26. 3. 2018

Novinka pod lupou: Station 19 (ABC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Station 19
Žánr: Drama / Akční
Stanice: ABC
Premiéra: 22. 3. 2018
Vysílání: čtvrtek ve 21:00
Délka pilotu: 42 minut
Předskokan: Grey's Anatomy
Konkurence: Mom a Life in Pieces (CBS), Will & Grace a Champions (NBC), Arrow (The CW)
Tipovačka: Všechny týmy kromě Pesimistů tipují prodloužení. S většinou souhlasí i lid s převahou 74 % tipujících.

Kdo?

Tvůrce: Stacy McKee
Herci: Jaina Lee Ortiz, Jason George, Grey Damon, Danielle Savre, Jay Hayden, Okieriete Onaodowan, Barrett Doss, Miguel Sandoval, Alberto Frezza

Ve zkratce

Příběh je zasazen do hasičské stanice v Seattlu. Sledujeme skupinu hrdinských hasičů od kapitána až po nováčky. Seriál zobrazuje odvážné muže a ženy, kteří riskují své životy i svá srdce kvůli výkonu svého povolání a záchraně jiných lidí.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Jakožto fanoušek Grey's Anatomy jsem samozřejmě nemohla ignorovat další z jeho spin-offů, který se přesouvá od lékařství k hasičům. Osobně mám však několik výhrad a zatím to nevypadá, že bych si Station 19 oblíbila tolik jako Private Practice (nebo i samotné GA).

V prvé řadě nejsem fanoušek Bena Warrena, spíš jsem byla ráda, že z Grey's odchází, ale zase mě vůbec nepotěšilo, že dostává vlastní seriál. V pilotu ale tolik prostoru nedostal, takže jsem byla potěšena. A v druhé řadě mě hasičské prostředí až tak nebere, i u Chicago Fire (který se mimochodem přímo nabízí ke srovnání) jsem vydržela jen jednu sérii. Přijde mi, že stejně nebudou moct nabídnout něco originálnějšího.

Spoustu z vás bude zajímat, zda je potřeba vidět GA, abyste se ve Station 19 neztráceli. Popravdě jste asi ve výhodě, když jste seriál viděli, ale v ději se ztrácet nebudete, ten půjde vlastním směrem (s vlastními případy). Již během pilotu si ale můžete všímat podobností s GA, zejména v režii, práci s kamerou, střihem a samozřejmě tradičního voiceoveru. Kdybyste předem nevěděli, že mají spolu seriály něco společného, tak tohle by vám to hned prozradilo. Samozřejmě došlo i na mnohem okatější spojení, kterým je výše zmíněný Ben, hlavní hrdinka Andy (která se představila v jednom dílu GA) a také lékaři z Grey Sloan Memorial, kteří zde hostovali.

Děj byl celkově předvídatelný, stejně tak jako postavy (rodinné drama, milostné drama, profesní drama, …). V tomto ohledu seriál nenabídl vůbec nic nového, jenže má tu výhodu, že staví na úspěchu GA a proto ho budou fanoušci bezmyšlenkovitě přijímat, i když se jedná o průměr. Mě pilot rozhodně neoslnil a zatím asi ve sledování pokračovat nebudu, možná si dám někdy maraton celé série najednou.

Ale jinak mě tedy potěšilo obsazení Jaye Haydena, toho jsem měla ráda v The Catch. Akorát ve Station 19 nedostal zatím moc prostoru.
  • podobnost s GA
  • nedokázal nadchnout
  • Ben
  • další Chicago Fire
60 %
Mé hodnocení
gabik.029

Shondaland opět v akci. Dlouho očekávaný spin-off Grey's Anatomy se konečně dočkal svého odvysílání. A musím říct, že jsem na něj byl docela zvědavý. Drobného představení se nám dostalo už během letošní série Grey's Anatomy, ale první plnohodnotná epizoda přichází až teď. A od první minuty je jasné, že Station 19 je spin-offem, když spustí typický voiceover.

