21. 2. 2021

Novinka pod lupou: Tribes of Europa

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Tribes of Europa
Žánr drama/akční/sci-fi
Stanice Netflix
Premiéra 19.2.2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 49 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Tři sourozenci se v roce 2074 rozhodnou změnit osud Evropy, která se po globální katastrofě rozpadla na spoustu malých státečků soupeřících o nadvládu. Poté, co jsou nedobrovolně rozděleni, se musí každý vydat svou vlastní cestou.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Na seriál jsem se poměrně těšila hlavně kvůli vizuální stránce a kostýmům, které na německou, byť netlixáckou, produkci vypadají vcelku pěkně. Po pilotu jsem ale lehce otrávená, protože je v něm hodně nelogičností. Nicméně spousta otevřených otázek láká diváky ke zkouknutí dalších epizod. Pozitivem rozhodně je, že seriál má pouze 6 epizod, a tudíž se jedná o vhodný materiál na binge watching.

Dalším kladem seriálu jsou mladí představitelé, kteří jsou příjemní nejen na pohled, ale i herecky. Každý z trojlístku je naprosto odlišný a sledovat jejich cesty může být poměrně zajímavé. V pilotu se ale o tom nic nedozvíte. Ten je pouze klasickou představovačkou postav a jejich prostředí. Kromě hlavních hrdinů se tak potkáme náznakovitě i s dalšími kmeny. Malé pomrknutí na české diváky je osada, která se jmenuje Malá Praha.

Co už potěší méně je klasická šablonovitost scénáře. Kmen záporáků se jmenuje Vrány a vypadají jako kříženci gotiků a světa Šíleného Maxe. A rozhodně ne v tom dobrém slova smyslu. Když jsem viděla ty boty Kapitána Vran, tak jsem se musela fakt smát. Nemluvě o pojetí této postavy. Vážně by chtěl někdo někoho takového jako svého vůdce? Já teda ne. Kmen Atlanťanů má pro změnu přístup k veškerým ztraceným technologiím a kmen Origines žije v lese v souladu s přírodou. Můžete si tipnout, koho jako první zmasakrujou.

Stopáž epizod kolem 50 minut patří k těm delším, ale akčnímu seriálu to celkem sedí. Nedá se říct, že bych se během pilotu vysloveně nudila. Celkově se dá říct, že seriál ničím nepřekvapí, ale taky neurazí. Jako jednorázová oddechovka na dlouhé nedělní odpoledne to bude asi dobré.

  • hlavní trio
  • nelogický scénář
  • postava kapitána Vran
50 %
Mé hodnocení
litllewitch

Ambiciózní projekt, který se snaží svést na popularitě Dark. Jen se mu to asi úplně nedaří. Už v pilotu příběhu tak nějak dochází dech.

Trochu problém jsem měl s postavami, jelikož asi v půlce dílu začalo být jasné, že s některými se bude dát sympatizovat jen jednu epizodu. Dokonce už jsem si říkal, že kromě jedné postavy nezůstane do druhé epizody nikdo z původní sestavy. Nějak mi v tomto případě chybí ten prvek, kdy člověk neví, o koho se bát, a bojí se o všechny. Tady mi to bylo tak nějak jedno.

Tak nějak mám pocit, že tvůrci měli až moc velké oči. Evropské kmeny se zatím soustředí na část Německa a něco co nejspíš zůstalo z Prahy (kdo ví), s tak malým počtem epizod to teda fakt vidím jen na lákání na nic. Ale tak zase hned v pilotu jsme se dočkali celkem dobré řežby, pro všechny milovníky Netflixáckých potoků krve určitě příjemné.

Tak nějak po tom jednom díle nevím, na co se těšit a proč sledovat. Fajn, svítící kostka, mrtvola nemrtvola, extravagantní pošuk s megalomanskými plány. Nic z toho mi ale extra zajímavé nepřijde. Maximálně snad odhalení toho, co se před lety stalo (nebo chcete-li za pár let stane =D). To ale hned tak nebude a nevidím to úplně jako něco, co může utáhnout celý seriál. A to jsem si na začátku říkal, že by to mohla být slibná náhrada za The 100.

  • řežba
  • zajímavé prostředí
  • předvídatelné
  • proč sledovat dál?
  • velké oči tvůrců
50 %
Mé hodnocení
jesmot

Tak po prvním díle z toho nejsem moc moudrá. Na trailer jsem se schválně nedívala, abych byla nezaujatá a překvapená z toho, co uvidím. Seriál od producentů Dark, to zní jako pořádně velké boty, do kterých je potřeba dorůst. Bohužel, po prvním díle mi přijde, že tato novinka nemá našlápnuto na stejný úspěch, kterého se dočkal jeho německý předchůdce.

Popisek zní velkolepě, promo fotky taky vypadají dobře udělané, že fakt diváka dokážou nalákat na sledování. Ale samotná epizoda? Nuda, vleklé, nezájem. Po prvním díle nemám žádný zájem v tom, abych ve sledování pokračovala.

Neříkám, že je to velká katastrofa. Rozhodně už jsem viděla horší piloty, ze kterých mi oči krvácely mnohem více. Ale že bych s nadšením sledovala každou minutu, to se taky říct nedá. Za mě jde o obyčejný průměr, který nedokáže dostatečně silně zaujmout. Jistě, spousta diváků si ho ze zvědavosti pustí. Ale jen málo z nich zůstane na celou sérii. Atmosféra pokulhává, nedokázala jsem se do příběhu ponořit a zapomenout na všechno kolem sebe. Místo toho jsem se přistihla, že mi oči vandrují jinam a já jen tak tak dokážu udržet pozornost. Po jednom dni o odsledování ani nedokážu přesně určit, co se tam stalo, až tak nezajímavý příběh byl.

  • hezké prostředí
  • velký potenciál
  • nenaplněný potenciál
  • nudné postavy
  • atmosféra pokulhává
  • nenavnadí na další sledování
50 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Longsword

Longsword

Nejhorší věta v hodnocení může být "na to, že to není americká produkce, tak ...", protože to...
před 3 roky
ESESEL

ESESEL

V titulkách je Chorvatsko... ;-)
před 3 roky
Calderon

Calderon

Souhlasím s názorem. Na seriál jsem se těšil a nenechal jsem se odradit komentáři pod NPL. Za...
před 3 roky
Další články k tématu