22. 12. 2021

Novinka pod lupou: Station Eleven (HBO Max)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Station Eleven
Žánr drama, sci-fi, postapokalyptický
Stanice HBO Max
Premiéra 16. 12. 2021
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Přeživší smrtící pandemie chřipky se snaží znovu vybudovat svoje životy poté, co přišli o všechno. Podle stejnojmenného románu spisovatelky Emily St. John Mandelové.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Jsem zaháknutá! Kdekoliv vidím postapo, má vysoká očekávání, protože jde o můj oblíbený žánr. Ale ne vždy se výsledek podaří tak, abych netrpělivě očekávala další díl. Tady ale musím říct, že se po pilotu hodně těším na celý maraton. Pokud bude seriál pokračovat ve stejném stylu jako první díl, tak si sledování opravdu užiju.

Líbí se mi, jak seriál přechází z minulosti do postapo budoucnosti, ukazuje stejná místa před a po. Zatím úplně nevím, co od toho vlastně čekat, protože pilot byl tajemnější než hrad v Karpatech a předlohu neznám. Je to fajn, že nevím, co se stane dál, každý další zvrat a twist pro mě bude překvapení.

Po poslední scéně jsem se musela vrátit zpátky, abych si připomněla, v jaké souvislosti byl komiks v pilotu původně ukázaný. Zatím z toho vůbec moudrá nejsem, potřebuju více flashbacků, aby se mi střípky začaly skládat dohromady. Ale to se mi právě líbí, že je to pro mě nepředvídatelné a netuším, co se stalo a stane.

  • nemůžu se dočkat dalších dílů
  • prolínání přítomnosti a minulosti
  • parádní atmosféra i tempo
  • sympatické postavy
  • nevím, co bude dál
  • ideální pro maraton
  • kdybych musela něco najít, tak možná maličko zdlouhavější úvod, ale třeba bude mít s příběhem ještě nějakou souvislost
90 %
Mé hodnocení
ragelly

V první řadě mi dovolte se zase rozčílit, že to není na našem HBO Go. Už ať máme u nás Max, protože když už si to HBO platím, tak by tam mohli mít veškerou tvorbu. No nic, k pilotu. Na to, že se jedná o seriál ze žánru “postapokalyp­tický”, tak byl až brutálně aktuální. Tím samozřejmě myslím tu předchřipkovou linku, která mi něco, všichni víme co, připomněla.

Premisa – moje premisa, takže člověka, co zásadně nekouká na trailery, nic si předem nezjišťuje, a když si přečte aspoň anotaci, tak to už je něco – byla, že budu koukat na seriál, ve kterém se přeživší pandemie budou snažit nějak znovu žít. Výsledek však byl takový, že z tohohle předpokladu vidíte v pilotu všehovšudy jen pár sekund, zatímco zbytek se odehrává asi ve 4 různých časových liniích.

Nebudu vám lhát, na konci už jsem byla zmatená jak lesní včela, přitom se tam pořádně nic nedělo. Naopak, tempo bylo neskutečně pomalé. Vlastně se v pilotu vůbec nic nedozvíte – mám asi 60 všemožných otázek, zatímco jsem dostala jen tak 2 odpovědi. Avšak neříkám, že mě to nebavilo. Nebyla to sice dechberoucí pecka, ale ani žádný propadák, spíš by to chtělo celou sérii hezky maratonem, abych pak ze sebe dostala komplexnější názor. Pilot byl jen naťuknutí celého příběhu, který mě ovšem zaujal, protože postapo miluju, takže jsem zvědavá, jak to bude pokračovat dále.

  • postapo
  • příběh hodně zaujal, přestože z něj ani po pilotu nic moc nevím
  • spousta časových linek, hezky vizuálně oddělených
  • pilot je jen hodně vzdálené nastínění příběhu
  • tempo
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Anyk

Anyk

Souhlasím, pilot byl dobrej, i když poměrně trvalo, než se dostal k věci. Tak jsem si pak celkem...
před 2 roky
andromache

andromache

Zas jeden seriálu z žánru Právě na to koukám každý den ve zprávách.. Ale to není výtka, já taky postapo...
před 2 roky
Další články k tématu