2. 4. 2021

Novinka pod lupou: The Irregulars (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Irregulars (Příležitostní detektivové z Baker Street)
Žánr drama, historický, krimi
Stanice Netflix
Premiéra 26. 3. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 58 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh je zasazený do viktoriánského Londýna. Skupinka malých potížistů z ulice je zmanipulována zlodušským doktorem Watsonem a jeho záhadným obchodním partnerem, slavným Sherlockem Holmesem, aby řešili kriminální případy. Irregulárové musí spojit síly dohromady, aby zachránili nejen Londýn, ale i celý svět.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Nebylo to skvělé, nebylo to ani extra špatné. První díl nás seznámil s postavami a docela nalákal na sledování celé série, i když od toho nečekám nic světoborného.

Hlavní postavy se mi líbí. Největší potenciál vidím v mladé sestře, která začíná objevovat své schopnosti. Ale i ostatní jsou sympatičtí – rozhodně je to příjemné překvapení, protože ta první zveřejněná fotografie celé party mě nepřesvědčila, takže jsem od postav mnoho nečekala.

Příběhově mi to přišlo až moc jednoduché. Možná je to tím, že tu jsou v hlavní roli detektivů děti, ale i když se příběh snaží tvářit mysteriózně až hororově, nakonec je to jen slabý odvar toho, co by ze seriálu mohlo být. To mě trošku mrzí, více by se mi líbila drsnější a hororovější verze pro starší publikum. Takhle to ale Netflix může doporučit i mladším divákům, takže na tom určitě více vydělá.

Samotná vizuální stránka vypadá moc pěkně, ať už jde o špinavé ulice Londýna, nebo o samotné efekty. Určitě plánuju dát maraton, ale jak říkám, srdcovka z toho nebude.

  • postavy
  • vizuál
  • netěží z temné atmosféry
  • až moc kids friendly
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Jsem velký fanoušek sira Arthura Conana Doyla a nemám rád, když ho někdo przní. S pár příšernými zpracováními Sherlocka Holmese jsem se už setkal, těm nejhorším se vyhýbám a k naprosté většině se opakovaně vracím. Ovšem to, že tenhle seriál bude problematický, bylo jasné od začátku.

Předně je třeba říct, že The Irregulars po pilotu působí tak, že kdyby se neopírali o Sherlocka, nejspíš by to nikoho nezajímalo. Je to samozřejmě brutálně multikulturní (včetně ústředních sester), což jsou věci, které mi sice zas až tak nevadí, ale tady je to opět zcela přehnané. Asiatka je sice docela fajn (většinu času) a její sestra taky bude sympaťačka, ale všechno ostatní je špatně, včetně nesympatických postav (nejvíc otravný je zatím ten dredatý chlapec – ne že by mě to nějak překvapilo) a hlavně pak doktora Watsona, který s doktorem Watsonem nemá zatím vůbec, ale vůbec nic společného. I on je nesympatický, místy až protivný a i on je černý. A zrovna tohle je jedna z tradic, na kterou by se sahat nemělo. Ostatně i samotní „příležitostní detektivové“ jsou postaršení a řeší milostné vztahy (protože je to teen seriál) a i oni jsou vlastně postavami zcela novými.

A pak je to fantasy. S detektivní zápletkou. Detektivní zápletka ze začátku nepůsobí vůbec špatně a i ta fantasy je v mnoha momentech natočená výborně. Atmosféru to má v tomhle ohledu skvělou a některé scény jsou opravdu dobré, jenže v druhé polovině epizody přestala fungovat i ta fantasy rovina, nebo spíš celou dobu funguje jen tak napůl. Sice to není nic, co by mělo nějak zásadně urazit, ale rozhodně to ani nijak nenadchne.

Moc se mi nelíbil ani modernější soundtrack a humorné momenty nefungovaly vůbec. Jen ten Londýn je přesně takový, jaký být má.

Velký detektiv se zatím ještě neukázal (téměř), ale doufám, že jeho čas přijde co nejdříve. Mohl by to totiž udělat ještě o něco lepším.

První sérii většinou dokoukávám a v tomto případě to nebude jinak. Pokud se kvalita nijak nezhorší, zásadní problém s tím (asi) mít nebudu. Netflix už vyplodil mnohem horší seriály, a ačkoliv tento má ještě co zlepšovat, o tragédii se nejedná. Ještě se navíc uvidí, jestli tomu ten Sherlock prospěje, nebo uškodí. Zatím je to zhruba na půli cesty.

