18. 7. 2021

Novinka pod lupou: Gossip Girl (HBO Max)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Gossip Girl
Žánr drama, teen
Stanice HBO Max
Premiéra 8. 7. 2021
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 59 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Osm let po vyřazení původního webu z provozu se pod společenským drobnohledem Gossip Girl ocitá nová skupina teenagerů. Jak moc se za tu dobu změnily sociální sítě a New York samotný?

Trailer

A jaký je náš ortel?

Před pár dny jsem koukala na pilot původní Gossip Girl, a tak můžu srovnávat z první ruky (předem upozorňuju, že se asi trošku rozepíšu :D). Narážky a návaznost na originál tady byly pojaty pro fanoušky moc dobře, ale pokud čte tento názor někdo, kdo zvažuje, že by se pustil do tohohle sequelu/rebootu před zhlédnutím původní Gossipky, upozorňuju, že vám tenhle pilot už asi v průběhu prvních 7 minut vyspoileruje celou její hlavní pointu, a pak pokračuje ve spoilerech v podstatě celou epku. Rozhodně nedoporučuju si tohle pouštět, pokud originál plánujete teprve někdy potom vidět.

Nejlepší moment přišel ve 20. minutě, kdy začala hrát Ariana Grande a ozvala se legendární Kristen Bell. Řekla jsem si – očekávala jsem -, že se to konečně rozjede do kvalit originálu, ale skutek utek. Bohužel, na původní partičku to nemělo ani smykem. Už po sotva “celých” 10 minutách jsem se tak zamotala do té obrovské hromady všech postav a jejich jmen, že bych si v té chvíli nevzpomněla ani jak se jmenuju já. A to jejich chování a vystupování? Jakože Blair, Serena a spol. byli také místní smetánka, ale u nich mě ty jejich intriky hrozně bavily, zatímco tady to vypadá, že to bude pojato do úplně jinačích extrémů – ta doba sociálních sítí je strašná.

Na jedné straně tady máte (fakt příliš velkou) kupu studentů, ale co mě překvapilo, to byla ta druhá strana – učitelé. To je něco, co ve staré GG nebylo, a proto jsem to nečekala ani tady. Jsou to právě oni, kdo začne projíždět blog původní Gossip Girl, a asi není žádný spoiler, že to oni to znovu rozjedou. Strašně divný a nelíbilo se mi to. Neskutečně mi tam chyběl ten záhadný prvek. Navíc mi nesedly, až mi vlastně fakt dost vadily, snad všechny ženské postavy. Učitelka je obsazená strašně, chvílemi nevím, jestli se jedná o spolužačku nebo jestli je fakt jakože sama učí. Krátkovlasá ústřední protagonistka je sice kočka, ale tomu hraní moc nedává a navíc to influencerství a ty její 2 plastičky… pěkně otravné. Do třetice tu máme nejmladší Zoyu, sestru od té krátkovlasé, která mi hodně připomínala původní Jenny. Tyhle dvě ségry mi nepřijdou jako dostatečně kvalitní tahounky seriálu, nežrala jsem jim to a co si budem, Serena a Blair byly prostě jen jedny.

Naopak mužská část osazenstva byla mnohem zajímavější. Eli Brown byl v pohodě, ale to je asi proto, že tohoto herce jako jediného znám (a taky měl hodně Dan vibes). Nejvíc mě dostal Max (Chuck Bass téhle generace jak vyšitý), ten mě bavil neskutečně a zajímá mě, jak bude pokračovat děj okolo něj, toho s růžovými vlasy a té blondýny. Jejich dynamika byla (na rozdíl od sester) skvělá a rozhodně vylepšila můj celkový pohled na pilot.

Obecně tam mezi nimi byly utvořeny jisté párečky, ale do budoucna očekávám a předpokládám, že v tomto ohledu nějaké hlubší změny oproti originálu nenastanou a že se pojede v obdobném stylu, tj. každý s každým. Velmi mě překvapí, když to tak nedopadne, ale já to vlastně spíš očekávám a těším se na to. Škoda, že tam je tolik nesympatických a špatných herců a že nepojali tu myšlenku GG jinak.

