23. 4. 2021

Novinka pod lupou: Shadow and Bone (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Světlo a Stíny
Žánr drama/fantasy
Stanice Netflix
Premiéra 23.4.2021
Vysílání celá série najednou
Délka pilotu 51 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Ve světě, který je kován obrovskou bariérou daleké temnoty, kde se nadpřirozené stvůry živí lidským masem, odhalí mladá vojačka síly, které konečně sjednotí její zemi. Hrdinka se snaží svou moc ovládnout, nicméně sama v bezpečí rozhodně není. Zloději, zabijáci a svatí jsou ve válce, a bude to chtít víc než jen magii, aby všichni přežili…

Trailer

A jaký je váš ortel?

Budu upřímná. Jak pilot plynul, začínala jsem mít čím dál tím větší obavy. První půlka pro mě byla neskutečná uspávačka hadů. Opravdu jsem si myslela, že tady zase budu za největšího barbara a zkritizuju seriál, který všichni ostatní budou zbožňovat. Bylo to tak uspávací, že jsem si musela sednout, protože vleže se mi zavíraly oči.

Pak se ale loď dostala do toho nebezpečného mraku a všechno začalo být o poznání zajímavější. Poslední třetinu dílu jsem hltala tak, že jsem se bála mrknout, aby mi něco zajímavého a zábavného neuteklo. Po pilotu jsem neodolala a poprvé se mrkla taky na trailer. Ten, co ho vytvářel, by měl dostat štědrý bonus ve výplatě, protože trailer je doopravdy legendární a dokázal mě navnadit na maraton ještě tisíckrát více než samotný pilot.

Jakožto neznalec knížek jsem do seriálu šla úplně naslepo. Podobně jako ve Hře o trůny, i tady jsem byla neskutečně zmatená. Během několika minut se na scéně objevilo tolik postav, různých označení, s různými schopnostmi. V podstatě jsme se do toho světa vrhli po hlavě, nebylo nic extra vysvětleno, takže pro mě to bylo, jako když slepý přijde k houslím.

V druhé polovině dílu jsem se pomaličku začala orientovat, minimálně už jsem na to nekoukala jako WTF, co to zase je. Myslím, že při sledování maratonu nakonec nebude znalost předlohy podmínkou, ale v prvním díle mají znalci předlohy docela velkou výhodu, protože si můžou příběh užít od začátku bez toho zmatení a tápání, které jsem podstoupila já.

Jde vidět, že si se seriálem Netflix pohrál. Efekty vypadají parádně, po vizuální stránce je seriál skutečně pastvou pro oči. A pokud můžu soudit podle traileru, v dalších dílech se schodek pro vizuál posune ještě o dost výš. Myslím, že maraton bude skutečný požitek. Teď jen počkat, kolik sérií celkem vznikne.

Mimochodem, docela mě zaskočilo, že pilot nakonec ukázal, že se odehrává ve dvou časových rovinách. Vůbec to nešlo poznat, to oceňuju.

  • vizuální efekty
  • poutavý fantasy příběh
  • ideální na maraton
  • pro neznalce předlohy je docela těžké se zorientovat
  • první polovina dílu byla trošku uspávačka hadů
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Stejně jako ragelly jsem šla do pilotu bez předchozí znalosti knižní předlohy a jsem za to ráda. V opačném případě bych totiž měla sklony hnidopišit. Takhle jsem příjemně překvapená a pilot jsem si víceméně užila.

Co vás jako první praští do očí je nádherná a nákladná výprava. Je vidět, že Netflix do seriálu nasypal hodně peněz a doufá, že se seriál stane jednou z jeho vlajkových lodí (pun intended). Kostýmy, mapy, kulisy, se vším si ve výrobě krásně pohráli.

Co se týče děje, tak jsem se taky ze začátku trochu ztrácela v tom, kdo je kdo, a až do konce dílu jsem si nevšimla, že se jedna dějová linka odehrává v jiné časové linii, ale to možná bylo mou nepozorností. První půlka pilotu je totiž nezáživná a hodně představovací. Absence výraznější akce ale má za následek, že vám začne pozornost upadat. Jakmile se ale dostaneme do druhé poloviny, tak je náhle akce zase přespříliš a je opět dobře udělaná. Triky nejsou vůbec špatné. Pokud nejste profesionál, tak vám asi jako mně přijdou v pohodě. Nicméně ani tady se nevyhneme pár melodramatickým momentům, které jako obvykle seriál trochu srážejí.

Herci jsou taky vybráni dobře a potěšilo mě obsazení Antonína Maška. Sice to byla maličká role, ale v pilotu poměrně zásadní. Jsem ráda, že Netflix sahá do našich hereckých vod stále častěji.

Celkově je tedy seriál příjemný fantasy nadstandard, který má ambice být novým hitem. Pokud jste si užili například Zaklínače, tak i tenhle kousek byste mohli zařadit do svého watchlistu. Uvidíme, zda se v komentářích objeví i příznivci knižní předlohy, kteří nám porovnají seriál vs. kniha.

