10. 9. 2021

Novinka pod lupou: Pan profesor (Nova)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Pan profesor
Žánr Komedie
Stanice Nova
Premiéra 9. 9. 2021
Vysílání čtvrtek, 20:20
Délka pilotu 59 minut
Předskokan
Konkurence Slunečná
Tipovačka

O čem to je?

Svérázný učitel chemie, fyziky a tělocviku Marek, aktuálně třídní, musí často mimo problémů nejen svých studentů řešit také to, co způsobují jeho nekonvenční metody, zasahující i mimo výuku. Tento svéráz leží v žaludku spoustě kolegů, ale především řediteli gymnázia. Na Marka však čeká za zdmi školy i velké překvapení, které sebou přináší nová kolegyně, češtinářka Karolína. cesta za štěstím tohoto nečekaného páru je ale plná překážek od problémových studentů, přes neúprosné rodiče až po školní záležitosti sahající i mimo gymnázium.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Už přesně vím, o čem ragelly mluvila při hodnocení Anatomie života. Celý díl byl naprostou kopírkou slovenské verze (těžko říct, jestli i té původní, asi budu muset i z ní pilot zkusit) a nebylo to dobře. Úvod mě bavil mnohem víc ve slovenském provedení, tady tomu něco chybělo a vypadalo to neskutečně uměle. Tak jako jsem u Pána profesora byl s hodnocením proti ostatním až moc v plusu, tady hádám nastane přesný opak.

Kdo viděl slovenskou variantu srovnávání se nevyhne, tak to mám i já. Netuším, kde se nabralo 10 minut navíc, protože to jede striktně podle zajetých kolejích. Dyk mě tu popravdě nebaví, Maštalír mi do role seděl víc, podobně to mám i s ředitelem. Nová kolegyně, to už je ale jiná. Beáta Kaňoková se do role perfektně hodí, sedí ji a dobře se na ni dívalo. Jen tu mezi dvojkou asi nevidím až takovou chemii.

Je strašné, jak bylo potřeba udělat stejně úplně všechno, takže i včetně studentů. Teď myslím hlavně ústřední postavu prvního dílu, ale vlastně i při pohledu do třídy jsem měl pocit, že někteří byli vybíráni tak, aby splňovali rysy slovenských kolegů. Na druhou stranu, když už příběh znáte, zaměřujete se i na další věci a tak mi při sledování došlo, jak divně vymyšlený příběh to byl. Jednak trochu těžko uvěřitelný, a taky podaný takovým způsobem, jako kdyby mělo všechno vždycky happyend.

Po této zkušenosti se opravdu necítím na to, že bych chtěl svůj volný čas trávit při tomto kousku. Když už nic jiného, tak mi tu opravdu nesedí ten Dyk (pořád to mohlo být horší, mohl to být třeba na roli se nehodící Prachař =D). Narovinu, pro mě jako hodnotitele značně kazí objektivitu znalost slovenské verze, takže to prostě už není ten nezaujatý pohled. Třeba aspoň další dva ze čtyř názorů vám pomůžou víc.

  • Beáta Kaňoková
  • už nemusím tolik sledovat děj
  • úplná kopírka
  • Dyk
  • neuvěřitelnost
50 %
Mé hodnocení
jesmot

Tak tohle bylo něco. V prvních 5 minutách jsem se v duchu pohádala sama se sebou. Ta scéna s trampolínou totiž byla tak neskutečně trapná, že jsem si myslela, že to nedám. Jenomže hned na to přišla ta scéna s monologem Dyka a se slow-mo intrem té nové profesorky, která byla naopak výborná. Takže jsem byla opravdu zmatená – bude to teda čistě hloupé, nebo to bude tak hloupé, až to bude dobré?

Předem upozorňuju, že tenhle názor bude dlouhý. Protože já jsem se… fakt upřímně bavila. A teď jsem z toho úplně vykolejená, tak se musím vypsat :D Nejvíc jsem se bála Vojty Dyka, protože my dva nemáme úplně nejlepší vztah. Naštěstí jsem mu tuhle roli sežrala i s navijákem (plus se na něho dobře kouká, co si budem) a úplně největším překvapením byli ti žáci. Že dostanu uvěřitelné a (v rámci možností) dobře zahrané studenty gymplu, jsem nečekala. Někde jsem myslím četla, že ti herci (představitelé žáků a Dyk jako třídní) si dokonce spolu vyjeli někam na dovolenou nebo co, aby se sblížili, a šlo to fakt poznat. Měli skvěle uvěřitelný vztah – připomnělo mi to autenticitu ve Fakjů pane učiteli.

Neokoukaná herečka, která hraje novou profesorku, se mi taky líbila. Byla skvěle sarkastická, s Vojtou Dykem měli příjemnou chemii a pokud pojedou v podobném duchu, čeká na nás stará dobrá hate to love linka, na kterou se v tomto případě hluboce těším. Oceňuju obsazení obecně, konečně někdo, koho nevidím v komplet všech dnešních seriálech (na to je expert jiná stanice), a tím myslím opět především ústřední dvojici. Bavil mě ale třeba i Martin Pechlát v roli ředitele. U něj mě překvapilo, že ho za poslední měsíc vidím v něčem hrát už po 3., přičemž do letošního léta jsem ho naposledy viděla snad v Účastnících zájezdu.

