20. 8. 2021

Novinka pod lupou: AlRawabi School for Girls (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název AlRawabi School for Girls (Dívčí škola Al Rawabi)
Žánr minisérie, teen, drama, thriller
Stanice Netflix (Jordánsko)
Premiéra 12. 8. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Šikanovaní vyvrhelové z prestižní dívčí školy Al Rawabi zosnují sérii riskantních útoků, aby se svým trýznitelům pomstili.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Netflixu asi dochází americké zásoby, takže na nás valí jeden zahraniční seriál za druhým. Některé se povedou, jiné ne. O tomto kousku jsem před premiérou vůbec neslyšela, ale po zhlédnutí pilotu se nemůžu dočkat, až si pustím další díly. Je to minisérie, takže očekávám uzavřený příběh bez zbytečného natahování.

Upřímně jsem netušila, co se ze seriálu stane. Ani po prvním díle úplně nevím, co očekávat. Ten vražedný pohled hlavní hrdinky v závěru pilotu mi nahnal husí kůži. Úplně jsem se vzpomínkami vrátila k seriálu 13 Reasons Why, kde ve druhé sérii podobně (i když ještě hůř) ponížený spolužák plánoval bez špetky emocí své spolužáky postřílet.

Tady jsem neodolala a přečetla si na Netflixu ty jednověté obsahy dalších dílů, kde to zatím na až takové drama nevypadá. Ale fakt, ten první díl úplně nabádá buď k masovému vraždění, nebo k sebevraždě. Je to hrozně depresivní, když si uvědomíte, že se tohle děje dnes a denně, že lidé, hlavně děti k sobě nedokážou být hodní a milí, ale schylují se k podobnému ponižování a šikaně, což v mnoha případech končí tragicky.

První díl je trošku delší, ale nevadilo mi to. Pěkně se mu povedlo představit postavy a uvést nás do děje, není problém pochopit, kdo je kdo a jaké má kdo motivy. Prostředí dívčí školy tomu dodává extra šmrnc, který je ale jen příjemným doplňkem. Seriál by dokázal obstát i pouze se samotnými postavami a příběhem. Tohle se povedlo, těším se na další díly.

  • prostředí
  • postavy
  • minisérie s uzavřeným příběhem
  • naláká na další díly
  • možná až zbytečně moc dlouhé, deset minut by ubrat šlo
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Šla jsem původně koukat na něco úplně jiného, ale Netflix mi na úvodní stránce nabídl jakýsi cca minutový teaser na AlRawabi School for Girls, který mě hned zaujal svým zpracováním. Navíc seriál pochází z Jordánska a já zbožňuju objevovat neamerické seriály.

Chvilku jsem zvažovala, jestli nekoukám na nějaký dystopický seriál, ale bohužel ne. To byl teda jiný level střední školy. Že se ta protekční mrcha vysmívala hlavní hrdince, že nemá prsa, přičemž je sama měla téměř identické, by mohlo být ještě úsměvné. Ale už od první scény a pak postupně celý pilot byla ústředním motivem šikana, a to fakt přímá a nepříjemná, která vyvrcholila fyzickým násilím, následovaným další dávkou nespravedlnosti. Mimo to, že bych profackala ty slečny tam (zejména tu v tom hidžábu), tak bych trefila i ty ignorantské učitelky a dospěláky – o to víc, když vím, že se takoví najdou všude.

Na pováženou mi přišly i herecké výkony, které se mi ale možná nezdály jen proto, že tam mají úplně odlišný styl jednání, vyjadřování apod., a ta příšerná délka, bohatě by stačilo takových 40 minut. Já si to navíc dávala na etapy, protože bych ty postavy musela zabít. Když se nejedná o nějaký daný žánr (fantasy, sci-fi, postapo, historický…), tak normálně vyhledávám spíš romantické komedie nebo něco takového (= milého) a tady se mi z čista a jasna ukázalo proč.

Nechápejte mě špatně, ono mi to přišlo fakt dobré. Hodně mě to vtáhlo, a to i přesto, že jsem na to nekoukala najednou. Ale ta chvilka klidu tam prostě nepřišla, jakože ani jednou. Za mě to v žádném případě nedoporučuju jako něco oddechového, u čeho vypnete. Měla jsem takové nervy, že se mi to vlastně ani nechce dokoukávat, jenže na druhou stranu bych fakt chtěla vidět, jak (a jestli) se dostane spravedlnosti.

  • jiná kultura a jazyk
  • poutavé
  • dobře natočené
  • herecké výkony
  • nemám na to nervy
  • délka
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
DenaaS

DenaaS

za mna nuda... malo to potencial.. ale teda.. takto sa niekomu nieco oplaca? bud som zhyckana usa a gb...
před 2 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno a teda masakr. Neznám prostředí, kulturu ani zvyky místa, kde se seriál odehrává, takže nemůžu...
před 2 roky
Další články k tématu