu“ rozlouskne (naprosto zbytečná scéna, která má akorát divákovi ukázat, že je Hádek nejchytřejší kohout na smetišti)
- scéna s květinářkou – to je ale náhodička, že dcera jediného svědka vraždy je zároveň spolužačkou a dávnou láskou hlavního hrdiny! Ne, tohle se nedá ani opsat, to prostě musíte vidět! Při psaní této scény musel být scenárista něčím posilněn, jinak to není možné. A co teprve až bude duo vetrinář-květinářka v příštích pěti dílech stopovat vraha! :D
- grilovačka – tak a teď musíme divákovi ukázat tupé vesničany, dědu necháme točit holí, aby to bylo trochu nadpřirozený a tatínek bude očumovat polonahou sousedku
- rozhovor se sestrou – „Hele budu muset končit, máme uzávěrku.“ aneb náhodička č. 2, hrdinova sestra je shodou okolností novinářka, to se nám to ale hodí (mimochodem, další naprosto zbytečná scéna, která děj nikam neposouvá, jen si připravuje další postavu)
- policisté s gaučem a šipkami – tento policejní tým pracuje na případu Bučina, ale kdyby vám to milí diváci nedošlo, raději vám to ještě ukážeme na deskách, které bude mít jeden z policistů otevřené přímo před kamerou. Všimli jste si také, jak často hrají čeští televizní a filmoví policisté v práci šipky? Klišé!
- Bureš (svědek masakru, který se teď klepe v blázinci) byl té noci po tom všem schopný sednout do auta (vypořádat se se závorou u výjezdu z lesa) a dojet x kilometrů z lesa do vesnice a až pak se zhroutil?! Ale, nene!
- „Když uslyšíš dusot kopyt…“ klišé
- nalezení stopy – potřebujeme, aby hrdina našel stopu, tak ji najde. Mimochodem, tu noc byl podle policistů liják, takže není sebemenší šance, že by ty chlupy nebyly obalené blátem, ve kterém ležely!
- „Paddy, dej na ni prosím tě pozor.“ představujeme vám další postavu, jen abychom ji mohli použít později
- hlavní hrdina, vědec!, „šmatá“ na důkazy bez rukavic
- rozhovor se sestrou č. 2 – „Hele Káťo, můžu tě o něco poprosit? Ty máš teď přístup do všelijakejch databází, znáte tyhle VIP psychopaty, co chovaj pumy a podobně. Koukni se mi na to.“ v Blesku jsem teda ještě nepracovala, ale jestli si vedou databázi VIP psychopatů, co chovaj pumy a podobně, tak potěš koště!
- veterinář řekne květinářce, že ty dva zabil medvěd a ona se nahlas rozesměje na jejich pohřební „hostině“?! Cože?!
- hloupost celé scény, ve které se editor hrabe své redaktorce v počítači a objeví tam skvělý materiál na článek (tohle není možné snad ani v Blesku)
- ne, už nemám sílu vypisovat všechny ty hlouposti, které padly ve scéně na policejním ústředí

Věci, které se povedly:

– úvodní opilecká idylka
- ztvárnění typické městské úřednice
- „Tak už ho sejměte! – No, vidíte!“ aneb výchova dítek v Čechách u počítačových stříleček
- detail chybějící srny (pokud to bude mít nějakou souvislost)

V závěru (v policejní scéně) už pilot dosahuje naprostého dna, kdy postavy mluví, jen aby mluvily, divákům to nedává žádný posun v ději, natož smysl! Ano, poslední scéna láká k dalšímu sledování, otázka však je, jestli to stojí za to. Asi se budu masochisticky dívat i dál, abych viděla, kam to ještě může celé klesnout.
  • temná atmosféra
  • zajímavý námět
  • dobré lokace
  • scénář a dialogy
  • nelogické chování postav
  • nesympatický hlavní hrdina
  • týrání zvířat
  • předvídatelnost
40 %
Mé hodnocení
Tempy

Česká televize podle mě letos začala velmi dobře. Po skvělé Dabing Street, kterou všichni ostatní strhali, přichází na řadu detektivní thriller, který zatím vypadá stejně nadějně. Hned od začátku totiž máte pocit, že koukáte na odlehčenou Pustinu (čemuž pomáhá i název – že by zase nějaký jazykolam do adventu?), protože atmosféra lesnaté Šumavy je přeci jen příjemnější než uhelné doly na severu. A když se v roli hlavního vyšetřovatele objeví Leoš Noha, tak dokonce máte pocit, že se příběh odehrává ve stejném univerzu, jen ho policejní složky přesunuly do jiného okresku. Tímto oslím můstkem se můžeme rovnou vrhnout na obsazení. Kryštof Hádek hraje vědce z Prahy výtečně. Dokonce kdyby nepromluvil svým typickým hlasem, tak bych ho v prvních minutách snad ani nepoznal. Už méně mi sedí Adéla Petřeková jako novinářka.Příběh se obestírá tajemstvím a tomu pomáhá ČT, která ho drží v tajnosti, co se dá, a tak můžeme očekávat v závěru minisérie nějaké šokující překvapení. Snad se bude jednat o překvapení příjemné a tvůrci nenechají pomalu houstnoucí atmosféru vyprchat do ztracena či rozplynout v žánrových klišé, protože dle první epizody se dá čekat rozplétání vztahů mezi hlavním protagonistou a jeho bývalou láskou. Snad se tedy nedočkáme toho, že by jsme místo thrilleru dostali naservírované vztahové drama. Zatím ale mají tvůrci slušně našlápnuto, tak jim to snad vydrží.

  • Kryštof Hádek
  • atmosféra
  • prostředí
  • spousta kostlivců ve skříni, na které teprve dojde
  • sestra a vůbec celá Skype linie
  • prostředí policejní stanice jak ze sitcomu
80 %
Mé hodnocení
Fruiko

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
Tempy

Tempy

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře24zobraz všech 24 příspěvků
Deaneira

Deaneira

Jojo už teď si budu užívat příjemné povinnosti a při tom nespani spoustu seriálů :-D jinak děkuji za...
před 6 roky
Fruiko

Fruiko

Hehe. Jsem vraha uhádl ve druhým nebo třetím dílu.
před 6 roky
Tempy

Tempy

Ten byl dost jasnej, no. :) Vydržela jsem jen do čtvrtého dílu, pak už jsem to vzdala a koukla dnes jen na...
před 6 roky
Další články k tématu