Ale toho, kdo k tomuhle dělal hudbu, bych chtěla vidět. Není třeba nějak ze zákona omezené, kolik různých songů se v seriálech může použít za minutu? Nebo alespoň za jednu scénu? No, mělo by. Já bych to rozhodně uzákonila na jeden, protože tohle bylo šílený. Já mám ráda, když někde slyším písničky, co znám, nebo co se mi líbí (Shazam mám u sledování čehokoliv vždy v nejvyšší pohotovosti), ale ne že jich bude hrát 10 za 5 minut. Ony ty songy byly povětšinou super, ale už v polovině epizody vyčerpaly moji kapacitu na radování se z hudby.

Prvně jsem si říkala, že to raději dělat nebudu, co když mi to ještě zkazí můj velmi pozitivní dojem, ale nakonec jsem to prubla – šla jsem si po zhlédnutí projet slovenskou verzi. Doslova projet, protože to se nedalo brát vážně. Marcinkovou mám hodně ráda, ale tahle role jí vůbec nesedla, a představitel slovenského profesora se s Dykem nedá srovnávat. Nepřišel mi přirozený, zábavný a celá atmoška nebyla tak autentická. Je mi jasné, že si hromada lidí řekne úplný opak (především sousedi ze Slovenska), ale český Pan profesor je za mě natočený rozhodně líp, kvalitněji. Štve mě ale, že si nemůžou vymyslet něco úplně vlastního místo adaptování zahraničních věcí. Nebo aspoň kdyby s tím Nova do televize přišla dřív než Markíza.

Nicméně vedle Hvězd nad hlavou, Slunečné a všech tady těch seriálů na jedno brdo, co se teď vysílají, bych si dala pilot Pana profesora ještě klidně 5× a (a tohle bych vážně nečekala, že někdy prohlásím) už se moc těším na další díly. Procenta jsem teda dost nadhodnotila, ale vůbec mě to nemrzí. Ať si to taky nějaký počin z našich komerčních luhů a hájů užije. Jinak jsem si jistá, že to, že mě to (na české poměry) skutečně bavilo, znamená, že to nebude mít úspěch. Přesně takové štěstí já v životě mám :D A hlášku “tady jste na gymplu, tady by se z drbů mohlo maturovat” si dám asi na triko. Kde sakra byla za mých gymnaziálních let?

  • ústřední profesorská dvojice a jejich chemie
  • uvěřitelné, dobře zahrané
  • zábavné
  • prostě mě překvapilo, jak moc se mi to líbilo, protože jsem od toho očekávala přesný opak
  • ta příšerná úvodní scéna
  • přepálený soundtrack
  • když už natočí něco super, je to adaptace zahraničního díla
80 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Na první scénu si vzpomínám ze slovenské verze, takže jsem přišla o šokující překvapení :) Každopádně je to naprostá kopírka slovenské verze, takže předpokládám, že to je naprostá kopírka i samotného originálu. Pokud jste sledovali jeden z předchozích seriálů, tak nebudete vůbec ničím překvapení.

Jelikož děj známe, tak seriál stojí nebo padá na hereckém obsazení. Za sebe musím říct, že se docela povedlo. Hlavní hrdina vypadá jako správný učitel, který dokáže děti zaujmout. Pěkně v sobě kombinuje flirtujícího playboye, kterému na studentech ale skutečně záleží a ačkoliv mu to je proti srsti, tak je ochotný za nimi stát i nad rámec pracovní doby.

Pobavil mě ředitel, je to taková komická figurka. Docela mi připomíná mého bývalého matikáře. Nebyl sice tak chlípný jako tento, ale měl hodně podobné „hrk hrk“ vystupování s kapkou zábavné trapnosti. Zato nová učitelka je pořádná náfuka. Chápu, že má svou povahou působit jako protiklad k „lidskému“ hlavnímu hrdinovi (protože protiklady se přece LOGICKY automaticky přitahují, žejo). Každopádně s takovým člověkem se diváci budou jen těžko ztotožňovat, natož aby jim s profesorem fandili jako dvojici.

V neposlední řadě musím zmínit mladého studenta. Těžce tady riskuju velké hejty, ale tohle byla taková srágora, že to se jen tak nevidí. Takový ufňukánek by v reálném světě schytal asi tisíckrát více šikany, než bylo naznačeno v hodině tělocviku. Jasně, zjištění, že je člověk adoptovaný, to chce určitě chvilku na vydýchání. Ale když má dva milující rodiče, kteří jsou ochotní pro něj udělat první poslední, tak mi ty jeho drááááááááámatické žbleky přišly opravdu tragicky přehnané. Tolik sebelítosti snad nemá ani ten největší sebestředný melodramatik.

Celkově je to v pohodě, i když hodně předvídatelné. Hlavní hrdina je sympaťák, trošku výstřední, ale v dobrém slova smyslu. Jak učitelka začne pookřávat a chovat se jako člověk, ne namyšlená snobka, tak s ním bude tvořit solidní dvojku. Jen doufám, že student už bude mimo hlavní dění.

  • úvodní scéna
  • charakter hlavního hrdiny
  • hudební podkres
  • doslovná kopie originálu
  • student
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
minion93

minion93

hmm no rada by som si teda pozrela ten originál :D či to je len lacná kópia :D
před 2 roky
AislinK

AislinK

Rozdílnost názorů mě fakt pobavila. :D Já jsem ještě ten první díl neviděla (ani slovenskou verzi, ani...
před 2 roky
kumla

kumla

My jsme si to pustili včera asi 15 minut po začátku, takže úvodní scéna mi unikla, ale musím říct, že to pro...
před 2 roky
Další články k tématu