18. 1. 2018

Novinka pod lupou: The Miniaturist (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název The Miniaturist
Žánr Drama / Historický / Adaptace / Minisérie
Stanice BBC
Premiéra 26. 12. 2017
Vysílání 26. a 27. 12. 2017
Délka pilotu 90 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Nic nemůže zůstat tajemstvím navždy. Jednoho podzimního dne v roce 1686 zaklepe osmnáctiletá Nella na dveře velkolepého domu v nejbohatší čtvrti Amsterdamu. Přišla sem z venkova, aby začala nový život jako manželka bohatého obchodníka Johannese Brandta. Místo něj se v domě však setká s jeho přísnou sestrou Marin. Johannes se objeví později a předá jí mimořádný svatební dar: komodovou repliku jejich domu. Vybavení má zajistit tajemný miniaturista, jehož malé výtvory dokonale zrcadlí skutečné a mnohdy skandální životní události hrdinky a lidí v jejím okolí.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

V druhé půlce prosince jsem si dala v podstatě asi třicet britských dramat a minisérií, takže se dá říct, že jsem jimi aktuálně mírně přesycená. Když jsem viděla, že mě u The Miniaturist čeká hodina a půl čistého času na sledování pilotu, šly na mě mdloby. A jak to nakonec dopadlo? No, můžete hádat… už mám za sebou i druhý díl této výborné a poutavé minisérie.

Hodnotit ale budu pouze pilot. Tato minisérie je adaptací knihy, kterou, jak jinak, neznám. Netušila jsem proto ani v nejmenším, do čeho jdu, a v průběhu sledování jsem měla různé teorie, které by se daly očekávat, nicméně nakonec to všechno bylo úplně jinak, než jsem si myslela. Název seriálu jsem pochopila poměrně rychle, hrdinka dostala jako svatební dar domeček, který je přesnou napodobeninou domu, ve kterém se zabydluje. Pak už bylo jen otázkou času, kdy se v domečku zabydlí i přesné napodobeniny místních obyvatel a jak se bude hra s panenkami projevovat ve skutečnosti.

Nakonec žádné takové události ale nepřišly. Ve výsledku de o klasické drama, které se soustředí především na postavy, jejich psychologii a osobnostní vývoj. Všechny postavy mi hned padly do oka a líbily se mi i jejich zpočátku napjaté vztahy, které nakonec vygradovaly úplně jiným směrem, než byste čekali. Velkou zásluhu na mém zaujetí má herecké obsazení, které je dle mého názoru vybráno na výbornou. Jasně, u hlavní hrdinky mě v každé její scéně dost rozptyloval její výstřih (kdo by si ho taky nevšiml), ale i tak šlo o výbornou volbu pro hlavní roli, herečka se jí zhostila velmi solidně, postava jí byla ušitá snad na míru.

Co ale musím nejvíc pochválit, to je fakt, že i přes výrazné soustředění na samotné postavy a tím pádem téměř nulovou gradaci a vývoj samotného příběhu mi nepřišlo, že by se pilot vlekl. Měl hodinu a půl a utekl mi jako lusknutím prstu. Zde je důkaz, že pokud fungují všechny prvky, které tvůrci chtějí dát do popředí, výsledný seriál může upoutat i při pomalejším ději.
  • herci a postavy
  • záhada okolo miniatur
  • vtáhne vás do děje
  • skutečně se zde téměř nic nestane
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Caroline115

Caroline115

Jooo, na tohle se chystám...
před 6 roky
Další články k tématu