11. 4. 2021

Novinka pod lupou: Boží mlýny (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Boží mlýny
Žánr Komedie, Krimi
Stanice Česká televize
Premiéra 11. 4. 2021
Vysílání neděle, 20:10
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence Tvoje tvář má známý hlas
Tipovačka

O čem to je?

Kapitán Fait vyšetřuje zločiny nekonvenčními způsoby. Často je třeba přesáhnout standardní policejní postupy, zločincům totiž na šéfa policie, závislého gamblera, stačí vytáhnout dostatek peněz a vše je zameteno pod koberec. Týmu kapitána Faita, studenta Alexe a mladé novinářky tak nezbývá nic jiného, než pachatele přechytračit za pomoci nesčetných převleků.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Ještě pár hodin před prvním dílem, vlastně ještě hodinu před ním jsem byl rozhodnutý, že toto vidět nepotřebuju a nechci. Průšvih z toho volal už z dálky, ale kupodivu to nedopadlo až tak špatně, jak jsem čekal.

Oceňuju, že z toho vysloveně nekřičí ta trapnost. Rozhodně už české obrazovky přivítaly větší zvěrstva. Dokázal bych si představit lepší obsazení, ale jsem rád, že aspoň část už se v dalších dílech neobjeví. Prostředí je takové, jak to říct, každý pes jiná ves. Ale jedna věc mi teda neskutečně zaměstnala hlavu, to jim V DVTV propůjčili prostory? Taková docela pěst na oko v tom zbytku nic moc prostor.

Co si budeme, žádné veledílo to není. Závěr opravdu překvapivý byl, ale jiným způsobem než jakým jsem čekal (snad chápete). Sleduje se tu taková ta česká zajetá klasika týdenních případů a dlouhodobější linky, ze které mám trochu obavu, že tu bude až moc v popředí. Úvodní případ nebyl až tak špatný, nebyla to pecka, ale dalo se to. Děj vybudovaný na detailech a ne úplných blbinách, to je fajn.

I kvůli úvodním titulkům to rozhodně vypadá hůř, než jaký je výsledek. Nemám potřebu sledovat dál, ale kdybych si měl vybrat mezi tímto a třeba Poldové a nemluvně, tak rozhodně vyhraje letošní novinka. Každopádně hvězda mezi letošními kousky to rozhodně nebude.

  • překvapivý závěr, ale jinak
  • zázemí investigativních novinářů
  • obsazení
  • možná až moc velká oddechovka
  • nosy
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Na seriál jsem se těšila a zároveň jsem se i trochu bála. Hnedka na začátek mě ale potěšila seriálová znělka, která je zpívána hlavními představiteli. Můžete ji nalézt i na youtube, či na stránkách České televize. Je to takové osvěžující a ten nápad se mi moc líbí.

Děj plyne docela plynule. Obávaný český humor tu dle mě také funguje a všemu tomu vévodí excelentní Martin Myšička, na kterého je zkrátka vždy a všude spoleh. Ale ani jeho kolegové, Eliška Křenková a Vincent Navrátil, se nenechají zastínit. Pravda, Vincent Navrátil působí trochu prkenně, ale myslím, že se to v budoucích dílech zlepší. Taky si mohli odpustit zjevné párování mladých hrdinů, ale co už.

Seriál je komediální, takže chyby v logice a policejních postupech člověk trochu toleruje. Nicméně když policajt bere důkazní materiál z živého případu na přednášku ke studentům a ještě si nevšimne, že se mu někdo hrabal v důkazech, tak je to na pováženou. Nejvíc přepálený děj je na konci, kdy dojde na vysvětlování toho, jak byl padouch potrestán. Chápu, že mělo jít o zcela absurdní situaci, ale úplně to nefungovalo. Uvidíme, jak to bude vypadat v dalších dílech.

Za mě se jedná o příjemné překvapení, které se pohybuje v lehkém nadprůměru české televizní tvorby. Sice za to může převážně Martin Myšička, ale doufám, že další díly budou minimálně stejně dobré, ne-li lepší než pilot. Za sebe můžu doporučit, pokud máte rád komediální detektivky s nádechem absurdna.

