19. 3. 2021

Novinka pod lupou: The Falcon and the Winter Soldier (Disney+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Falcon and the Winter Soldier
Žánr marvelovka
Stanice Disney+
Premiéra 19. 3. 2021
Vysílání pátek
Délka pilotu minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Po událostech z filmu Avengers: Endgame spojí Sam Wilson a Bucky Barnes síly dohromady a vydají se na světové dobrodružství, které otestuje jejich schopnosti i trpělivost.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Trošku víc akce a trošku míň osobních problémů, prosím. Úvodní scéna je parádní, připadala jsem si opět jako v kině na Avengers. Říkala jsem si, že tohle bude pecka. Bohužel mi přišlo, že úvod byl tím nejlepším, co úvodní díl nabídnul.

Akce se pak hodně uklidnila a ze superhrdinského seriálu se stalo typické drama. To nebylo špatné, to rozhodně ne. Ale s tím, jak vás úvod napumpuje akcí a adrenalinem, tak pak ten umírněnější zbytek dílu připadá trošku jako studená sprcha. Chápu, že nemůže být jedna akční scéna za druhou, ale více by se mi líbilo, kdyby se ty klidnější části věnovaly hlavnímu příběhu, protože v době, kdy nezachraňují svět, jsou hrdinové, přiznejme si, trošku nudní.

WandaVision nám přinesli zajímavý a neokoukaný formát, u kterého jste netušili, co se z něj vyvine. Falcon se drží více v duchu klasických marvelovek, jsou zde naznačeny nové hrozby a zabijáci s nadlidskou silou, kteří se ji nebojí použít. Závěr dílu přinesl zajímavý zvrat, který za mě skvěle funguje jako lákadlo na další díly i celou sérii. Rozhodně budu koukat dál, jen doufám, že se budou více zaměřovat na globální hrozbu a na samotné hrdinství hrdinů.

  • akční úvod
  • lokace z celého světa včetně Česka
  • hlavní hrdinové
  • překvapivý závěr
  • odklon od klasické marvelovské hrozby k osobním a rodinným problémům mi až tolik nesedl
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Po WandaVision pokračujeme na Marvel vlně, tentokrát s postavami, které, řekl bych, dostaly i ve filmech trochu více prostoru. U mě nepatří ani jeden z hrdinů k oblíbencům (i tak Falcon je mi milejší než Winter Soldier – aspoň už nemá ty hrozné vlasy), ale minimálně na pilot jsem byl zvědavý.

Tak si říkám, jasně jsou to ti zlí, ale Marvel si moc nebere servítky a zabíjí to tam hlava nehlava (takový trochu jiný pohled na hrdiny, no). Ale jo, jinak má díl takovou fajn atmosféru, nerad bych tvrdil, že pohodovou, i když i ta tu je. Postavy se nemusejí nějak zdlouhavě představovat, což je super, protože až na nějaké to vysvětlení měsíců po Endgame se už jede vlastně normálně.

I když by na to příběh měl, tak nejede úplně jen sám na sebe, jsou tu odkazy na Hydru, na S.H.I.E.L.D., myslím, že celkově propojení bude stát za to. Akorát doufám, když není avizované nějaké větší propojení s aktuálně připravovanými filmy, že nakonec nedojde na připravení půdy pro překombinovanou budoucí dějovou linku. Jinak ohledně propojení a navázání, je fajn, že se objevil i Donald Cheadle.

Záporák a vůdce Flag-Smashers mě moc nenadchl. Uvidíme, co přinese Zemo, ale prozatím to vidím tak, že nejzajímavější z těchto postav bude nový Captain America. Zatím je příběh rozehrán zajímavě na více míst, tak jsem zvědavý, jak to v těch pěti dílech všechno stihnou. A těším se na scény z Česka, uvidíme, kolik toho půjde poznat.

  • není nutný úvod
  • příběh na více místech
  • fajn atmosféra
  • nezajímavý záporák
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Čtvrtá fáze MCU pokračuje po čtrnáctidenní pauze druhým seriálem. The Falcon and the Winter Soldier jsou po úvodu nejen klasičtější marvelovka, ale myslím si, že i jejich seriál bude celkově lepší.

Ale teď přímo k pilotu. Ten pokračuje ve stylu druhého a třetího dílu Captaina Ameriky, které patří k nejlepším filmům napříč celým MCU (Cap má vůbec nejlepší trilogii – to jen na okraj). Čeká nás hned několik velkolepých akčních scén (které jsou samozřejmě skvělé) a humor, kterého není nijak výrazně mnoho, také skvěle funguje.

Co ale funguje vůbec nejlépe, je osobní linka obou hlavních hrdinů. Ta je zatím oddělená, ale to vůbec nevadí, neboť jak Bucky, tak i Sam se stále vyrovnávají s osobními bolestmi, světem po Probliku a Capovou smrtí.