  • Kristen Bell!
  • mužské postavy, hlavně Max
  • dynamika tria Max a ten pár
  • narážky na původní GG – pro fanoušky plus, ostatním to děj kompletně vyspoileruje
  • dámské charaktery (sestry, učitelka) a jejich obsazení
  • sociální sítě, influencerství a všechno okolo
  • pointa celé Gossip Girl
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Asi všichni měli obavu, co se po velkém odhalení ve finále původní Gossip Girl může v rebootovém pokračování dít. A teda myslím, že se s tím tvůrci poprali dobře. Jednak se tu reaguje na události na půdě škol ve Spojených státech z let minulých, neignoruje se tu pandemie a celkově je příběh přizpůsoben dnešní době. Je šílené, že vykreslované situace na poli pedagogického sboru jsou často podobné i v našich končinách.

Nedá se říct, že by pilot nebo celý seriál byl dospělejší verzí svého předchůdce, jen jde s dobou a tak se řeší stejné věci jen za jiných okolností. Je vtipné sledovat příběh, když tentokrát od začátku víme, kdo je Gossip Girl. Rozhodně to ale dává jako plus, protože se nikdo nesnažil o úplné kopírování se stejnou záhadou. Další plus je za jiné pojetí hlavních postav, respektive jinak zpracované podobné vztahy.

Pilotu ale hodně škodí délka, dost se to vleklo. takže když díl skončil a já si uvědomil, že ta hodina byla vlastně jen o představování děje… no, nebyla to nejlepší volba. Každopádně myslím, že děj má šanci táhnout, rozhodně už jen kvůli napětí, jak to dopadne s pedagogy, obzvlášť pokud na ně všechno praskne.

Celé to bylo takové svěží, zajímavé obsazení, moderně pojatá Gossip Girl, jak bylo řečeno, musí se jít s dobou. Seriál má podle mě hodně velkou šanci zabodovat. A to jak u mladých, tak u původních diváků, kteří budou seriál sledovat třeba už jen kvůli hlasu Kristen Bell, skvělé, že do toho šla. Ale už to asi nikdy nebude ta Gossip Girl, která si našla před 13 lety cestu k mnoha z nás/vás. Tak směle do toho, ať si uděláte obrázek sami. Tak komu chyběla? XOXO

  • Kristen Bell
  • jde s dobou
  • napětí z příběhu učitelů
  • svěží
  • (ne)udržitelnost příběhu mimo Gossip Girl
  • délka
  • i přes snahu jde vidět kopírování
80 %
Mé hodnocení
jesmot

XOXO, Gossip Girl. Původní seriál jsem zhlédla maratonem teprve před rokem a půl, takže ho mám relativně v živé paměti. Musím říct, že jsem ani netušila, jak moc mi hlásek Kristýnky chyběl, ona je ta nejlepší a jediná Gossipka, ať už je totožnost drbny jakákoliv.

Z rebootu jsem extra nadšená nebyla. Po pilotu ale musím uznat, že se tvůrcům nová verze povedla velmi dobře zasadit do roku 2021. Nejde jen o různorodé obsazení – původní GG byla hodně kritizovaná za to, že má ve všech hlavních rolích bělochy. Především jsme ale za tu novou dekádu zažili příkrý nástup sociálních sítí a moderních technologií, které se odráží v této nové verzi.

Líbí se mi, že se seriál netváří jako něco nového a originálního, ale vícekrát v průběhu pilotu odkazuje na původní seriál, jeho koncept a postavy. Dokonce jsme se dočkali i nějakých těch střípků z osudů hrdinů – v paměti mi utkvěl Nate, který byl zmiňován jako jeden z úspěšných vlivných lidí, kteří zde studovali. Nedozvěděli jsme se nic extra konkrétního (nebo jsem to nepostřehla), ale jakékoliv odkazy na Blair, Serenu, Dana a další byly moc fajn.

Nová skupinka studentů je různorodá, to se jim nedá upřít. Nicméně na to, jak nesympaticky na mě působili z promo fotek, nakonec musím říct, že jsou všichni… řekněme snesitelní. Mnoho z nich si dokonce dokázalo získat mé sympatie, ale hlavně mi tu nikdo vyloženě nevadí, což je velmi příjemné překvapení.

Zatím jen úplně nevím, jak se stavět k tomu, že totožnost nové drbny známe hned od začátku. Na jednu stranu tím seriál ztrácí takovou tu tajemnost, fanoušci nemůžou hádat, o koho se jedná. Na druhou stranu je to ale možná dobře, protože tímto tahem tvůrci předejdou komplikacím jako u původního seriálu, kdy fanoušci našli nespočet příkladů, proč odhalení totožnosti tehdejší drbny postrádalo smysl a logiku z hlediska příběhových narativů.