  • Londýn
  • atmosféra je v určitých momentech opravdu dobrá
  • zasazení do světa Sherlocka Holmese a samotný Sherlock Holmes (uvidíme do budoucna)
  • celková zápletka epizody
  • sestry asi budou fajn
  • Watson
  • soundtrack
  • humor
  • jak fantasy, tak detektiva fungují jen napůl, detektiva o něco lépe, fantasy spíš nic moc
  • ptáci
60 %
Mé hodnocení
filmmovier

Netflix si teď jakože zakládá na divných úvodech? První scéna byla opravdu dost divná a vlastně i celý pilot. Do jisté míry jsou Příležitostní detektivové zklamáním. To, že už nejde jen o Baker Street boys, rozhodně není problém, je to takové jisté oživení. Ale vzít takto málo využité postavy, vystavět kolem nich celý příběh a všechno hrát na nadpřirozenou kartu? Popravdě jsem rád, že se Sherlock vlastně v epizodě neobjevil.

Z nepochopitelného důvodu mi leze na nervy Harrison Osterfield jako Leopold. Hraje dobře, kontrast jeho vznešenosti s ostatními je taky fajn, ale prostě mi tato postava ani představitel nesedli. Podobně je na tom Royce Pierreson, kterého jedna vidím neustále v roli ze Zaklínače, a pak mě opět neskutečně vytáčí, vždyť toto pojetí slavné postavy mělo tak velký potenciál a ono nic. Tak třeba se ještě v dalších dílech dostaví něco lepšího.

Vzhledem k tomu nadpřirozenu nejsem z příběhu pilotu úplně nadšený, nápad dobrý, ale ten zbytek… Rozhodně se mi ale líbila ta temná a pochmurná stránka Londýna, kterou pilot přinesl. Stejně tak angličtina, která byla příjemnou změnou proti té americké.

Nějak nevidím důvod, proč sledovat příběh o zamezení proniknutí temnoty do Londýna v tomto stylu. Stránka detektivní možná bude fajn i do budoucna, ale jinak mě to neláká. Kdybych si chtěl pustit něco takového, je řada jiných kousků. Uvidíme, jak velkou slávu si seriál vyslouží, když byl ještě před uvedením prodloužen pro další řadu.

  • temný Londýn
  • angličtina
  • zbytečně moc nadpřirozené
  • nesedlo obsazení
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Nebýt NPL, asi se do tohohle seriálu nepustím. Miliontá adaptace Sherlocka a Watsona není zrovna něco, co bych musela hned vidět (navíc vzpomenu-li si na loňskou příšernou Enolu). Nakonec jsem ale ráda, že jsem pilot viděla. Dost mi to připomínalo každou druhou Young Adult knihu – prvky mysteriózního fantasy, záhad, humoru a romantiky + skupina teenagerů. Podle mě by to v pohodě uhráli i bez toho jména Sherlock Holmes, a vlastně jestli by tím dokonce neudělali líp (vím, že ten příběh je na základě nějaké knižní/komiksové předlohy, ale stejně).

Herecké výkony byly diskutabilní. Překvapivě nejpřesvědčivější mi přišla Jessie, která mi připomínala mladou Lucy Boynton. Jsem docela zvědavá, jak se bude vyvíjet její linka, i když mi připadala trošku přitažená za vlasy. Naopak největší problém jsem měla s Beou, kterou bych z fleku přeobsadila. Kluci byli o poznání sympatičtější, zejména Spike měl skvělý charakter, ale teda ten potenciální milostný trojúhelník si mohli odpustit, totální zbytečnost (a že existují i smysluplné milostné trojúhelníky! :D velká rarita, ale existují).

Asi se mi to líbilo víc, než jsem očekávala, ale ne natolik, abych bezprostředně potřebovala vidět celou sérii. Docela pozoruhodné je, že tu multikulturní historickou nepřesnost, v tomto případě ve Viktoriánské Anglii, už skoro přehlížím. Myslím, že normálně dospívám až někam k bodu, kdy by mě překvapilo spíš to, že v nějakém dobovém seriálu výrazná rasová diverzita nebude. Těžko říct, zda to brát jako výhodu či nevýhodu.

Jinak mám modernější pojetí historických seriálů ráda, ale tady mi přišlo, že se ty postavy i chovají a vedou řeči jako v roce 2021, a o hudbě nemluvě. Obyčejně mi třeba takové ty instrumentálky moderních popovek nevadí, ale tady byla hudba velmi rušivý element. Každopádně přes to všechno mě to nějakým způsobem bavilo, až jsem původně chtěla dát 70 %, tak já nevim… :D Určitě doporučuju zhlédnout aspoň ten pilot, svoje publikum by si to mohlo najít.

  • YA fantasy
  • Jessie
  • romantický trojúhelník
  • hudba
  • přehnaně moderní po všech stránkách
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Zizik

Zizik

Sherlock byl "feťák" i v originálních knížkách od sira Doyla. Jel na opiu ve velkým...
před 3 roky
ragelly

ragelly

Královnu zatím ne, ale Annu Boleynovou ano :) odkaz
před 3 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Jakože... nevím. Seriál sám o sobě nemá špatný příběh. Když jsem se donutila na to...
před 2 roky
Další články k tématu