27. 2. 2021

Novinka pod lupou: Superman & Lois (The CW)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Superman & Lois
Žánr superhrdinský
Stanice The CW
Premiéra 23. 2. 2021
Vysílání úterý, 21:00
Délka pilotu 61 minut
Předskokan The Flash
Konkurence Black-ish + Mixed-ish (ABC), FBI (CBS), Prodigal Son (Fox), This Is Us (NBC)
Tipovačka

O čem to je?

Seriál sleduje slavného superhrdinu Supermana a talentovanou novinářku Lois, kteří společně musí zvládat stres, tlak a komplexnost toho, co s sebou přináší rodičovství v dnešní moderní společnosti.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Pilot byl taková ta klasika, na kterou jsme z CWčka zvyklí. Úvod ve zkratce ukázal v podstatě celých 10 let Smallville, pak už se jelo na rodinné vlně se spoustou dojemných momentů. Osobně mi přijde zajímavé sledovat „starého“ Supermana. Většina předchozích děl ho sleduje v začátcích v Daily Planet, líbilo se mi, že už po milionté nemusíme řešit tajnosti ve vztahu s Lois.

Samozřejmě tu byla ta nesmyslná zápletka, kdy jejich patnáctiletí synové vůbec netuší, že jejich otec není z tohoto světa. Pak se to dozví, urazí se a za chvíli už jsou všichni zase jedna velká šťastná rodina.

Každopádně rodinná zápletka tady není tak špatná. Aniž bych chtěla přehnaně spoilerovat, tak jsem zvědavá, jak se bude rozvíjet dál. Ono se to těžko komentuje, když k tomu nemůžete nic říct, abyste nevykecali nějaké spoilery, zrovna tady to opravdu moc nejde.

Před premiérou jsem četla obavy z toho, že by herečka z Grimm měla mít hlavní roli. Lois mi tady nepřišla vůbec špatná, i když se samozřejmě jen těžko zvyká, když jste vyrůstali s Teri Hatcher a Ericou Durance. Ti, co sledují ostatní superhrdinské seriály, už jsou na tohle novodobé duo asi trošku více zvyklí.

Z hlavního záporáka jsme toho zatím moc neviděli, takže asi není moc co hodnotit. Zatím dal Supermanovi docela čočku a vlastně ani nevíme, jak to udělal. Jsem zvědavá, co se z něj vyklube, mohl by do seriálu vnést dlouhodobější hlavní dějovou linku. Prozatím mi ale snad asi přijde zajímavější ta rodinná dynamika než samotný záporák.

Bavila jsem se dobře, ale že bych z toho byla extra nadšená, to se říct nedá. Ale myslím, že pro maraton to bude fajn.

  • rodinná dynamika
  • herecké obsazení
  • nenáročná zábavná podívaná
  • na zadek si z toho nesednete
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Superman a Lois je seriálem, nebo minimálně pilotem protikladů. Na jedné straně je Tyler Hoechlin jako Superman, který se do role Supermana více než hodí, na straně druhé je… téměř celý zbytek ansámblu, který vypadá, jako kdyby prošel castingem z druhé ruky.

Příběh sám o sobě je slušně řečeno příšerný. Namísto klasického superhrdinského příběhu se dočkáme místy až existenciálního dramatu o vyhlídkách současných tištěných médií v konkurenci s digitálními, je nám skvěle vysvětleno, jaké jsou následky reverzních hypoték, a nakonec nechybí ani plačtivé teen drama o nepochopení složitosti duše a bolestivých vnitřních následcích lidského jednání (rozuměj, Superman neřekl svému synovi, že je Superman).

Oproti tomu ale musím vyzdvihnout styl, jakým je pilot natočen. Minimálně souboj Supermana ve vesmíru je jednou z nejlepších věcí, jaké jsem v superhrdinských seriálech kdy viděl. Vizuál je něco, co seriálu hodně pomáhá, a právě proto jsem poměrně rozpolcen. Napsané je to špatně, ale natočené je to skvěle.

A pak tu samozřejmě máme drobnosti, které vůbec netuším, jak mohly někoho napadnout – třeba obligátní maskování brýlemi; Supermana přeci nikdo v brýlích nepozná, a tak se v nich může procházet celý život a nikoho nic ani nenapadne. Nebo proč přišlo někomu jako dobrý nápad animovat Supermanovi pláštěnku pomocí CGI namísto, aby mu ji prostě ušili…

  • vizuální stránka
  • Tyler Hoechlin
  • CGI pláštěnka
  • takhle jaderná elektrárna vážně nefunguje, lidi
  • všichni ostatní herci, včetně Elizabeth Tulloch
  • chápu, že za seriálem je snaha Supermana polidštit, ale… hypotéky? dospívající synové? úpadek Daily Planet kvůli digitálním médiím?
60 %
Mé hodnocení
Seraphine313
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
ragelly

ragelly

To je flashbackový úvod, který jsme v pilotu viděli, jak píšu v názoru, v prvních pěti...
před 3 roky
andromache

andromache

Což ale nic nemění na tom, že je to blbec ve slipech přes gatě... I když má teď ten kostým jiný, celou...
před 3 roky
_karel_

_karel_

Strašný. Salát-story hadr.
před 3 roky
Další články k tématu