24. 6. 2021

Novinka pod lupou: Katla (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Katla
Žánr drama, mysteriózní, thriller
Stanice Netflix (Island)
Premiéra 17. 6. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 43 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Aktivní islandská sopka Katla bouří bez přestání již celý rok. Gríma hledá svou pohřešovanou sestru, která se ztratila stejný den, když erupce začala. Její naděje postupně uhasíná, když místní obyvatelé začnou navštěvovat neočekávaní hosté. U sopky se možná skrývá něco, co si nikdo ani nedokázal představit.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Island mě neskutečně fascinuje. Už slušnou řádku let je docela vysoko na mém seznamu míst, kam se chci jednou podívat. V poslední době jsem se s Islandem setkala třeba ve filmu Eurovize (komediální původka od Netlixu, moc doporučuju) nebo v jedné epizodě netflixáckého dokumentu Down to Earth with Zac Efron (doporučuju hned dvojnásob!) a jsem moc ráda, že jsem mohla kouknout na tuhle zemi i z jinačího úhlu. Mysteriózní a napínavý prvek seriálu Katla byl za mě v pilotu největším tahákem.

Lokace tohoto seriálu mi přišly úžasné a všeobecná atmosféra se mi hodně líbila, přestože jsem byla jinak úplně v lese. Musela jsem se na začátek kouknout 2×, abych se zorientovala kde jsme a proč tam jsme (moc to nepomohlo), a i potom jsem se musela pekelně soustředit. Hodně věcí by hádám ulehčilo, kdybych prubla anglický dabing, ale já ráda poslouchám cizí jazyky (+ anglický dabing byl všude, kde jsem ho doteď zkoušela, dost děsný).

Po pilotu jsem si šla zpětně pustit trailer a zjistila jsem, že 3/4 věcí, které se mi tak líbily a překvapily mě, bych věděla, kdybych na trailery koukala předem. Tak jsem se zas pro jednou utvrdila v tom, že je dobré na ně nekoukat. Sice jsem v tom měla hokej, vlastně doteď nevím, která postava je kdo a kdo tam co dělá, ale aspoň jsem se nepřipravila o hromadu wow momentů, které ten děj v mých očích táhly. Jsem si téměř jistá, že pokud bych ho viděla předem, moje hodnocení by v tak vysokých číslech nebylo (cca –20 %). Naopak by mi pilot nepřinesl nic nového a možná bych se až nudila.

  • Island a jeho lokace
  • mystery atmosféra
  • napínavé
  • kdybych předem koukla na trailer, asi bych se spíš nudila
  • zmatené
80 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Po prvním díle jsem nadšená a seriál přidávám do watchlistu. Zpočátku to na mě působilo jako další ze seriálů typu The Returned, kdy se po letech vrací na místo mrtví obyvatelé. Tvůrci tohoto islandského kousku (mimochodem, nehledáte seriál z nevybarveného státu na mapě do letošní výzvy?) ale zašli ještě o jeden krůček dál a vytvořili dvě verze stejných lidí v jednom čase a na jednom místě.

Podle mě má tento příběh výborný potenciál a seriál se skvěle hodí pro maraton. V kombinaci se serializovaným příběhem tohle téma funguje dokonale, takže pokud tvůrci mají jasný záměr, kam s tím chtějí směřovat, mohlo by jít skutečně o parádní a zábavnou podívanou.

Prostředí za mě fajn. Dýchá z toho severská tvorba, ale příběh je zasazený do blízkosti sopky, což se nevidí každý den. Všechno je pochmurné, špinavé, což ještě více umocňuje záhadnou a temnou atmosféru, kterou pilot nastiňuje. S herci také nemám žádný problém, jen jsem celou dobu přemýšlela o tom, jestli první nalezená žena a její starší verze jsou jedna a tatáž herečka, nebo jde o dvě odlišné herečky. Vrásky na té starší se mi totiž zdají až moc okaté, že by mohly být přehnaně zvýrazněné v důsledku líčení/maskování mladé herečky. Ruku do ohně za to ale nedám, opravdu nedokážu poznat, jestli je to jedna osoba.

Jak říkám, za mě velká spokojenost, pilot si získal mou pozornost a já se těším na maraton dalších dílů.

  • neokoukané prostředí
  • zajímavý příběh plný záhad
  • nádech severské tvorby
  • pro někoho možná jazyková bariéra, ale titulky na Netflixu to jistí
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
chisko6

chisko6

Island je na vrcholku mých vysněných zemí a ještě budu mít další barevné políčko na mapě. Příběh zní...
před 2 roky
AislinK

AislinK

Tak tohle vypadá hodně dobře. Přidávám do chci vidět :)
před 2 roky
Katka Mrkvicová

Katka Mrkvicová

Začala jsem sledovat včera. Seriál zaujal skutečně hned od Pilotu. Jediné co mně neskutečně vadí jsou sestry...
před 2 roky
Další články k tématu