4. 1. 2021

Novinka pod lupou: The Watch (BBC America)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Watch
Žánr dobrodružný, fantasy, minisérie, komedie
Stanice BBC America
Premiéra 3. 12. 2020
Vysílání neděle, 20:00
Délka pilotu 46 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Adaptace románů Discworld od Terryho Pratchetta. Stanice seriál popisuje jako punk-rockový thriller inspirovaný Discworldem. V centru dění stojí policisté-vyvrhelové, kteří bojují za záchranu města. V seriálu se objeví mnoho prvků z předlohy; např. mimo jiné i Pratchettova ikonická charakterizace Smrti.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Neřekla bych, že bych se na seriál vyloženě těšila, ale rozhodně jsem byla zvědavá, co se z toho vyklube. Na trailer jsem se předem nedívala, ale zachytila jsem vaše komentáře, které nebyly nijak extra pozitivní. Takže jsem čekala, co z toho nakonec vyleze.

Pamatuju si, že kamarádka z vysoké byla do Pratchetta naprosto zažraná a milovala jeho fantasy knížky. A pamatuju si, že Seraphine 313 ho naopak vůbec nemusel, to si raději tisíckrát dokola četl svého Zaklínače. Já na fantasy knížky nebyla vůbec, zkoušela jsem pár stránek Zaklínače, ale nechytlo mě to, a do tohoto světa jsem se vůbec nepouštěla, takže nemůžu porovnat, jak si seriálové zpracování stojí v porovnání s knižní předlohou.

Každopádně za sebe musím říct, že první díl seriálu byl pro mě docela velké zklamání. Od začátku do konce jsem nenašla žádnou scénu, která by mě nějak zvlášť zaujala a nalákala na další sledování. Postavy Hlídky jsou tak nesympatické, až to pěkné není. Možná to byl účel, ale opravdu se mi to nelíbí. Těch 45 minut pro mě bylo docela náročných, skoro by se dalo říct, že jsem je musela přetrpět. Neříkám, že to byl nejhorší pilot, jaký jsem kdy viděla, ale vstup do novinkového roku 2021 jsem si představovala lepší.

Ještě uvidím, jaké budou obecně reakce z vaší strany, možná se ke zbylým epizodám ještě někdy vrátím. Přece jen to je dost velké „jméno“ na to, aby to člověk zahodil hned po pilotu. A když jde o minisérii, tak se snad dočkáme nějakého dobrého zakončení, které bude dávat smysl. Uvidím, nechám si to rozležet v hlavě. Ale pilot rozhodně nepřesvědčil, jsem zklamaná.

  • uzavřená minisérie
  • kameňák
  • většina postav (kapitán, blondýna)
  • úvodní posmrtná scéna
  • docela nepovedené snahy o odlehčení a vtip
40 %
Mé hodnocení
ragelly

Měl bych asi začít tím, že jsem knihami nepolíbený, a tudíž není můj názor až tolik ovlivněn předlohou od Pana Pratchetta. S předlohami jsem byl však z několika stran obeznámen. Samotný první trailer se mi však nelíbil, a tak jsem šel do pilotu s určitým odstupem a možná i opovržením. Když k tomu připočtu to, že jsem v některých věcech docela „Fact Checker“ a všechno si googlím a ověřuji, tak jsem si udělal takový menší rychlokurz o Zeměploše a hlavně o postavách (Noční) hlídky.

Přeskočím to, že postavy nejsou těmi postavami, kterými jsou v knihách, které jsem (bohužel) nečetl, jak už jsem zmínil výše, a budu je tedy soudit nezaujatě. Kapitán Sam Vimes… postava, kterou bych popsal univerbátem mého vlastního stvoření, tedy smažmistrem („smažka“ + strážmistr). Troll je prostě jednoduchý. Příliš entuziastický „trpaslík.“ Plytká postava „samozvankyně.“ Paní z márnice… tady je to komplikovanější, a proto trochu poruším to, co jsem řekl na začátku odstavce. Nějak je to totiž v knihách, ale upřímně nemám tušení, jak je to tady… takže do detailů zacházet nebudu. Postavy mi hned lezly na nervy, ale postupem epizody se to trošku zlepšilo, hlavně díky poodhalováním jejich minulosti. Nejzajímavější mi přijde postava drobné vlkodlačice Anguy.

To mě přivádí k tomu, že se nejedná o to fantaskní steampunkové zasazení, kterým je původní tvorba Terryho Pratchetta známá. Samozřejmě fantaskní prvky zde pořád přetrvávají, ale ta pára je úplně fuč a jak tam některé věci fungují… nevím nevím. Celkově tím vizuálem bych to označil jako punkový post-apo-punk… a ano ten punk jsem fakt musel zmínit dvakrát. Je to neskutečně špinavé, výstřední a v barvách neonu. To, že lampy napájejí dráčci, ale přitom tam je i normální elektřina, nebo že tam mají tablety a absolutně smysl a logiku postrádající databázi otisků prstů…

Pokud jde o hlavní zápletku, tak o její zajímavosti bych na začátku řekl, že je neexistující, ale postupně jsme se k ní nějak dopracovali, ale velmi, velmi pomalu. Velkou část epizody jsem… nebál bych se rovnou říct, že protrpěl, ale na konci epizody jsem si říkal, že by mě zajímalo, jak se to dál vyvrbí. Když jde o humor, tak se v pilotu nějakého „humoru“ dočkáme. Popravdě bych to vůbec ani nezmiňoval, ale když už jsem stihl zahlédnout i zahraniční recenze, kde seriálu chválí jeho vtipnost… Seriál se snaží být „edgy,“ ale za mě v tom absolutně selhává. Ještě nejsem úplně rozhodnutý, jestli budu pokračovat, nebo ne… asi ano, ale rozhodně to nebude něco, na co se budu absolutně klepat.

  • drobná vlkodlačice Angua
  • závěrečná scéna, která mě aspoň trochu navnadila na pokračování
  • „inspirace“ Zeměplochou od Terryho Pratchetta
  • většina postav od počátku leze na nervy
  • smažmistr Sam Vimes
  • punkové post-apo-punk nebo jak to sakra nazvat
  • nelogicky provedená kombinace fantaskních prvků a „high techu“
  • cesta k hlavní zápletce byla docela zdlouhavá a krkolomná
  • „edgy“ „humor“
50 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
PipiDP

PipiDP

Pořád váhám jestli do toho jít nebo ne. Ale když čtu, že je to nesnesitelné i pro toho, kdo je...
před 3 roky
sarhod79

sarhod79

Vzhledem k tomu, že jsem fanda Zeměplochy, tak to asi ani zkoušet nebudu, pouze v tom případě,...
před 3 roky
lenochod6

lenochod6

Díky za varování, Pratchettovy knihy miluji a myslím si, že bych byla hodně naštvaná, když to tak čtu...
před 2 roky
Další články k tématu