10. 3. 2021

Novinka pod lupou: Slovania (JOJ)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Slovania
Žánr dobrodružný, fantasy, historický
Stanice JOJ
Premiéra 10. 3. 2021
Vysílání středa 20:35
Délka pilotu 46 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál zobrazuje život Slovanů, obyvatel Karpatské kotliny během 7. století. Zde se nachází sousedící hrady Veľký stôl a Furnau. Mezi nimi propukne konflikt. Musí se vypořádat i s nájezdy plenících Avarů. Hlavní postavou je děvče Draha. Při hledání sebe sama ji doprovází tajemný cizinec, kterého zachránila a dala mu jméno Vlad.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Je to tady, nejvelkolepější slovenský počin. Tak to vezmeme hned z kraje. Úvodní titulky teda jedno velké zklamání, nic jsem vysloveně nečekal, ale toto mi k té velkoleposti celého seriálu moc nesedlo.

První asi čtvrt hodina byla docela nuda, tři místa, pomalé představování postav a záběry bez většího smyslu. Pak se to konečně začalo rozjíždět, od scény Čarada s Radúzom, která konečně i nějak vypadala.

Obsazení mi docela sedlo, Cinkotu moc ani nevidím, jak je namaskovaný, a Čarad vypadá tou tajemností hodně zajímavě. Draha má taky něco do sebe, když se nad tím zamyslím, je sice trochu taková nemastná neslaná, ale sedí mi její obsazení a možnost budoucího vývoje jejího příběhu. Radúz je dost otravný, z Furnau mi sedl víc Vašut jako starešina, který mě teda neskutečně bavil a už bavit nebude. No a obecně jsem dost vděčný za ukrajinsko-slovenskou spolupráci, mám totiž obavu, že jinak by to byla ta klasická plejáda slovenských hvězd.

Zatím jsem během prvního dílu neviděl ten extrémní potenciál, který má seriál mít, ale tak třeba se to rozjede. Obzvlášť pokud se dočkáme více scén typu věštby. Líbí se mi interakce mezi Čaradom a Drahou, doufám ve více společných scén, sice je to takové klišé, dospělý lhář vs mladá se skutečnou mocí, ale tady mě to baví.

Myslím, že seriál a příběh se teprve pořádně předvede v dalších dílech, protože toto byla taková hodně slabá ochutnávka, na straně hradiště Veľký stôl hrající na city. Na to, že cizinec Juraj Loj má být nosným prvkem, tak v úvodním díle nic moc. Za sebe doufám ve větší pecku později během příběhu, zatím mě tvůrci k dalšímu sledování až tak úplně nenalákali.

  • Čarad vs Draha
  • scéna s „věštbou“
  • prostředí
  • úvodní titulky
  • spíš nuda než očekávané napětí
  • děj ve Furnau hodně o citech
  • nenaplnilo potenciál
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Očekávaný seriál, ale upřímně moc nevím proč. Jasně, je tu celý ten rekordně obrovský rozpočet. Ale zdá se mi, že nic víc. Pokud bych měla Slovany po prvním díle k něčemu přirovnat, tak bych to viděla na Vikingy. Jenže ve Vikinzích byla alespoň akce. Možná je to jen tím, že jde o úvod a seznámení s prostředím a postavami, ale pilot nám toho příliš nenabídnul.

Vlastně se dá mluvit asi jen o jedné scéně, kde byla viditelná alespoň snaha ukázat ten velký rozpočet, a to když ta laciná verze Seera předpovídala hrdinovi, kdy bude mít potomka. Hořel tam plamen jak při upalování čarodějnic, ale ta „vize“ na kino plátně byla spíše úsměvná.

Jestli předpokládám správně, seriál vznikal v mezinárodní koprodukci, protože některé části byly viditelně slovensky dabované. Docela bylo znát, kde je dabing, a kde herci skutečně mluví slovensky (anebo jsem se na to až příliš soustředila).

Co se týče samotných postav, tak vám nevím. Opět budu srovnávat s Vikingy, kde jsme měli hodně charismatického Ragnara a úctyhodného nástupce Bjorna, kterým jste fakt fandili od začátku do konce. Tady jsem v prvním díle nenašla nikoho, kdo by mě zaujal. Mladí hrdinové jsou suší jako sláma, dospěláci pak nesympatičtí, takže je mi vlastně úplně jedno, kdo se stane stařešinou a ovládne dané území.

Z celých Slovanů tak nejvíce zaujme především nádherná krajina, prostředí je to nejlepší, co seriál může nabídnout. Bude to ale stačit k tomu, aby si diváci pustili další díl?

  • krajina
  • žádné napětí, akce, práce s emocemi diváka
  • mdlé postavy
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Se slovenskou televizní produkcí nemám v podstatě žádné zkušenosti, takže na ně budu uplatňovat česká měřítka. A co si budeme, laťka není moc vysoko. Po prvním díle se dá říci, že Slovania není propadák, ale taky nikterak nepřekvapuje. Jedná se o takový lehký nadprůměr. Již na první pohled se dá říci, že Jojka do celého seriálu hodně investovala. Prostředí, ve kterém se seriál odehrává, je líbivé, kostýmy nevypadají levně a ani těch pár trikových scén není do očí bijících.

S čím mám ale trochu problém, jsou postavy. Většina z nich je totiž prostě otravná. A to ať už se jedná o asi záporáka Radúze, nebo čaroděje Čaráda, či mladíky Zubatého a Bela. Sympaticky působí pouze mladá vědma Draha nebo místní stařešina Bohdan. Bohužel se o postavách prakticky nic nedozvíme, a to i přesto, že pilot by měl fungovat jako představovačka. Jsou pouze načrtnuty některé vztahy mezi postavami, a to je vše.

Rozhodně oceňuji snahu o budování světa. Líbilo se mi téma postřižin, kdy mladíci procházejí přerodovým rituálem z chlapců v muže. Bohužel ale tento rituál nakonec nebyl skoro vůbec ukázán. Což je častý problém pilotu. Když už se dostaneme k nějaké zajímavé scéně, tak buď je hned ukončena, nebo to prozatím vyjde do ztracena a nedozvíme se nic. Chápu, že tvůrci nechtějí všechno hned vyzradit, ale bylo to otravné. Jako divák jsem chtěla něčím navnadit na další díly.

Scénář není ani dobrý, ani špatný, ale rozhodně byl pilot vlastně nudný. Máme tu spoustu otevřených otázek, ale tvůrcům se je nedaří zajímavě rozvinout, případně doplácí na nelogičnosti, či zbytečný důraz na vztahovost. A nevyhýbají se ani typický šablonám – zlá macecha, podivný čaroděj atp.

Na další díly se určitě chystám, protože na československé scéně se jedná o neotřelý projekt, ale zároveň se bojím, že si tvůrci ukousli moc velké sousto. Laťku si dali moc vysoko a velká očekávání se jim prozatím nedaří naplnit.

  • pěkná výprava
  • přijatelné herecké výkony
  • haprující scénář
  • zatím víceméně nuda
60 %
Mé hodnocení
litllewitch
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
luciakanky

luciakanky

Vzdy dam novemu serialu cas dve tri epizody aby som sa rozhodla ci pokracovat alebo nie. Po prvej som...
před 3 roky
CrazyGeek

CrazyGeek

Z traileru jsem měl největší strach, že tam bude strašit Vašut. To se (díky Bohům) nestalo. Jasně, má to...
před 3 roky
Tesa.

Tesa.

Je to rozhodne jeden z vydarenejších počinov z našich končín. Námet je super, réžia podľa mňa...
před 3 roky
Další články k tématu