  • nádherná výprava
  • maličká česká stopa
  • občas se děj táhne
  • melodramatické scény
80 %
Mé hodnocení
litllewitch

Pokud hledáte skutečně nestranný názor a objektivní odpověď na otázku, zda se, vzhledem k tomu, jaký tyjátr kolem tohoto je, opravdu jedná kvalitní počin, u mě nejspíš neuspějete. Žánr YA fantasy je můj rajón (byť už jsem nějakou dobu spíš A než Y) a knihy od Leigh Bardugo patří mezi to nejlepší, co se v něm nachází. Proto tohle mělo ode mě nejméně 70 % už před premiérou, čistě z lásky k předlohám.

Kompletní vesmír Grishaverse je jeden z mých top nejmilovanějších světů. Proto jsem byla na hranou realizaci mých oblíbených knih nejen neskutečně natěšená a zvědavá, ale měla jsem i veeelké obavy. Jako jo, ty promo materiály (kterých bylo teda požehnaně) vypadaly skvěle, ale konečná verze může zklamat vždycky. Třikrát sláva, nezklamala! Z pilotu, a vlastně už i z té propagace, potažmo věřím, že i z celé série, jde vidět, že na tom Leigh spolupracovala, protože z toho sálá ta její genialita a originalita, co je v knihách. A co se díkybohu povedlo především – zpracování příběhu Vran do světa Griši a obecně rozšíření příběhu o různé menší či podstatnější (rasové) záležitosti.

Obrovským minusem by mohlo být (pro fanoušky knih) to, že vám nebude vyhovovat obsazení, protože to aby dostálo ideálním představám, které máte při čtení, je takřka nemožné. Naštěstí mi ani jedna postava nevadila, spíš naopak, i přes počáteční nejistotu nad obsazením Kaze jsem si je všechny zamilovala. Obsadit neokoukané tváře byl skvělý krok, no a Ben Barnes v roli Temnyje… já nevím, jak jsem bez toho mohla fungovat. Naprosto brilantní casting a je mi jedno, že se tam v pilotu ukázala jen jeho záda. Normálním divákům to tak extrémní připadat hádám nebude, ale za mě jsou ty postavy srdcové už v pilotu, protože už teď vím, že je znám. Pro neznalce knih bych jako minus viděla ten šílený hype okolo, který by i mě samotnou za normálních okolností úspěšně odrazoval.

Já jsem každopádně nemohla skoro dospat a u sledování jsem celý díl vsedě poposkakovala a tetelila se blahem, úplně mě to dostalo. A jak se objevil Ketterdam, myslela jsem, že se na férovku rozbrečím. Opravdu jak nějaká trapná puberťačka na koncertě své oblíbené kapely :D Miluju, jak chápu spoustu věcí a “vidím do budoucna”. A ještě víc miluju, že se konečně někde nemusím učit jména postav, protože to je standardně můj kámen úrazu. Tady je naopak všechny znám, cítím se jako doma a nemůžu se dočkat zbytku důležitých (Nina a Matthias!) i vedlejších postav.

Projela jsem to pro vás i s dabingem a překvapivě fajn. Originál je originál, ale nebylo to nejhorší, až na pár výjimek – Mal, to už se nedá na nic koukat, aniž by na mě nevyskočil Lambora? a Kaz, toho dabéra slyším asi poprvé od dob teenage Zaca Efrona a úplně mě to vykolejilo. Ta 0% hodnocení zde bych tipla, že přichází od lidí, co to ani neviděli a hodnotí jen z principu, a naprosto mě to vytáčí. Češi prostě. Koukněte třeba na imdb nebo na Rotten Tomatoes a uvidíte sami. Za mě objektivním okem, které nezná knihy a díky tomu hypu okolo má velká očekávání, bych tomu dala asi 90 %, ale já nemůžu jinak, než hodnotit plným počtem.

  • postavy i jejich obsazení
  • efekty (magie Grišů a Vrása), kostýmy (ty kafty!), původní soundtrack
  • svět Grishaverse a celkový vibe, přesně jako v knihách
  • skvěle a kvalitně natočené
  • pro fanoušky knih: nenaplnění představ
  • pro ostatní: ten přehnaný humbuk okolo
100 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře25zobraz všech 25 příspěvků
Arkantos

Arkantos

Najväčšou chybou je, že na začiatku nebolo ukázaná nejaka mapa, niečo ako v got. Takto ma človek...
před 3 roky
bara.bara

bara.bara

Odvážila jsem se až teď a jsem si jistá, že jsem to mohla nechat tak. Půlku z toho včetně přepěkných...
před 2 roky
Micuda98

Micuda98

První série byla luxusní... během pár dní po vydání jsem ji viděl hned dvakrát! Aspoň ten Netflix...
před 2 roky
Další články k tématu