Za sebe tedy musím říct, že jsem příjemně překvapená. Jasně, je tu naprosto uměle vyvolané drama, ale tím je GG typická a je to jeden z těch prvků, které fanoušky baví. Nechybí ani luxusní prostředí a život smetánky na Upper East Side, jen zasazený do roku 2021. Určitě budu koukat dál.

  • povedený přesun do roku 2021
  • sympatické postavy
  • jedinečný voicover Kristýnky
  • odhalení totožnosti drbny hned v úvodu
  • zbytečně vyumělkované extrémní drama
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Nějak se nedokážu rozhodnout, jaké pocity při sledování rebootu Super drbny převládají. Pilot se snaží pomrkávat na původní sérii ať už skrze hlas Kristen Bell či zasazení příběhu do stejného fikčního světa (učitelský sbor v prvních minutách vzpomíná na Nata Archibalda coby úspěšného absolventa školy a pročítá si starý blog původní Gossip Girl). Současně se však pokouší razit si vlastní cestu – nestaví hlavní premisu na tajemství ohledně identity Super drbny (která se dokonce stává kolektivním projektem) a vykresluje královnu školy Julien v poněkud netradičním světle.

To vše je pochopitelně doprovázeno nutnou aktualizací protagonistů, jejichž obsazení reaguje na nedávnou kritiku ohledně nedostatečné diverzity postav původní série. Postavy jsou aktualizované co do způsobu trávení volného času, zajímají se o ekologii, sociální témata, jsou instagramovými influencery – a obecně je síla sociálních sítí a přesun Gossip Girl z blogu na Instagram důležitým motivem a společenským komentářem rezonujícím i v našem současném světě. Zároveň jsou postavy rozmanitější co se týče sexuality a pilot si tak může odškrtnout ze seznamu reprezentaci prakticky každé marginalizované skupiny. K tomu všemu tvůrci pracují i se současnou populární hudbou a interprety oblíbenými mezi mladými lidmi, čímž dokážou poměrně úspěšně navodit pocit jakési modernizace.

Kde ovšem pilot selhává, jsou dialogy. Naprosto nesmyslné „woke“ konverzace mezi učitelským sborem jsou k smíchu, přestože tak asi vyznít nemají, a teenageři mluví tak, jak si nejspíš 40letí scenáristé představují, že dnešní Gen Z mluví, čímž z nich vytváří místy až nesnesitelné karikatury. Což můžeme vnímat i jako záměrný krok, vezmeme-li v potaz skutečnost, že seriál kritizuje bohatou a privilegovanou mládež a povrchnost a vyprázdněnost jejich životů obklopených luxusem, prkenné dialogy ovšem znemožňují ztotožnit se s jakoukoli postavou včetně hlavní hrdinky Zoyi, s níž jakožto outsiderem bychom měli sympatizovat. Nad rámec toho navíc seriál nic nového nepřináší a při sledování máte neustálý pocit deja vu, jako byste podobné zápletky a postavy už viděli v nesčetných obměnách při sledování libovolného seriálu z produkce Netflixu nebo CW. Pilot sice naznačuje několik zajímavých linek, ale minimálně v pilotu nejde hlouběji a spíše se klouže po povrchu a silně spoléhá na nostalgii vyvolávanou hlasem Super drbny komentující dění.

Pro fanoušky původní série (nebo ty, kteří jako já viděli jen její část) může být reboot zajímavým srovnáním toho, kam se za 9 let od konce původního seriálu posunula popkultura a teen dramata a kam se posunuli i samotní autoři původního seriálu, kteří se podílejí i na rebootu, jinak se ovšem zatím zdá, že půjde o tuctovou moderní teen sérii, která vás zabaví na několik večerů, ale po dokoukání vám splyne s desítkou dalších generických sérií.

  • Populární hudba
  • Aktualizace postav, příběhu
  • Motiv síly sociálních sítí a přesun Super drbny na vhodnější platformu
  • Prkenné dialogy
  • Zapomenutelné, nepříliš originální
50 %
Mé hodnocení
Plocan
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
sonkad

sonkad

Vďaka za skvelú lupu, aj za porovnanie oboch pilotov, už som sa nevedela dočkať :) Za mňa prekvapivo...
před 2 roky
Další články k tématu