Musím pochválit i stopáž – konečně je to normálně dlouhé, žádná „o něco delší“ dvacetiminutovka se nekoná, přesto mi pocitově epizoda přišla přesně tak dlouhá – což je rozhodně také pozitivní. A nakonec hudba – ta v rámci marvelovek také určitě patří k těm lepším.

Na závěr jen zmíním klasický nešvar – není to nic jiného než úvod do celého příběhu. Ale na rozjezd je to více než skvělé a závěr, jak jinak, opět slibuje velké věci do budoucna.

  • akce
  • tempo
  • stopáž
  • osobní linka
  • je to jenom úvod
  • v zásadě vůbec nic jiného nemám, jen si lepší hodnocení schovám na celý seriál
80 %
Mé hodnocení
filmmovier

Na Falcona s Winter Soldierem jsem se těšil o trochu víc než na WandaVision. Částečně proto, že mi přišel méně weird a více jako klasické MCU. Částečně také proto, že už od počátku bylo jasné, že půjde o přímé pokračování Endgame, než o jakýsi mezipříběh.

Úvodní díl vlastně splnil to, co jsem očekával, i když jsem možná měl chtít víc. Měl jsem chtít nějaké rozuzlení, něco, čím, by se aspoň zaobalily události v první epizodě, takhle jsem dostal začátek Samovy linky a jeho potíže, začátek Buckyho linky a jeho potíže, začátek spojující příběhové linky a… to bylo všechno. Konec.

Čistě subjektivně vzato mi tato epizoda utekla mnohem rychleji než první díl WandaVision, který byl ještě navíc o patnáct minut kratší. Možná by stálo za zvážení, jak by se diváci dívali na oba seriály, kdyby jely v opačném pořadí. Možná by přijetí obou bylo trochu jiné. Z mého pohledu totiž přijetí Wandy bylo trochu pokrytecké. ‚Podívejte se, je to pocta televizi a seriál, jaký jsme ještě neviděli!‘ se prohlašovalo o epizodě, která v celkovém kontextu byla i na svých 26 minut příliš dlouhá. Podobně ale kritici označovali i sedmou epizodu Star Wars a nemohli se víc netrefit. Tím nenaznačuji, že je WandaVision špatný seriál. The Falcon and the Winter Soldier je ale přímočařejší a tam, kde se WandaVision tváří jako nepochopitelně vyseknutý kus děje, se naopak Winter Soldier tváří jako součást, jako jeden díl z více. Opravdu, při sledování tohoto pilotu jsem měl pocit, že jde o film, který je akorát rozporcovaný do několika epizod.

Ono tomu nahrává i celkové pojetí. Úvodní scéna je zpracována skvěle a až na jeden otazník (jak mohl roztáhnout křídla do celé šířky v hangáru letadla, které mělo maximálně pět metrů v průměru?) a jeden vyložený nesmysl (takhle skydiving opravdu nefunguje), které přebíjí skvělé CGI, nemám co vytknout. A i nadále jsem měl z pilotu pocit, že sleduji více film než seriál. Nevím, jestli vstup Disney+ na televizní pole pomůže televizi jako takové v dlouhodobém horizontu, ale jedno vím jistě – před deseti lety bychom si o podobně zpracovaných seriálech mohli nechat jen zdát.

co se týče řešení běžných životních situací, tady mi jejich zakomponování sedlo mnohem více, než u Superman & Lois. Hlavní rozdíl podle mne je v tom, že tady, i když se řeší investice ze strany banky, zároveň k tomu divák dostává další informace – jaký efekt měl Blip, z čeho vlastně hrdinové žijí, že banka nemůže poskytnout prostředky jen proto, že se u ní objeví superhrdina… to je mnohem reálnější příběh a mnohem lépe vyprávěný příběh, než v Supermanovi.

Bez ohledu na to, že MCU opakuje jeden a ten samý koncept pořád dokola, u něj to funguje. Možná bych si přál, aby seriál více prozkoumal Buckyho psychiku, než abychom v každé epizodě dostali linku nebezpečí – osobní problémy – velká bitka – řešení, ale uvidíme. Třeba seriál překvapí.

  • vizuálně nadstandard
  • příběhově zatím průměr
70 %
Mé hodnocení
Seraphine313
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
kneznaL

kneznaL

Úvod bezvadný, pak už to bylo horší. Pořád si ale říkám, že je to seriál a ne film. Tohle je úvod. Myslím, a...
před 3 roky
šotek10

šotek10

Musím přiznat, že mě to bavilo mnohem víc než WandaVision. Uvidíme jak to bude dále.
před 3 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Nakonec celkem zklamání. Nevím, jestli je to nezajímavými postavami, nebo samotným příběhem, ale...
před 2 roky
Další články k tématu