  • Martin Myšička
  • úvodní znělka
  • zbytečná překombinovanost
60 %
Mé hodnocení
litllewitch

Seriál hned na úvod zaujme zajímavou znělkou. Je vyrobená v retro stylu, i když si nejsem jistá, jaký k tomu měli tvůrci důvod. Přece jen seriál se odehrává v současnosti (alespoň myslím), nemá žádné retro prvky, takže v kontrastu se samotnou epizodou vypadá znělka trošku zvláštně.

Jinak mi první díl přišel jako tradiční česká kriminálka. Nevím, nějak se do těch domácích věcí nedokážu ponořit. Vždycky mi přijde, že ať už jsou zde herci jacíkoliv, působí prkenně, jejich dialogy nejsou přirozené, prostě mi přijdou nahrané. Kvůli tomu se nedokážu do příběhu pořádně ponořit a celkový dojem se mi tím kazí. A to se bavím jen o hlavních hrdinech. Záporák a ten jeho poskok, to asi nemá cenu zmiňovat…

Jinak je to ale běžná kriminálka, která nemá žádné podstatné nedostatky. Líbí se mi kombinace médií a policie, a to navzdory pro mě ne příliš sympatickým postavám. Taky student s vazbami na obě strany má potenciál, chytré a vnímavé lidi mám ráda. I když mi opět nesedí jeho chování, má dobré postřehy, což mě baví.

Nejvíce se mi líbil asi závěr, když ukázali, jak byli klaďasové o krok napřed po celou dobu. Nečekala jsem to, takže to bylo hodně příjemné překvapení.

Dál koukat nebudu, ale kromě mých osobních výtek (které platí obecně asi o všech českých seriálech) v této kriminálce nevidím žádné výrazné nedostatky. Fanoušci žánru by mohli být spokojení.

  • chytrý sestřih na konci dílu
  • propojení médií a policie
  • herecké výkony
  • záporák a jeho pravá ruka byli k smíchu
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Ach jo. Na tohle jsem se celkem těšil, ale dopadlo to… No jak to dopadlo. První případ teda velká špatná. Celou slavnou pointo-fintu rozpozná gramotný jedinec už v okamžiku, kdy se začne odvíjet, a tak wow efekt „takhle je vlastně dostali“ nevyzní, jak by měl. Člověk musí doufat, že v dalších dílech přijdou s něčím originálnějším, protože tenhle koncept – v průběhu epizody děláme věci, které divákovi nemusí dávat smysl, ale na konci to do sebe zaklapne – je perfektní a milovníci podfukářských seriálů ho milují. Tady zatím hrubě nevyužito.

Linie s novinářkou je celá divná a působí, jako kdyby byla děsně sestříhaná nebo do konceptu narvaná na poslední chvíli, aby třeba v nějakém z dalších dílů mohlo dojít k nějakému využití televize. Stejně tak nejspíš dojde k využití vztahu otec záporák, syn klaďas, ale to mi přišlo zakomponováno víc citlivě.

Linie s podplaceným šéfem pašujícím kovové padesátikoruny v kastrůlkách na obědy je celkem v pohodě.

Celkový dojem z dílu je, že se to celkem vleklo, ale zároveň se nic pořádně nestalo. Takže člověk má takový pocit nenaplnění. Ale opravdu doufám, že další díly budou lepší a povede se případy lépe vypointovat.

  • ten nádech Hustle nebo Leverage
  • postavy toho moc nenamluví, tak vám nestuhnou lézt na nervy
  • slabá pointa prvního případu
  • násilně tlačená linie s novinářkou
50 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
arthurcz

arthurcz

Tak přišlo mi to na nedělní večer docela v pohodě. Rozhodně mě to neznechutilo jako nedávné zločiny...
před 3 roky
petrSF

petrSF

Jako oddychovka to fungovalo bezvadně, dokonce i nahlas jsem se jednou, dvakrát zasmál, takže jedu dál :)
před 3 roky
Fruiko

Fruiko

Taky budu pokračovat (co si budeme povídat, těch podkresovek k vaření moc není), ale šlo to udělat...
před 3 roky
Další články k tématu