Jinak vám, ale zatím nevím. Postava, která mě nebavila v Grey's, přichází do společnosti dalších postav, které na první pohled zrovna nesbírají sympatie (možná to jen chce čas). A na hasičskou stanici je tam překvapivě hodně ženských postav, skoro polovina týmu. (Nedalo mi to a musel jsem si to vygooglit, abych zjistil, že mezi hasiči v US je něco mezi 4–8 procenty žen). Chápu proč je to tak, ale třeba Chicago Fire vyřešilo jejich přísun elegantnějším způsobem (ačkoliv je mi jasné, že je nechtějí kopírovat).

Paradoxně nejzajímavější to pro mě tak je v okamžiku, kdy hasiči po zásahu dorazí do nemocnice. Známé a oblíbené postavy to pro mě okamžitě vylepšují. A je vidět (i slyšet), že na svém předchůdci to bude hodně stavět. Ať už jde o ten voiceover, práci s kamerou nebo používání hudby a milostných trojúhelníků.

Nejsem si ale jistý, jestli mi stojí za to pokračovat. Co se týče hasičů, tak mám radši Chicago Fire, a pokud to nebude nějak úzce provázané s Grey's, tak nevím, jestli to pro mě dokáže být dostatečně zajímavé.
  • Shondaland
  • návaznost s Grey's
  • většina postav (zatím)
  • a taky Ben Warren
  • moc mě to nechytlo
70 %
Mé hodnocení
Pajky

To byla jízda. Shonda se tady skutečně nezapře. Pilot přinesl tolik věcí, že se mi z nich až motá hlava. Rozhodně nepůjde o seriál, u kterého byste se nudili. V každé scéně se něco děje a každá nějak působí a dokáže vyvolat emoce. I když jsem z Grey's viděla jen prvních pár řad asi před 10 lety, myslím, že můžu spolehlivě říct, že tohle je prostě ten stejný seriál, jen v jiném prostředí. Ostatně, čekal snad někdo něco jiného od spin-offu?

Já jsem spokojená. Co se týče porovnání s Chicago Fire, to musí zprostředkovat někdo jiný, protože tam nemám zkušenost a pilot už si moc nepamatuju. Ale Station 19 je zábavný hasičský seriál. Má sympatické postavy, lehce klišoidní příběh plný soap momentů a citového vydírání. Záleží na každém divákovi, jestli se mu tohle na seriálech líbí, nebo raději koukne na něco ryze akčnějšího nebo ryze romantičtějšího. Station 19 je mix obou světů, který prostě a jednoduše pro mě jako fanouška soapek funguje spolehlivě.

Takže si to shrňme. Je tu krátké představení postav, následuje velká akce, kde vypuknou problémy, což vede ke vzniku velkého dramatu, napětí, útěku v poslední vteřině a skokem z okna asi z 10. patra. Následuje zranění jednoho z týmu, zdrcující šok a smutek. Pak do toho vměstnáme konec romantické idylky a žhavý románek, který je jasným základem milostného trojúhelníku. No a nakonec nový začátek pro všechny a změnu režimů. Vynechala jsem něco? Jasně, pár minut jsme se ocitli i v nemocnici u Meredith a spol. Nebývala Bailey dřív sestřička? Jsem zmatená.

Škoda, že se seriál nedočká pokračování kvůli bídným ratingům. Docela by mě bavilo sledovat, koho Shonda zabije jako dalšího, podobně jako to dělá u Grey's. Tento seriál by měl rozhodně potenciál běžet 15 let, ale lidem očividně stačí Grey's (a Chicago Fire).
  • sympatické postavy
  • spousta akce
  • spoooousta soap
  • scéna v kumbále s Meredith
  • všechno tisíckrát viděné klišé
  • milostný trojúhelník je možná už zbytečně moc
  • naprosto nelogické povýšení dcery
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Plánujete dát šanci seriálu Station 19? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
litllewitch

litllewitch

Co si budeme nalhávat, je to blbý jako sandál. Jenže hlavním úrazem seriálu není dějová linka, ale totálně...
před 6 roky
Litocha

Litocha

Tak tohle je opravdu slabé. Když pominu diletantské a nevěrohodné pojetí hasičských záležitostí, celý díl...
před 6 roky
kneznaL

kneznaL

Strašná nuda. Další díly určitě nene.
před 6 roky
Další články k tématu