8. 10. 2021

Novinka pod lupou: Maid (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Maid (Služka)
Žánr drama, minisérie
Stanice Netflix
Premiéra 1. 10. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál je adaptací bestselleru Maid: Hard Work, Low Pay and a Mother's Will to Survive od Stephanie Land. Hlavní hrdinkou je svobodná matka, která začne pracovat jako služka, aby tak tak zvládla uživit svou rodinu a neskončila bez domova a v chudobě. Skrze její oči seriál nabídne pohled na chudobu v Americe.

Trailer

A jaký je náš ortel?

O tomhle jsem dopředu věděla jen to, že tam hraje Nick Robinson, kterého miluju, aniž bych si zjistila, koho tam hraje. Doufám, že si umíte představit, jak vyvedená z míry z jeho role jsem byla. Že bude hrát toho ústředního “záporáka” jsem za žádnou cenu nečekala a ačkoli si uvědomuju, jak povrchní to je, úplně se tím u mě minul účinek podstaty jeho postavy – prostě jsem nedokázala ho nesnášet a zvláštně zvráceným způsobem si přeju, aby to pro něj dopadlo dobře. Ne že bych mu roli nevěřila, naopak mě spíš překvapilo, jak dobře se toho zhostil, jen jsem se do toho tím pádem v tomhle ohledu nedokázala tolik vžít.

Nicméně musím říct, že se jedná o velmi povedený, kvalitní, přitom docela jednoduchý počin, takový ten, který by mohl posbírat nějaká ocenění. Příběh není nijak závratný, nečekají tam žádné epické plot twisty, záhady, zápletky. Vše – pilot přinejmenším – stojí na “obyčejných” životních problémech a postavách, které je prožívají, zejména tedy na Margaret Qualley, která byla fenomenální. Bavilo mě vše, co dělala, a v mých očích pilot rozhodně utáhla. Jako on mě bavil i ten Nick, ale bohužel asi úplně jinak, než měl… :D

Skvělá byla i máma Andie MacDowell a její herecký výkon. Tuhle postavu jsem naopak dokázala nesnášet velmi rychle. Přemýšlím, jestli bych ještě něco vytkla, ale nic mě nenapadá. I když je na mě délka, kterou tenhle pilot má, normálně příliš dlouhá, tady mi to nevadilo. Uteklo to jako voda, a to se tam prakticky nic nestalo. Celé to prostě funguje a já se moc těším, až si dám maratonem zbytek dílů.

  • Nick Robinson a Margaret Qualley
  • kvalitní, vše tam fungovalo
  • plynulo to rychle, nenudilo
  • dopad Nickovy postavy na mě
80 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Až do konce dílu jsem čekala, kdy konečně propukne něco… Neříkám, že se v pilotu nic nestalo, naopak, stalo se tam toho hodně. Ale podle popisu jsem čekala, že ten hlavní zvrat nastane v místě nové práce, což se, minimálně v pilotu, nestalo.

Každopádně ale pilot za mě velká paráda, spolehlivě mě dokázal nalákat na další sledování. Celou dobu jsem přemýšlela nad tím, jak je šíleně nefér, jak někteří lidé musí žít. Já si nedokážu představit ani jeden problém, který během pilotu musela hrdinka řešit – starat se o dítě, utéct od chlapa se strachem o své zdraví, mít na účtu 20 dolarů, zoufale se snažit najít práci, řešit, kdo pohlídá dceru, být několik hodin v práci, řešit všechno ostatní od rodiny přes jídlo po problémy s prací a nálady dítěte… To byla jedna věc za druhou a absolutně jsem nedokázala pochopit, jak je možné, že to hrdinka psychicky a fyzicky dala.

Jsem z toho tak šokovaná a zároveň fascinovaná, pro mě je tohle úplně obrat o 180°, nic z toho jsem nikdy nezažila, takže když se to nahromadí takhle všechno v rámci 50 minut, hlava mi to skoro nebere. Moc se těším na další díly, až uvidím, jak se bude hrdinčin život vyvíjet dál. Moc bych jí přála happyend, ale nejsem si jistá, jestli se tolik problémů má vůbec šanci vyřešit.

  • drsná stránka života
  • upoutá pozornost
  • herecké obsazení
  • navnadí na další epizody
  • pro někoho možná až moc kruté a depresivní, zvlášť proto že je to ze života
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
AislinK

AislinK

Super, přidávám do chci vidět :)
před 2 roky
Další články k tématu