13. 6. 2021

Novinka pod lupou: Sweet Tooth (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Sweet Tooth (Sweet Tooth: Chlapec s parožím)
Žánr drama, fantasy, podle komiksu
Stanice Netflix
Premiéra 4. 6. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Gus je napůl jelen a napůl chlapec. Hrdina se rozhodne opustit svůj domov v lese a vydá se do světa, který je zničený v důsledku kataklyzmatické události. Přidá se k lidské rodině se zvířecími-lidskými hybridy ve snaze nalézt odpovědi o novém světě a o záhadě za jeho vlastním hybridním původem.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Kůstka jsem do dnešního dne znal jako komiks, který byl často označován jako vhodný pro dospívání dětí. Slyšel jsem přirovnání jako že, jak Harry Potter pomáhá dítěti se vyrovnat se smrtí, tak Sweet Tooth pomáhá dítěti se vyrovnat s odmítáním od okolí, ostrakizací a vlastní jinakostí. A upřímně, nebýt Roberta Downeyho, pravděpodobně by televizní Sweet Tooth ani nikdy nespatřil světlo světa.

Bohužel, po pilotu nemůžu říct, že bych byl uchvácen, i když plusy zde jsou. Atmosféra – jednoznačně skvěle ukázáno, že se dá vybudovat strach i jen z náznaků a v příjemném a oku lahodícím prostředí lesa, skrz který neustále svítí zapadající slunce. Ano, víte, že tady je to bezpečné, ale jednou to bezpečné být přestane. A také víte, že tam někde za lesem se budete mít mnohem hůř než zde.

Pro celý pilot je nakonec určující vztah dvou hlavních postav – Guse a Pubby. I když jsou zde jen dvě hlavní postavy, na celý díl stačí, tempo rychle ubíhá. Vlastně je tu ještě třetí hlavní postava – vypravěč, který se zhostil vševysvětlujícího monologu. Problém je, že prokecá polovinu pilotu a i přesto neřekne to hlavní. Ani na konci pilotu nemá divák hlavní souvislosti, které provázely virus a následný vývoj. Jestli je to dobře, to asi posoudí každý sám, nebojím se, že by se typický divák Netflixu něčím takovým nechal rozhodit.

Kvituji výběr herců, protože už v pilotu se objevili dva moji oblíbenci – Will Forte a Nonso Anozie. Ne že by ani ostatní postavy nebyly vybrány dobře. Christian Convery se do role Guse hodí (a hrát na svůj věk umí, v televizi se pohybuje od svých sedmi let), i když Jeff Lemire by asi nesouhlasil a chtěl v roli vidět někoho vychrtlejšího. A stejně tak kvituji i výběr natáčecích lokací.

Natočit Sweet Tooth je pořádná sázka na nejistotu, upřímně si myslím, že se během produkce mohlo pokazit tolik věcí, že to mohlo celou látku shodit z televizního trhu na klidně i desítky let dopředu. Tady se ale tvůrci soustředili na vytvoření poměrně roztomilého, ale zároveň i dospělého rodinného seriálu. Záběr témat je zde opravdu velký. Děti v něm budou vidět putování malého kluka a překonávání překážek. Dospělí obraz společnosti ne tak nepodobného té naší. V ten samý moment nejen že vypráví několik příběhových linek, ale zároveň buduje v divákovi několik různých rovin pocitů. Jestli hledáte temný seriál, který zahřeje u srdce, ať už to zní jakkoliv oxymoronicky, najdete ho ve Sweet Toothovi.

  • herci
  • příroda
  • roztomilý příběh zabalený v plíživě znepokojivé atmosféře
  • až příliš mnoho narace
80 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Trochu jsem z toho měl obavy, protože komiks je značně drsný a graficky dost specifický, takže jsem si říkal, jak se povede něco takového adaptovat. No, povedlo se. Drsnost sice vymizela, dokonce i samotné materiály Netflixu o tom mluví jako o pohádce, což komiks teda rozhodně není, ale vizuální úžasnost se povedla více než dobře.

Sice to není drsné postapo, ale vizuální orgie to jsou. Exteriéry jsou opravdu dobře vybrané a i spousta samotných detailů v každé scéně je až neuvěřitelná. Opravdu pohádkové prostředí. Čímž se dostáváme k jádru pudla. Pohádkové prostředí je super, ale je vidět, že příběh byl zamýšlen jako něco jiného než pohádka, a tak některé scény jako by vypadly z jiného světa. Stejně tak je nepříjemně rušivé neustálé opakování toho, že příběh začíná tu a tady a ne na začátku.

Pilot nám navíc ze skutečného příběhu neukáže mnoho, jen je to dost rozplizlá představovačka samotného světa a jeho historie. Něco, co na pár stránkách komiksu nepůsobí nudně, v seriálu funguje docela jako rozplizlá zívačka. Proto je dost těžké se do samotného seriálu ponořit a oblíbit si ho. Člověk totiž furt má pocit, že tomu něco chybí.

  • prostředí
  • spousta malinkých detailů dokreslujících post-apo svět
  • vypravěč
  • celé to působí, jako když to někdo vykostil a předžvýkal
  • v pilotu se v podstatě nic neděje
80 %
Mé hodnocení
Fruiko

V minulosti se už párkrát ukázalo, že i dětské postavy můžou dobře utáhnout seriál. Tohle není ten případ, alespoň pro mě ne. Přiznávám dobrovolně, že o předloze jsem nikdy dřív neslyšela, takže nemůžu porovnat seriálové zpracování. Ale teda už od popisu mi tohle přišlo jako děsná ptákovina a toho pocitu jsem se po celou dobu sledování pilotu nezbavila.

Ono to hodně selhává po grafické stránce. Prostě sledovat kluka s parožím mi přijde hrozně debilní. Jak tam pořád přicházela srna a on si myslel, že to je jeho máma, to mi taky připadalo hrozně debilní. Prostě celou tu nadpřirozenou část vůbec neberu, měla jsem vůči ní předsudky už od popisu / prvních fotografií a negativního pocitu jsem se nezbavila.

Nejvíce se mi líbila ta drsnější, realističtější část ohledně smrtelného viru. To je můj šálek čaje, na to se koukalo skvěle. Bohužel tomuto patřil v pilotu pouze úvod, aniž by se nám toho nějak mnoho vysvětlilo, a pak otcova smrt. Opět ale vůbec netušíme, co se mu stalo a jak se mu podařilo virus chytnout.

Hlavní hrdina mě dost iritoval. Nejen paroží, ale celkově chování. Já vím, že je to desetiletý kluk, který navíc vyrůstal v naprosté izolaci od světa, takže nějaké normální návyky moc nepobral. Logicky to chápu, ale nemohla jsem si pomoct, štvalo mě to, jak tam střílel prakem do hlavy nebo jak v samotném závěru řval z útesu.

  • smrtící virus
  • postapo svět, který se bude postupně odkrývat
  • hlavní hrdina
  • celý koncept s hybridy
50 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
lenochod6

lenochod6

Z hodnocení mám smíšené pocity, nevím, jestli si to tedy pustit, nebo ne, každopádně asi to nebude tak...
před 2 roky
Další články k tématu